Native sadržaj

Jesen uvijek ostavlja traga na našoj kosi i koži. Kako to spriječiti?

  • Jesen i zimu možda volimo zbog svih rituala u kojima tijekom hladnijih mjeseci uživamo, no zato nam nije nimalo drago kako hladni mjeseci utječu na našu ljepotu
  • Suh i hladan zrak u kombinaciji s centralnim grijanjem i vrućim tuševima nema nimalo milosti za naše tijelo, a prvi su na udaru naša koža, kosa i nokti
  • Da bismo shvatili na koje si sve načine možemo pomoći, esencijalno je shvatiti što je u srži problema te koji se proizvodi bave samo posljedicama, a koji ciljano djeluju na sam uzrok

Da je jesen stigla za pravo, a ne samo kalendarski, redovito znam po dvije stvari - kada svježe smokve ni na jednom placu ne uspijevam pronaći ni za lijek i kada jednako neuspješno po kući tragam za onim jedinim spasonosnim balzamom za svoje ispucale usne. To mahnito traganje za torbicom u kojoj je ostao zaboravljen tradicionalno se dogodi baš svake godine kada temperature krenu opadati, nerijetko i prije no što krene sezona grijanja, i redovito i tjednima prije no što krenu obarati nizinske rekorde. 

Koliko god jesen i zimu voljela zbog ušuškavanja u mekane džempere, rituala ispijanja vruće čokolade i mirisa vatre pomiješanog s mirisom pečenog kestenja, svi oni tragovi koje hladno vrijeme ostavlja na mome tijelu nisu mi nimalo dragi. Moja ionako suha koža postaje još suša, kosa mi opada intenzivnije, a nokti nisu ni približno onoliko čvrsti kao za ljepših i toplijih dana.  A da u ovim mukama nisam usamljena, vrlo dobro znam iz razgovora koje također tradicionalno svake godine vodim s prijateljicama, pažljivo pretresajući sve savjete i analizirajući je li nam nešto bitno promaknulo. 

Da suh i hladan zrak u kombinaciji s centralnim grijanjem i vrućim tuševima nema nimalo milosti za naše tijelo, jasno nam je svima, no to nipošto ne znači da nam ne preostaje ništa drugo no očajavati u iščekivanju toplijih dana. A da bismo shvatili na koje si sve načine možemo pomoći, esencijalno je shvatiti što je u srži problema. 

 | Autor:

Ova već spomenuta nemilosrdna kombinacija doprinosi smanjenju prijeko potrebne vlage i prirodnih ulja u našem tijelu, zbog čega dolazi do nadražene kože, lomljive kose i istih takvih noktiju. Manje vlage u koži zajedno s manje lipida iliti prirodnih masnoća u kožnoj barijeri tijekom hladnijih dana glavni je uzrok suhoće i ljuskave kože, a grijanje u prostorijama samo dodatno smanjuje vlažnost i pogoršava situaciju, izazivajući ekceme, kseroze i slične probleme. Na sličan način ova kombinacija djeluje i na našu kosu i nokte pa je zbog smanjene vlažnosti kosa isušenija i puno sklonija pucanju i mršenju, dok su nokti lomljiviji te se učestalije ljušte i listaju zbog dehidrirane ploče nokta.

Budući da su svi spomenuti problemi posljedica promjena u sastavu naše kože, kose i noktiju, svi oni proizvodi za njegu za kojima prvoloptaški posežemo samo ublažavaju situaciju, a s obzirom na to da se bave posljedicama, ali ne i uzrokom problema, najveća usluga koju svome tijelu možemo učiniti je pobrinuti se da unosimo sve one nutrijente koji će imati izravan blagotvorni učinak na cijeli naš organizam. 

To znači da bi naša prehrana trebala biti bogata proteinima jer upravo proteini poput kolagena, keratina i elastina daju našoj koži elastičnost, poboljšavaju rast kose dok istovremeno hrane folikule te pomažu u jačanju noktiju, a vrlo su korisni i orašasti plodovi koje se smatra superhranom za našu kosu, kožu i nokte, budući da su prepuni raznih nutrijenata i minerala poput esencijalnih masnih kiselina, proteina, vlakana, vitamina E, cinka, selena i omega-3 masnih kiselina. No, koliko god pažljivo birali nutritivno vrijedne namirnice, uravnotežena prehrana nije dovoljna da se njome nadoknadi deficit svega onoga što i vodi do ovih problema, a što znači da je itekako dobrodošlo osloniti se na dodatke prehrani, i to posebice one koji sadrže:

  • Željezo - jer osigurava našim stanicama dovoljno kisika, dajući koži zdravi sjaj, te također poboljšava čvrstoću naših noktiju i preventivno djeluje na gubitak kose;
  • Magnezij - jer u obliku dodatka prehrani može zaštititi našu kožu od štetnih vanjskih utjecaja;
  • Hijaluronska kiselina - jer puni kožu te pomaže folikulima dlake u zadržavanju vlage i povećava hidrataciju noktiju;
  • Cink - jer daje život beživotnoj kosi i potiče zdrav rast noktiju;
  • Biotin - jer hrani kožu i pomaže u pravilnom radu lojnih žlijezda te također igra ključnu ulogu u staničnim procesima uključenima u stvaranje stanica kože i folikula dlake;
  • Vitamin D - jer pospješuje aktivnu fazu rasta naših folikula kako bi se smanjilo opadanje kose i pomaže u promicanju stvaranja kožne barijere održavajući je hidratiziranom;
  • Kolagen - jer ojačava naše nokte i potiče njihov rast, poboljšava tonus kože, sprječava ispucale vrhove i lomljenje kose te istovremeno smanjuje gubitak kose.

 | Autor: VitaYummy VitaYummy

Iako ove nutrijente možemo pronaći u raznim dodacima prehrani, VitaYummy vitamini uvjerljivo su najslađi i najšarmantniji među njima. Vitaminski gumeni medvjedići, osim što izgledaju neodoljivo, toliko su ukusni da nema nikakve šanse da ćemo ih zaboraviti uzeti. Štoviše, jedva ćemo čekati vrijeme za sljedeću dozu.

