Stars
Bruno Šimleša kreće na avanturu života - humanitarnog je karaktera i može nas stvarno inspirirati

Ovaj podvig života humanitarnog je karaktera i može nas stvarno inspirirati

  • Sociolog, spisatelj i kolumnist portala miss7 Bruno Šimleša i njegova supruga Maja strastveni su dnevni hajkeri, a sada kreću u avanturu života
  • Bruno koji će pokušati radikalno izaći iz svoje zone komfora otisnut će se na 50-ak dana dugo pješačenje Via Adriatica trailom, a sve iz humanitarnih razloga
  • No, Bruno na avanturi na kojoj će mu se između ostalih pridružiti u etapama Doris Pinčić i Nevena Rendeli, ima i druge ciljeve koji su vrlo inspirativni

Island, Norveška pa i  Aljaska za medeni mjesec - Bruno Šimleša i njegova supruga Maja ne skrivaju ljubav prema predivnim mjestima na kojima mogu uživati u pješačenju prirodom, a sada su se odlučili na možda najuzbudljiviju avanturu do sada i to u Hrvatskoj: Via Adriatica trail.

Strastvene ljubitelje malo neobičnijih mjesta na svjetskoj karti korona kriza usmjerila je domaću prirodnu ljepotu na Velebitu, a nakon što su se intenzivno zaljubiti u ovu planinu Bruno Šimleša i njegova supruga došli du na ideju da prohodaju rutu od rta Kamenjaka do Prevlake, ukupno 1100 kilometara improviziranog puta koji uključuje planinarske staze, ali i one koje to nisu.

Boravak na najvišim planinskim domaćih vrhovima i hodanje koje započinje 16. kolovoza, Šimleša naziva 'velikom avanturom života'  i zapravo je humanitarnog karaktera.

''Skupljamo novce za udrugu Sve za nju - to je sjajna zagrebačka udruga koja pruža besplatnu psihološku pomoć oboljelima od raka. Godinama surađujem s njima i radi se o izvrsnim ženama koje doslovno nekome povećavaju šanse u borbi za život. U svakoj prilici rado uskočim za pomoć, a sada pred sobom imamo i cilj skupiti pola milijuna kuna, što od privatnih osoba, što od tvrtki  i već smo na 11 tisuća kuna iako zapravo nismo ni krenuli i mislim da smo na jako dobrom putu'', smatra Šimleša.

Bruno Šimleša kreće na avanturu života - humanitarnog je karaktera i može nas stvarno inspirirati | Autor: miss7 miss7 Bruno Šimleša kreće na avanturu života - humanitarnog je karaktera i može nas stvarno inspirirati

Priprema je pola posla

Golem put mogao bi potrajati 50-ak dana, a bit će podijeljen u dvije etape.

''Prva etapa je ova ljetna, cilj je prvih 500 km do Knina doći za nekih 20-25 dana, znači oko 5. do 10. rujna'', najavio je Šimleša koji će zatim krenuti i na zimsku avanturu na kojoj će se spustiti sve do Prevlake.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Publicist i njegova supruga grandiozni pothvat ipak neće prepustiti slučaju, pa su ovi dnevni hajkeri zaozbiljno shvatili pripreme.

''Ajmo reći da smo relativno u formi. Bili smo sada prije pet dana na Velebitu usred ničega i trenirali apsolutno sve i htjeli smo vidjeti jesmo li uopće spremni i zaključak je da jesmo. Tamo naravno nije bilo niti jednog dućana, tako da je to bila dobra priprema a vidimo što nas to stvarno očekuje. Spavali smo u šatorima i nismo ni gdje imali puniti mobitel tako da je to bilo pet dana baš apsolutne divljine. Zaključili smo da smo spremni, ali prije samo početka očekuju nas još 3-4 dana sa ruksacima od 20 kg šetnjica od 25 km jer je cilj biti toliko u formi da ni ne shvatiš da nosiš 20 kilograma na leđima.Supruga Maja na leđima će ipak nositi nešto manje, njezin ruksak će imati 15-ak kilograma a moj 20 kg'', ispričao je Šimleša koji navija da se supruga što dulje drži korak i pravi mu društvu u ovoj pustolovini ali i može prekinuti avanturu kada god to poželi.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Važno je imati cilj

Na ovako velike avanture svatko ide s određenim ciljem, a Bruno nam je ispričao kako, pored onog humanitarnog karaktera ima još dva važna cilja.

''Jedan cilj je i moj osobni – da krajnje radikalno izađem iz svoje zone komfora i preživim. Nije mi bitno hoću li dionicu puta prijeći u 22 ili 27 dana već mi je bitno je da prijeđem koliko toliko u jednom komadu - možda s kroničnim muskulfiberom i raštimanim zglobom, ali da se dogegam ipak do Knina, rekao je Šimleša koji sebe smatra dnevnim hajkerom pa se i nadam će svojim radikalnim izlaženjem iz zone komfora i druge ljude i inspirirati da se upuste u realizaciju nekih svojih snova, kakvi god da oni jesu.

Bruno Šimleša | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Treći cilj za Šimlešu je pokazati ljepote Hrvatske.

''Stvarno ćemo prolaziti senzacionalna mjesta i vrhove. Hrvatska je fenomenalno mala i fenomenalno lijepa. Biti ćemo na nekim mjestima gdje baš ne zalaze ljudi. Dio tog traila jesu planinske staze, a dio to nisu. To je improvizirana staza od 1100 km pa ćemo prolaziti nekim dijelovima na kojima inače nisu planinarski. To su dijelovi kakvi su nekad bili i kakvi će uvijek bili, jer su na neki način izolirani dijelovi koje turizam neće nagrditi'', ispričao je.

Avantura koja može inspirarti na više razina

U toj avanturi samo dva dana bit će otvorena za javnost kada će se moći priključiti neki zainteresirani– na dan penjanja na Učku i u danu kada će prijeći dioi Premužićeve staze. U  ostatku staze Šimleši će se ovisno o njihovim rasporedima povremeno priključiti Domagoj Jakopović Ribafish, Doris Pinčić, Nevena Rendeli, Davor Rostuhar, a zapravo će jedina konstanta na ovome putu biti Bruno.

Novci se skupljaju na crowdfunding platformi Čini pravu stvar, a kad krene izazov donacije će biti moguće uplatiti i preko domaće aplikacije za prijenos novca Keks pay.

Facebook stranica Brune Šimleše glavni je kanal preko kojeg se može pratiti put, a na FB stranici Via Adriatica traila će biti jako aktivna i tamo će se objavljivati fotke u onim predjelima kada ima signala.

Svatko može napraviti odličnu stvar za svoju sredinu

Tko želi sudjelovati u akciji može sponzorirati korak odnosno kilometar Brune Šimleše, kako je zamišljena ova humanitarna akcija.

''Svaki put kad je Hrvatska u krizi tu smo apsolutni svjetski prvaci. Od Gline, Gunje... svaki put kad je neka humanitarna akcija u kojoj moramo skupljati novce za lijekove, tu se pokažemo ...siguran sam da će to tako biti i za našu hrvatsku avanturu. Ako netko drugi pokrene akciju ja ću je podržati, može biti i manja, ne mora biti ništa. Svako ima imperativ  da ako ima viška mogućnosti i vremena pokuša pomoći drugima koji to trebaju'', zaključio je Bruno.

 

Photo: miss7

Komentari 0