Stars
Oliver Dragojević

Tri godine od smrti velikog Olivera Dragojevića: Legendo, ti i tvoje pjesme zauvijek živite u našim srcima!

  • ''Kapetane, sve je kako triba'', uputila je Nina Bardić riječi Oliveru Dragojeviću na treću godišnjicu njegove smrti koju obilježavaju i njegovi brojni prijatelji, kolege i njegovi mnogobrojni fanovi
  • Ovaj dan bit će možda malo tužniji, ali i grandiozniji jer će ga mnogi obilježiti velikim stihovima legendarnog pjevača koji je nadasve bio skroman, jednostavan i prizeman
  • Oliver niije mogao bez svoje Dalmacije, pjesme, supruge Vesne i njezine goveđe juhe i lešo mesa - prisjetili smo se koliko je bio velik u svojoj jednostavnosti i prirodnosti

Točno prije tri godine ugasio se život jednog od najvećih velikana hrvatske glazbe - legendarnog Olivera Dragojevića. Pjevač čije su pjesme obilježile brojne generacije nakon teške bolesti umro je u splitskoj bolnici , a njegov odlazak zavio je u tugu cijelu zemlju. Prvu pit u hrvatskoj povijesti dva dana nakon njegove smrti proglašen je Dan nacionalne žalosti

Možda vas zanima Velalučani i Splićani govore o svojoj tuzi na dan ispraćaja Olivera Dragojevića Rubrika Život Život

Malo tko tih dana nije pokušao Oliverov (onaj baš dalmatinski) duh održavati na životu. Sa svakog 'kantuna', iz kuća, stanova, sa terasa, balkona... čuli su se tako poznati stihovi. Ipak, najglasnija bila je ona pjesma koja je 'morskog vuka' ispratila na posljednji počinak.

Ispraćaj Olivera Dragojevića | Autor: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL Ispraćaj Olivera Dragojevića

‘Galeb i ja’ iz grla tisuće okupljenih na splitskoj Rivi onih što su ga osobno znali ili onih koji to nisu, oko 500 brodica i barki uz brodske sirene, njegovi kolege, suradnici, prijatelji - impresivna je bila kulisa ispraćaja Olivera čije je tijelo ukrcano na katamaran do Vela Luke na Korčuli.

Zanimljivo, u trenutku kada je završavao Oliverov hit 'Galeb i ja', uz zvuk zvona, galeb je sletio na zvonik crkve Svetog Duje u Splitu, a prizor su podijelili korisnici društvenih mreža.

Galeb na ispraćaju Olivera Dragojevića | Autor: HRT/screenshot HRT/screenshot Galeb na ispraćaju Olivera Dragojevića

Svi su tražili nekakvu simboliku i posljednju slamku da se uhvate uz lik i djelo pjevača koji je pokopan 1. kolovoza 2018. godine na mjesnom groblju svetog Roka u Veloj Luci.

Oliverova udovica Vesna i dan danas ne ide sama na njegov grob

Jedan od najtežih životnih trenutaka zasigurno je to bio za Oliverovu suprugu Vesnu koja je s pjevačem bila gotovo 50 godina u braku, a i danas nije puno lakše.

Vesna Dragojević | Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL Vesna Dragojević

''Uvijek me zvao ženo, gotovo nikad mi nije rekao Vesna. Teško je još i danas, ne idem mu sama na grob jer mislim da bih pala u nesvijest'',  s tugom u glasu za 24sata  ispričala je Vesna Dragojević koja i danas pomisli da je Oliver zove kada joj zazvoni mobitel.

Oliver koji je jako volio ljude, društvo, pjesmu, zabavu, bio je iznad svega obiteljski čovjek. U braku s Vesnom dobio je tri sina, sedmoro unučadi. Uživao je s njima u Splitu, a i u njegovoj voljenoj Veloj Luci. A kad bi došao na Korčulu, uzeo bi neku majicu, stare kratke hlače, na glavu stavio šiltericu i tako se “stopio” s mjestom. Malo u ribe, pa druženje s prijateljima, pjesma je uvijek dobro došla...

Nakon desteljeća nastupanja Oliver još ima tremu pred svojom publikom

A ‘pisma’ Oliverova je ostavština uz koju će, vjerujemo, odrasti još mnoge generacije. U karijeri dugoj 50 godina snimio je više od 40 albuma i 600 pjesama, nastupao diljem svijeta i dobio mnogobrojne nagrade. Pa u nekim od svojih posljednjih intervjua koje 2017. je dao Slobodnoj Dalmaciji, uoči velikog koncerta u zagrebačkoj Areni, priznao je da ga nakon toliko godina karijere osjećao tremu prije nego bi izašao na publiku.

