Native sadržaj

Okusi prošlosti: Kako hrana budi uspomene i osjećaje

  • Hrana je za nas puno više od sastojaka pomiješanih u nešto što će nas privući izgledom i mirisom - ona je jedno kompleksno putovanje u kojem uživamo apsolutno svim osjetilima
  • Koliko god nam drago bilo sve što u našim krajevima slovi za domaće, itekako volimo otkrivati i kuhinje ostalih nacija, a veliku sreću imamo što živimo u vremenu u kojem nam za to putovanja nisu potrebna
  • Ponuda restorana koji nude specijalitete ostalih zemalja iz dana je u dan sve veća pa tako više nije nimalo neobično kod nas uživati u stranim kuhinjama koje je CNN Travel uvrstio među najpopularnije na svijetu, a jedno ih je mjesto sve okupilo na svega par metara udaljenosti

Svatko tko upozna nas Hrvate brzo dođe do zaključka kako nam se većina života vrti oko dvije najbitnije nam stvari - kave i hrane. Istina, nismo upoznali sve nacije ovog svijeta da bismo mogli tvrditi da je tako jedino i isključivo kod nas, no činjenica je da nam je hrana u životu strašno važna. Ponosimo se svojom kuhinjom, obožavamo jesti, poznati smo kao izrazito gostoljubivi i dobri domaćini kod kojih će se na stolu uvijek naći nešto domaće za prizalogajiti, rado ćemo gostima na odlasku i zapakirati nešto hrane, najbolja putovanja su nam ona na kojima smo dobro jeli, a o svemu što smo okusili i što nas je oduševilo u stanju smo pričati danima. 

Hrana je za nas puno više od sastojaka pomiješanih u nešto što će nas privući izgledom i mirisom - ona je jedno kompleksno putovanje u kojem uživamo apsolutno svim osjetilima. Možda će nas prizori, mirisi i okusi prvi od svih osjetila asocirati na hranu, no daleko od toga da u uživanju u njoj nema mjesta i za ostala. Sama pomisao na zvuk hrskave korice svježe ispečenog kruha čiji se miris širi kućom ili pak ruke do laktova masne od čišćenja škampa na buzaru dovoljna je da u nama probudi lijepa sjećanja, ali i stvori želju za nekim od omiljenih jela. 

 | Autor: Wok and roll Arena Centar

Koliko god nam drago bilo sve što u našim krajevima slovi za domaće, itekako volimo otkrivati i kuhinje ostalih nacija, a veliku sreću imamo što živimo u vremenu u kojem nam za to putovanja nisu potrebna. Ponuda restorana koji nude specijalitete ostalih zemalja iz dana je u dan sve veća pa tako više nije nimalo neobično kod nas uživati u talijanskoj, meksičkoj, japanskoj, kineskoj, tajlandskoj, grčkoj ili indijskoj kuhinji, a koje je sve redom veliki CNN Travel krajem protekle godine uvrstio među najpopularnije na svijetu. Još uvijek im niste dali šansu? Ne znate što propuštate!

Meksička kuhinja jedna je od onih za koje je malo vjerojatno da bi nekom dosadila, čak i kad bi je morao jesti svaki dan do kraja života, jer se u njoj skupilo toliko raznolikosti da je svaki dan prilika za kušanje nečeg novog. U njoj se tradicionalno koristi toliko supernamirnica poput avokada, rajčice, limete, češnjaka, graha, čokolade i čilija, a što znači da je bogata antioksidansima i definitivno među zdravijim kuhinjama svijeta. Među enchiladama, tacosima, heladosima i quesadillama, skriva se sočnost grčkih salata, bogatstvo indijskog curryja, toplina tajlandske hrane i lakoća tapasa.