VitaYummy medvjedići možda izgledaju kao guilty pleasure, ali ne samo da su vrijedan nadomjestak svemu onome što našem organizmu nedostaje, već ovu herojsku zadaću odrađuju bez umjetnih boja, aroma i zaslađivača. Dolaze s prefinim prirodnim okusima jagode, maline, limuna i tropskog voća te u pet vitaminskih kombinacija koje će zadovoljiti sve naše potrebe, a protiv ovih najočitijih problema u hladnim mjesecima posebno je učinkovita kombinacija dvaju beauty vitaminskih koktela - Hair & Nailsa te Collagen + vitamin c, biotin & zinca.  

VitaYummy Hair & Nails multivitamini sadrže vitamine A, B, C, D i E, minerale cink, selen i jod te 5 000 µg već spomenutog biotina.  Biotin i selen doprinose održavanju normalne kose, dok selen uz to doprinosi i održavanju normalnih noktiju, vitamin E pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, a cink uz to što doprinosi održavanju normalne kose i noktiju ima ulogu u procesu diobe stanica. Kao i svi ostali VitaYummy multivitamini, i Hair & Nails su veganski proizvodi koji ne sadrže umjetne boje i arome, a korišteni zaslađivači su prirodnog podrijetla - imaju prefin okus maline, a prirodnu boju duguju mrkvi i crnom ribizu.

 | Autor: VitaYummy VitaYummy

Collagen + vitamin c, biotin & zinc vitaminski je gumeni medvjedić zlaćane nijanse za koju su zaslužne mrkva i bundeva, dok ukusan okus duguje marakuji. Jedini je multivitamin iz VitaYummy lepeze koji nije veganski, a sadrži 1500 mg hidroliziranog kolagena iz Verisola® koji doprinosi smanjenju sitnih bora kože; vitamin C koji doprinosi normalnoj formaciji kolagena za normalno funkcioniranje kostiju, hrskavica, desni, kože i zubi; biotin koji doprinosi održavanju normalne kože te cink koji doprinosi održavanju normalne kože te, kao što smo već spomenuli, ima važnu ulogu u procesu diobe stanica.

 | Autor: VitaYummy VitaYummy

Osim ova dva multivitamina najdragocjenija upravo kao nezaobilazni dio beauty rutine, VitaYummy nudi i tri svakodnevna multivitamina - Magnesium citrateCalcium & vitamin D te Adults multivitamins a koje se preporuča uzimati neovisno o tome koje je godišnje doba u pitanju. 

VitaYummy Magnesium Citrate medvjedić je s okusom limuna koji sadrži magnezij citrat iz limunske kiseline koja se prirodno nalazi u biljkama, a koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, doprinosi normalnoj funkciji mišića te doprinosi održavanju normalnih kostiju i normalnih zubi. 

 | Autor: VitaYummy VitaYummy

VitaYummy Calcium & vitamin D medvjedići razvijeni su za djecu i odrasle, a preporučuju se svima koji ne unose dovoljno kalcija i vitamina D putem prehrane. Uz kalcij koji doprinosi normalnoj funkciji mišića, normalnom živčanom prijenosu, normalnoj funkciji probavnih enzima, normalnih kostiju te zubi, sadrže i vitamin D koji doprinosi normalnoj apsorpciji/iskorištenju kalcija i fosfora, normalnoj razini kalcija u krvi, ima ulogu u procesu dijeljenja stanica te uz to doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Imaju okus maline, a boju duguju mrkvi i crnom ribizu.

 | Autor: VitaYummy VitaYummy

VitaYummy Adults multivitamins medvjedići su s okusom jagode, a sadrže brojne vitamine i minerale koji doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sustava poput vitamina A, D, E i B12 te joda. Vitamin A doprinosi održavanju normalnog vida i kože te doprinosi normalnom metabolizmu željeza; vitamin D doprinosi održavanju normalnih kostiju, zubi i mišićne funkcije; vitamin E doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa; vitamin B12 doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, a jod doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava. 

 | Autor: VitaYummy VitaYummy

Važno je napomenuti da se, koliko god nam medvjedići bili prefini, preporučene dnevne doze ne smiju prekoračiti, a što znači da od svakog multivitamina smijemo uzeti dva medvjedića, uz izuzetak Magnesium Citrata za kojeg je preporučena dnevna doza tri  medvjedića. Možemo ih, dakako, kombinirati pa svakodnevno uživati u čak 11 prefinih mališana, a za koju se god kombinaciju odlučili, jedno je sigurno - oni će nam biti najslađi dio beauty rutine. 

 

Photo: Unsplash

Komentari 0