Stars 19. prosinca 2014.

Nenad Sovilj: ''Nije mi bitna moda, nego estetika''

Sanjin Strukić/Pixsell.
1/30

Jedan od najpopularnijih hrvatskih dizajnera nakita, Nenad Sovilj iskazuje svoju maštovitost domišljatim odabirom materijala i vještinom izrade. Njegovi komadi postali su omiljeni među zvijezdama, ali i manje poznatim damama, a što misli o svom poslu, kako provodi slobodno vrijeme te zašto ne voli trendove, saznaj u nastavku.

Kako je nastala tvoja ljubav prema nakitu?

Nikada nisam mislio da ću raditi nakit, uvijek me zanimalo kiparstvo koje sam htio upisati, ali nakon završetka srednje me uhvatila jedna vrsta panike prije upisa na Akademiju. Tako da sam se onda odlučio za svoju drugu ljubav, a to su biljke i stoga sam upisao agronomiju, smjer zaštite bilja. Ipak, uvijek sam radio neke skulpturice i tako sam jednom prilikom napravio komad za koju sam shvatio, ako probušim rupu, da bi ta skulptura mogla postati narukvica.I onda me to zainteresiralo, pa sam napravio i ogrlicu i prsten i tako je krenulo.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Koje materijale najviše voliš koristiti?

Zna se već da je moj osnovni materijal smola koja mi je stvarno super jer je jako skulpturalna i jako je zahtjevna, ali se može svašta s njom napraviti i malo je drugačija. U zadnje vrijeme me jako fasciniraju metali i baš samo lijevanje metala. Obožavam i drago kamenje i nevjerojatno je kako se u ovih deset godina mog rada mijenja i stil i percepcija estetike. Ali normalno je da se čovjek konstantno mijenja i razvija. U početku uopće nisam volio zlato, a sada mi je jedan od dražih materijala. S obzirom da srebro predstavlja mjesec, a zlato sunce, a ja sam sunce tip – logično je da ću naginjati zlatu. Jako volim rezano kamenje, transparentno za razliku od prije kada sam više volio neprozirno kamenje.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Od kuda pronalaziš inspiraciju?

Inače ne volim to pitanje jer mi je jako teško odgovoriti na njega, ali inspirira me sve oko mene, a najviše priroda. Sve što nas okružuje, sposobnost stvaranja je nešto što imaš ili nemaš. Kada nešto stvaraš je proces koji traje i sama inspiracija kao takva je besmislena. Previše je tu faktora, što u tom trenutku misliš, kakvog si raspoloženja, u kakvom si okruženju. Kod vilin konjica je bilo očigledno da mi je vilin konjic bio inspiracija, a kolekcije nastaju u duljem periodu i pod raznim utjecajima iz okoline. Trenutno radim na novoj kolekciji gdje potencijalno mogu reći koja mi je bila inspiracija, a to je svemir kojim sam fasciniran. Ono što me definitivno uvijek inspirira je priroda i sve iz prirode. I plastika koju smo mi napravili i koja je neprirodan materijal je zapravo prirodna, jer sve što je na zemlji je prirodno, nastalo igrom kemijskih elemenata koji dolaze iz – prirode.

Kakvi su Hrvati kupci?

Odlični! Ja za druge ne mogu pričati, ali ja imam zaista samo jako dobra iskustva. Kako imam dućan na Hvaru, imam iskustva i sa strancima. Konstantno sam prije mislio kako su vani ljudi pametniji i više shvaćaju, ali to uopće nije istina. Hrvatice su strašno svjesne svog izgleda i jako su elegantne i prate modu. Bitna im je estetika u puno stvari, pa tako u odijevanju i nakitu. Stvarno mogu reći da su Hrvatice super kupci.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Namjeravaš li proširiti svoje tržište i šire po Europi?

Za sada mi se stvari prodaju u Beogradu i Ljubljani i tako sam uspio zaokružiti regiju, ali još nisam ozbiljno razmišljao o širenju dalje. U životu se sve stvari poslože kako se trebaju posložiti i ja do sada još nisam došao do toga da idem u širu prodaju. Jednoga dana možda, ali za sada mi to još nije u planu.

Koliko je tebi moda bitna u životu?

Nije mi bitna moda, nego mi je bitna estetika. Bitno mi je da je nešto lijepo. Načelno, ne volim biti okružen s ružnim stvarima što je opet relativno, ali vizualan sam tip pa mi je bitno biti okružen lijepim. Trendove uopće ne pratim i ne zanimaju me ni najmanje. Kada radim kolekciju, ne gledam što je IN ili nije, koje su boje u modi i slično, idemo po svom vlastitom nahođenju.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Pratiš li možda rad nekih dizajnera?

Dries Van Noten, Marni i Lanvin su mi neki favoriti. Kad sam bio mlađi sam bio puno opterećeniji po tom pitanju, što ne mislim da je nužno loše, ali nekako sam s vremenom prestao pratiti takve stvari.

Koristiš li što od kozmetičkih proizvoda?

Koristim serum za mušku kožu Lab Series, odnosno Aramis i hidratantnu kremu od iste kuće. Volim i parfeme. Imam određene mirise koje jako preferiram poput Comme des Garçons 2 i L'Artisan Dzing! i od Frapina mirisi koje koristim već nekih sedam godina.

Kako voliš provoditi svoje slobodno vrijeme?

Skijam na vodi, dosta sam u sportu i moram se obavezno baviti nekom vrstom fizičke aktivnosti, to mi je jako bitno. Moj vrt u Samoboru koji mi je mjesto gdje vrijeme ne postoji i gdje se posvetim svojim biljkama. Hortikultura mi je jako bitna.

Koliko putuješ?

Putujem kada stignem, a najviše volim Pariz. Amsterdam mi je također super, ali mi je Pariz ipak broj jedan, a ne mogu i bez Hvara. U zadnje vrijeme sve češće idem u neka manja sela i mirnija mjesta, veliki gradovi me više ne zanimaju. Sve je to stvar raspoloženja, ali sada mi više paše otići u Toscanu u neki manji gradić nego, primjerice, u New York.

 | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Sanjin Strukić/Pixsell

Za kraj, savjet našim čitateljicama kako da upotpune svoj styling?

Nemam poseban savjet, svatko treba slušati sebe i ne biti opterećen trendovima. Bitno je izgraditi svoj stil i ako se i trend slučajno poklopi s afinitetima, super, ali nemojte biti opterećeni trendovima.

U galeriji pogledaj više fotografija...

Komentari 0