 | Autor: MEX Arena Centar

Japansku kuhinju odlikuje preciznost s kojom se malo koja može mjeriti. Zemlja je to koja je iznjedrila tiranske sushi majstore i ramen specijalce koji su toliko vješti u pripremi svojih specijaliteta da će im malo tko odoljeti. Bilo da uživamo u raskošnom kaiseki obroku s više jela koja predstavljaju godišnja doba u nizu vizualne i kulinarske poezije, eksperimentiramo s raznim inačicama sushija ili pak jedemo nešto što smo nasumično pokupili s rashlađene police u supermarketu, u Japanu je nemoguće loše jesti.

 | Autor: Gyotaku Sushi Arena Centar

Ako postoji netko tko je od nas Hrvata više opsjednut hranom, onda su to definitivno Kinezi koji se čak i pozdravljaju s “Jesi li već jeo?”. Nacija je to koja ne samo da će skuhati i prodati bilo što, pa i mnoštvo onoga što mi zapadnjaci teško uopće možemo zamisliti, već će uz sve upakirati izvrstan okus. Kada je hrana u pitanju, Kina je zemlja u kojoj će nas šok i nevjerica čekati na svakom koraku, a regionalne kineske kuhinje toliko su raznolike da je teško povjerovati da potječu iz iste nacije. Ovu kuhinju nije nimalo jednostavno sažeti u nekoliko rečenica, ali je svakako jedna od onih koja sa svakim kušanim jelom ostavlja želju za još istraživanja. 

Talijani su svojim kulinarskim kreacijama svijet pokorili još davnih dana. Pikantni umaci od rajčice, najbožanstvenija tjestenina na svijetu i deserti koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim samo su maleni dio talijanskog gastro bogatstva. Da stvar bude najbolja, sve djeluje tako jednostavno za pripremu - malo tjestenine, malo maslinovog ulja i češnjaka, nešto rajčice ili slanine i imamo rapsodiju okusa na tanjuru. Od rižota s puno sira i hrskavog prženog mesa do pizza na milijun načina, talijanska kuhinja je zbirka ugodnih zalogaja koji će zadovoljiti i najrazmaženija nepca. 

 | Autor: Pasta Fasta Arena Centar

Zagrebački Arena Centar jedno je od rijetkih mjesta koje na svega parsto kvadrata nudi kuhinje raznih nacionalnosti. Wok & Roll donosi nam tradicionalna kineska jela kontinentalne Kine i specijalitete od ribe i morskih plodova, uz Mex nam meksički specijaliteti nisu nikada bili bliže, Pasta Fasta će svojom ponudom oduševiti sve zaljubljenike u mediteransku kuhinju, dok će nas Gyotaku odvesti na putovanje dalekim Japanom. A jednom kada se zasitimo putovanja i zaželimo mirisa i okusa doma, tu je Čušpajz&Faširanac koji će svojom ponudom svakoga od nas, barem na tren, vratiti u bakinu kuhinju i dane bezbrižnosti i djetinjstva!

 | Autor: Emica Elvedji/PIXSELL Emica Elvedji/PIXSELL Chefica Katarina Vrenc

Neka uživaju sva osjetila

Osjetilno putovanje kroz koje smo prošli na konferenciji 'Razum i osjećaji' u organizaciji Arena Centra i miss7 pokazalo nam je što to sve emocije i osjetila znače za nas, a na radionici 'Neka uživaju sva osjetila' na kojoj je chefica Katarina Vrenc pokazala kako hranu doživjeti svim našim osjetilima, a ne samo nepcem, naučili smo:

  • Hrana je puno više od okusa - ona pobuđuje sva naša osjetila
  • Neki okusi i mirisi mogu nas u trenu odvesti u određena sjećanja 
  • U svakom zalogaju trebamo uživati svjesno spajajući mirise, okuse, teksture i osjećaje 
  • Većina sretnih trenutaka u životu praćena je i hranom te zato često vežemo ugodne emocije uz određena jela 
  • Hranom ne trebamo puniti emocionalne praznine u nama, ali ju ne bismo trebali potpuno odvojiti od emocija.
     
Photo: Shutterstock

Komentari 0