Emotivni koncert na trajektu prema Veloj Luci: "Sviramo za Olivera, njemu u čast, i svemu što nam je ostavio"

Mnogi novinari, oni koji su ga znali i došli s njima u bilo kakav doticaj svjedočili su o njegov prirodnosti i prizemljenosti i jednostavnosti koje je zadržao bez obzira na veličinu njegovih pjesama. I sam je često znao kazati kako se nikad nije osjećao zvijezdom već radi samo ono što ga ispunjava, a to je pjevanje.

S pet godina zabavljao je putnike na trajektu s harmonikom

Među prvim trenucima koji su ga vezali za glazbu sigurno su bile i 'svirke' dok bi se trajektom vozio između Splita i Vele Luke i to na  usnoj harmonici koju mu je poklonio otac Marko kada je imao samo pet godina.

Kasnije je s bratom Aljošom snimao svjetske hitove za Radio Split, a festivalski debi s pjesmom "Picaferaj" 1967. na Prokurativama uz nagovor Zdenka Runjića zapravo je na neki način obilježio početak blistave karijere.

Oliver Dragojević, glazbeni opus | Autor: Pixsell/Marko Lukunic Pixsell/Marko Lukunic Oliver Dragojević, glazbeni opus

Za hitove koji su nizali sami od sebe dobio je ukupno 30 Porina uključujući i onaj za životno djelo. O njegovoj veličini govorili su i koncertni u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji i Opera Houseu u australskom Sydneyu.

Nije mogao bez svoje Dalmacije, ali ni bez Vesnine 'spize'

Kako piše Slobodna Dalmacija, U intervjuima je uvijek ponavljao kako voli putovati, ali da nikad ne bi mogao odseliti izvan granica, izgovarajući istu rečenicu: "Ja bih u tuđini potpuno uvenuo. Nema te zemlje na svijetu gdje bih se mogao skrasiti." Nije skrivao ni činjenicu da bi, kada je bio malo dulje na putu, zaplakao. Posebno u onim trenucima kad bi dugo bio odvojen od supruge Vesne i trojice sinova, Dina, Davora i Damira.

Kći Zdenka Runjića fotografijom Olivera i svog oca raznježila Internet

Bez svojih sinova, supruge definitivno ne bi mogao ali i bez dalmatinske spize, posebno domaće koju mu je pripremala Vesna. U restoranima nije previše volio jesti, a najdraže bi mu bilo kada bi mu njegova Vesna na stol donijela običnu goveđu juhu, lešo meso, restane krumpire i 'manistru' na sve načine. Jednostavan kakav je i bio, volio je i takva jela – seljačku spizu, kako je nazvala njegova supruga vesna.

No, Oliverovi brojni obožavatelji nisu mogli dopustiti tek tako jednostavan ispraćaj 'morskog vuka'. Deseci tisuća ljudi okupili su se na Rivi isprativši svog glazbenog velikana na katamaran za Velu Luku gdje je na groblju svetog Roka pokopan, a njegovo počivalište svakog dana netko posjeti.

Lengede žive vječno

Poruke, crteži, cvijeće, suveniri samo su dio načina na kojemu mu mnogi zahvaljuju na onome što je dao, a i danas, na treću godišnjicu njegove smrti, na svojim društvenim mrežama legendarnog pjevača prisjećaju se njegove kolege i poznati.

'Kapetane... Sve je kako triba. I sve ovo more je samo za te'', nasipala je Nina Bardić.

Uz hashtag ''trag u beskraju'' i Marijana Batinić na svom se Instagram profilu prisjetila Olivera.

''3 godine. Večeras ćemo te se sjetiti i još ti jednom zahvaliti na svemu što si nam ostavio. A kako drugačije nego pjesmom kad si ti u pitanju. Gibo, Tedi, ja i Ante Gelo i njegov sjajan orkestar dati ćemo sve od sebe da budemo na razini zadatka. HTV2 u 22:00h - Trag u beskraju 2021.'', najavio je Marko Tolja prijenos koncerta ''Trag u beskraju'' koji se ove godine u čast Oliveru održava u Veloj Luci, a na kojem će brojni pjevači izvoditi njegove pjesme.

Mirno more, kapetane!

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Komentari 0