Miss7 Blog
Bruno Šimleša

Životne lekcije koje sam potvrdio u petodnevnoj avanturi u divljini Velebita

Upravo smo se vratili s petodnevne avanture hodanja Velebitom i iskreno, srce me vuče natrag. Hodali smo divljim dijelom Velebita, od Baških Oštarija do Vaganskog vrha pa poniranje u srce Paklenice. Nema nijednog dućana, jedeš ono što nosiš sa sobom. Signal imaš samo na vrhovima pa kako se ne možeš spojiti sa svijetom imaš elegantniju priliku da se spojiš sa sobom. Ne pratiš društvene mreže, već sebe. svoj ritam hodanja i promišljanja. Ne juriš, samo hodaš. Ne juriš za nečim, već hodaš sa sobom. Trudim se tako živjeti i u našoj civiliziranoj đungli, ali ovdje se ne moraš truditi. Samo jesi. I ima toliko paralela sa životom da ih jedan tekst neće uspjeti obuhvatiti pa ću izdvojiti samo četiri.

1.    Kad si umoran od svega, koncentriraj se samo na prvi sljedeći korak. Nemoj ići predaleko u budućnost, nemoj izmišljati opasnosti, nemoj se pitati „što ako...“ Samo napravi sljedeći korak. Pa još jedan. I onda još jedan. 

2.    Osloni se na druge kada je potrebno.
U ovakvoj si divljini jako orijentiran na sebe. Prvi impuls nije osloniti se na druge, nego na sebe. I prvo sve riješavaš sa sobom, u sebi. Kako bi i trebalo biti. Ali kada zaškripi, izvanredno se lagano osloniti na nekoga jer se istopi ego i onaj infantilni sram. Upravo nas taj sram često sprečava da tražimo pomoć jer taj čin tumačimo kao svoju slabost. Ali u divljini se to istopi. Ego se počne topiti pa primanje pomoći doživiš kao potvrdu svoje vrijednosti, a ne slabost. Nikako ne slabost. 

3.    „The wild is always revealing“, govorio je Bear Grylls u jednom od svojih serijala. Ne možeš joj se sakriti. Osvijetlit će sve tvoje vrline i mane. Ogolit će te. I zato je ne bih savjetovao svakome. Nije jednostavno. Ne samo fizički jer dosta hodaš s barem 15 kg na sebi. Zahtjevno je i psihički jer se nemaš gdje sakriti. Nema aktivnosti i uloga u kojima smo navikli skrivati svoje sjene. Nema banalnosti u kojima se obično skrivamo od složenih problema. Sve što jesi, i pozitivno i negativno, izaći će na vidjelo. I autentično i umjetno stvoreno te stalno gleda i izaziva. Svakim danom sve glasnije. Ne možeš nositi svoje uobičajene maske jer su preteške. Ne stanu u ruksak. Ni doslovno ni metaforički. 
Održavanje higijene tijela je sporadično, ali je zato održavanje higijene duha nužno.

4.    Slijedi svoj ritam, nemoj pratiti tuđi.
To je iznimno važno. I u divljini i u životu. Potrošit će te. Možda ćeš lakše biti dio neke grupe, ali ćeš si štetiti ako stalno pratiš druge. I to te divljna nauči na najelegantniji mogući način jer ona ti za sve što napraviš vrlo brzo ispostavi račun. U pravom se životu račun zna izgubiti u pošti. Ili ih primaš toliko da više ne znaš na što se nešto odnose. A ovdje je život jednostavniji. Lakše je uspostaviti uzročno-posljedičnu vezu između različitih događaja.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Uglavnom, uživao sam. 
I u ranom buđenju pa sam imao priliku zaroniti u zoru. 
I u svim vidicima čiji me božanstveni horizonti asociraju na božanske horizotne u nama. 
I u svojoj Maji s kojom sam kreirao još jednu arenu za još jedan zajednički plesa. 
Uživao sam i u upoznavanju životinjskog svijeta. I poskoka kojeg smo malo pogurali da nam oslobodi put, ali i pastirskih pasa koji više liče na komprimirane konje, nego na pse. Ali na svu sreću, bio sam im dosadan dok sam u zoru meditirao u dvorištu crkvice u Velikom Rujnu koje nas je savršeno udomilo tijekom nevremena. 
Uživao sam i u pričama i iskustvu našeg vodiča Nikole Horvata koji je prehodao i onaj ludi američki PCT – od Meksika od Kanade. Ako vas zanima ovakva avantura, he's your guy! 
A bili su odlični i Sarajlije koji su zaokružili našu petorku. Tata i sin kojima je ovo bila ideja obiteljskog druženja. 
Jedino u čemu nisam uživao je očajni spust Lipom stazom s Vaganskog jer su mi koljena gorjela, ali prođeš i to. Kada je frka, uzmeš predah pa nastaviš. Možda i opsuješ usput, ja sigurno jesam, da izađe dio pritiska. Ali nastaviš. 
Uživao sam do srži. Osvježio se trenucima lišenim svih mogućih viškova. I bila je to savršena priprema za našu humanitarnu avanturu na koju krećemo 16.8. iz Istre. Kao što sam već podijelio u jednom tekstu, prohodat ćemo Via Adriaticu. Krećemo iz Istre i cilj je za cca 20, 25 dana doći do Knina, a kasnije i skroz do Prevlake. Maja će krenuti sa mnom i prvo smo mislili da će se zadržati samo nekoliko dana, ali sada izgleda kao da će to biti osjetno duže. Vidjet ćemo... Na ovakvim se putovanjima ne rade fiksni planovi jer ima toliko stvari koje ne možeš predvidjeti da je svaki dan svijet za sebe. Možeš planirati taj dan prehodati određeni broj kilometara, ali te uspori nevrijeme ili ozljeda ili jednostavno vidiš savršeno mjesto na kojem želiš dočekati zoru pa tamo postaviš šator. Ne znamo kako će nam točno biti, koliko će nam vremena trebati, ali znam da će biti čudesno. Imat ćemo i dva dana otvorena za javnost pa ćete i moći iskusiti dio naše avanture i znam da će i to biti čudesno. A bit će čudesno i što sam siguran da ćemo opet stvoriti humanitarno čudo jer čitavom avanturom skupljamo novce za fantastičnu udrugu Sve za nju koja pruža besplatnu psihološku pomoć oboljelima od raka. Iskustvo me je naučilo da tijelo ima mnogo veću šansu za pobjedom kada je psiha na mjestu i tu na scenu stupaju one. 365 dana u godini. Stotine i stotine duše se zahvaljujući njima osnaži da istjeraju te beštije iz sebe. I kako onda ne bih hodao za njih...
A vi imate priliku podržati ih tako da „kupite“ moje korake. Već su i počele stizati donacije, iako vrhunac očekujemo kada doista i krenemo osvajati sve te planinske vrhove u drugoj polovici kolovoza. Ali možete se uključiti i sada preko ovog linka: https://cinipravustvar.hr/izazov/2-milijuna-koraka-za-psiholosku-pomoc-oboljelima-od-raka/29989
Baš sam danas gledao donacije i naravno da me raduje kad netko uplati više stotina kuna ili čak tisuću jer znam da to može osigurati nekoliko terapija, ali nekako me posebno raduju ove donacije od 10 ili 15 kuna. Jer netko izdvoji svoje vrijeme, daruje svoju energiju i dobre želje, a to raduje više od iznosa. I beskrajno sam zahvalan na tome. I unaprijed uzbuđen što ćemo stvoriti još jedno čudo! Hvala vam i pratimo se od 16.8.

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Photo: Privatna arhiva

Komentari 0