Native sadržaj

Sve ste vi iste – mala fraza velikog značenja koja žene prati stoljećima, vrijeme je da ju pretvorimo u našu snagu

  • Predrasude žene prate kroz cijeli život, a neke su posebno uporne
  • Jedna od njih je i fraza "Sve ste vi iste"
  • Iako se često izgovara pogrdno, vrijeme je da ju prigrlimo i od nje stvorimo osnažujuću poruku

"Sve ste vi iste". Koliko puta smo samo čule te riječi, bilo da smo na poslu, za volanom, ili u nekoj svakodnevnoj životnoj situaciji? Ova fraza, često izrečena s podsmijehom, nameće se kao jedan od najraširenijih stereotipa s kojim se žene susreću. Na prvi pogled te riječi mogu zvučati bezopasno i budući da smo ih toliko puta čule, lako ih je zanemariti, ali njihova težina osjeća se duboko u našim životima. Svakim ponovljenim "sve ste vi iste" može nam se činiti da se naš svijet smanjuje, da naš glas postaje tiši, a naše ideje zaboravljene. No, što ako bismo tu frazu pretvorile u nešto pozitivno, nešto što nam daje snagu?

Vrijeme je da promijenimo narativ

Kao i brojne druge fraze kroz povijest, vrijeme je da i "Sve smo mi iste" pretvorimo u nešto na što smo ponosne, nešto što nas ne može uvrijediti nego nas osnažiti. Ova fraza može značiti da smo sve mi snažne, ustrajne i jedinstvene na svoj način. Naša snaga leži upravo u tome – u zajedništvu i različitostima koje nas povezuju. Stereotipi su tu da se ruše, a mi smo one koje to mogu učiniti. Dovoljno je da se osvrnemo oko sebe i prisjetimo se žena koje su prije nas razbijale predrasude i stvarale povijest.

 | Autor: Pexels Pexels

7 žena koje su rušile stereotipe i mijenjale svijet

Toliko je žena kroz povijest mijenjalo sudbinu svih onih žena koje su došle nakon njih svojim hrabrim potezima. Iako su žene u nastavku dobro poznate svima, uz svaku od njih stajalo je još tisuće i tisuće žena koje nisu opjevane u pjesmama ili njihovi pothvati ne prate povijesne knjige, ali je njihovo djelovanje pomoglo stvoriti bolji svijet za sve nas. 

Marie Curie – Prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, i to dvaput, u različitim znanstvenim poljima. Unatoč preprekama u obrazovanju zbog svog spola, Marie je otvorila vrata znanstvenom istraživanju za žene diljem svijeta.

Jane Goodall – Revolucionarna primatologinja koja je svojim istraživanjima o čimpanzama promijenila način na koji razumijemo životinjsko ponašanje, ali i kako definiramo čovjeka. Jane nije samo znanstvenica, nego i aktivistica koja neprestano radi na očuvanju okoliša i svijesti o održivosti.

Amelia Earhart – Prva žena koja je preletjela Atlantski ocean i postala simbol hrabrosti i upornosti u zrakoplovstvu. Amelia je bila žena koja se nije bojala prkositi društvenim normama i dokazati da je granice samo potrebno preletjeti.

Rosa Parks – Njezino odbijanje da ustupi mjesto bijelom putniku u autobusu 1955. godine postalo je ključan trenutak za pokret za građanska prava. Rosa je pokazala da se otpor i hrabrost mogu roditi u svakodnevnim situacijama, a njezin čin ostavio je neizbrisiv trag u povijesti.

Josephine Cochrane – Iako možda ne znamo svi njezino ime, mnoge od nas koriste njezin izum svakodnevno – perilicu posuđa. Josephine je osmislila prvi praktični model kako bi si olakšala svakodnevni život, a njezina inovacija postala je temelj modernih kućanskih aparata.

Frida Kahlo – Jedna od najprepoznatljivijih umjetnica 20. stoljeća, Frida je kroz svoj rad prikazala bol, borbu, ali i snagu žena. Njezina umjetnost i danas inspirira milijune diljem svijeta da prihvate svoju autentičnost i izraze svoju jedinstvenost.

Malala Yousafzai – Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, Malala je postala globalna ikona borbe za prava djevojčica i žena na obrazovanje. Unatoč atentatu, Malala nije odustala od svog cilja i danas nastavlja biti snažan glas za sve one koje nemaju priliku biti saslušani.

Svaka od ovih žena, baš kao i mnoge druge koje nisu navedene, dokazala je da "Sve smo mi iste" znači nešto mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Znači da dijelimo snagu, hrabrost i sposobnost da mijenjamo svijet.

Ovaj duh zajedništva i osnaživanja utkan je i u poruku nove BIPA kampanje, koja je stvorena s jednim ciljem – osnažiti žene. BIPA slavi upravo tu jedinstvenost svake žene, ističući kako smo sve mi povezane snagom i sposobnošću. Svaka od nas, sa svojom pričom, ima moć nadvladati predrasude i učiniti svijet boljim mjestom. Jer, sve smo mi iste – jedinstvene.

Vrijeme je da frazu "Sve ste vi iste" prestanemo doživljavati kao nešto što nas sputava. Vrijeme je da ju pretvorimo u našu snagu jer svaka žena nosi u sebi sposobnost da bude promjena koju želi vidjeti u svijetu.

Photo: Pexels

Komentari 0