Native sadržaj

As iz rukava koji spaja funkcionalnost, maksimalnu iskoristivost prostora i estetiku

  • Dilema je li bolje kupiti klasični kauč ili pak onaj koji se razvlači i po potrebi postaje krevet stara je koliko i modeli ovakvih komada
  • Dok o ukusima ne vrijedi raspravljati, nepobitna je činjenica da trosjedi na razvlačenje na puno više načina odgovaraju zahtjevima  modernog života
  • Budući da trosjedi na razvlačenje u trenu iz prostora za sjedenje postaju ležajevi, odlično se uklapaju u različite prostore te su najpraktičnija opcija za malene stanove u kojima su multifunkcionalni komadi uvijek dobrodošli

Svatko tko je barem jednom uređivao i namještao svoj životni prostor vrlo se vjerojatno našao u dilemi je li bolje kupiti klasični kauč ili pak onaj koji se razvlači i po potrebi postaje krevet. Pobornici onih prvih uglavnom su oni kojima je estetika najbitnija i prema kojima niti jedan kauč koji se razvlači nikada neće biti ni približno lijep kao onaj koji je samo kauč, no dok o ukusima ne vrijedi raspravljati, nepobitna je činjenica da trosjedi na razvlačenje na puno više načina odgovaraju zahtjevima modernog života. 

U velikoj većini zemalja, pa tako i kod nas, plaće i životni standard ne uspijevaju pratiti cijene nekretnina koje neprestano rastu, a što znači da smo više manje svi primorani živjeti u manje kvadrata nego što bismo voljeli te iste te kvadrate iskoristiti najbolje što možemo, a upravo je iz tog razloga fokus dizajnera namještaja na stvaranju multifunkcionalnih komada koji će preuzeti nekoliko različitih uloga u našem domu, istovremeno izgledajući jednako estetski privlačno.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Novel trosjed na razvlačenje

Baš kao što ni naši pametni telefoni ne izgledaju ništa manje lijepo iako obavljaju brojne različite funkcije, ni današnji trosjedi na razvlačenje nisu ono što su nekad bili. Štoviše, udobniji su, robusniji i atraktivniji no ikad prije te dolaze u paketu s brojnim prednostima, a što ih i svrstava među najpopularnije opcije kada su sjedeće garniture u pitanju. 

Budući da trosjedi na razvlačenje u trenu iz prostora za sjedenje postaju ležajevi, odlično se uklapaju u brojne prostore poput dnevnih boravaka, gostinjskih soba ili kućnih ureda, a najpraktičnija su opcija za malene stanove u kojima nemamo dovoljno mjesta za pospremanje dodatnog madraca, a kamoli da imamo posebnu sobu za svoje goste. Ovakvi trosjedi dolaze u različitim stilovima i veličinama koje lako mogu stati u uske prostore, a što znači da će svatko bez puno muke pronaći onaj koji će najbolje odgovarati zahtjevima i ograničenjima prostora. 

Savjete što nam može pomoći u njihovom odabiru podijelile su i dizajnerice interijera - Ivona Kalapač, na Instagramu poznata i kao @envon_interior, te Antonela Gaura iz Olivina koja smatra da ih je 5 najvažnijih:

1. Kvaliteta konstrukcije: “Obratite pažnju na čvrst okvir i pouzdan mehanizam razvlačenja.”
2. Kvaliteta madraca: “Odaberite trosjed s kvalitetnim madracem za udobno spavanje.”
3. Dimenzije i prostor: “Provjerite dimenzije trosjeda u odnosu na raspoloživi prostor.”
4. Materijali i dizajn: “Razmislite o tkanini, koži i dizajnu koji odgovaraju vašem interijeru.”
5. Recenzije i preporuke: “Ispitajte recenzije drugih kupaca kako biste dobili povratne informacije o proizvodu.”

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, MID.YOU trosjed na razvlačenje  | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, MID.YOU trosjed na razvlačenje

Moderni trosjedi na razvlačenje imaju robustan okvir i pouzdane mehanizme koji olakšavaju njihovo pretvaranje u ležaj, ali i transport, a većina modela zahtijeva tek malo povlačenja i par sekundi vremena da bi se pretvorili u ležaj. Neki se u ležaje transformiraju još jednostavnije pa je sve što je potrebno učiniti spustiti naslon i u trenu imamo krevet, a dodatna prednost ovakvih modela je što nerijetko imaju i prostor za pohranu stvari koji je uvijek dobrodošao. Unatoč jednostavnoj konfiguraciji i mehanizmu pretvaranja u ležaj, dizajneri i proizvođači namještaja redovito vode računa da struktura samih trosjeda ostane čvrsta i stabilna.

“Sve što se nalazi u prostoriji mora služiti vama zato se treba voditi prije svega funkcionalnošću i praktičnosti kada je riječ o izboru namještaja, a pogotovo sjedećih garnitura. Trosjed je komad koji će se estetski uklopiti u gotovo u svaki prostor no nije često funkcionalan. Iz tog razloga preporučljivo je odabrati kvalitetan trosjed koji ima funkciju razvlačenja kao i kutiju za pohranu stvari”, poručuje Ivona. 

Bez obzira želimo li komotniji prostor za opuštanje jutrima ili pak uživanje u filmovima, ili mjesto na kojem će se po potrebi spavati, na fleksibilnost trosjeda na razvlačenje uvijek se možemo osloniti, a ono što je bitno istaknuti je da su današnji modeli izrađeni od vrhunskih materijala i po najvišim standardima, ne bi li spavanje na njima bilo jednako udobno i ugodno kao i u standardnim krevetima. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Boxspring sofa na razvlačenje

S obzirom na to da, kao i kada su kreveti u pitanju, postoje oni kojima su madraci mekši i tvrđi, ovo je jedan od važnijih kriterija kojim bismo se trebali voditi prilikom biranja onoga koji će najbolje odgovarati našim potrebama. Budući da ukus onih koje ćemo ugostiti ne možemo znati, uvijek je bolje odabrati srednje tvrdu ili tvrđu opciju od onih mekših, a evo i na što još vrijedi pripaziti prilikom kupnje.

Veličina

Postoji mnoštvo različitih veličina kauča na razvlačenje, a koja je veličina najbolja ovisi o samom prostoru za koji je namijenjen te naravno o našim potrebama. Ipak, upravo su se trosjedi na razvlačenje pokazali kao najpopularnija i najzahvalnija opcija. Za razliku od fotelja ili dvosjeda na razvlačenje, trosjedi pružaju dovoljno mjesta da na njima prespavaju dvije odrasle osobe, a za razliku od kutnih garnitura od kojih mnoge također dolaze s funkcijom ležaja, puno su prilagodljiviji mijenjanju rasporeda u prostoru. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Livetastic trosjed na razvlačenje

Trajnost i izdržljivost materijala

Baš iz razloga što se na ovakvim kaučima neće samo sjediti, već i spavati, važno je da su izrađeni od kvalitetnih i izdržljivih materijala koji će preživjeti godinama. Proizvođači često koriste jutu ili poliester pri izradi ovakvih modela, a da su najbolje opcije one kojima čvrstoća i gustoća tkanja garantiraju dugotrajnost i izdržljivost, slaže se i Ivona: “Kada se riješi bitna funkcionalnost, slijedi estetski dio odabira materijala što uz pregršt uzoraka koje Lesnina pruža, nije zahtjevan posao. Osim predivnih boja, pri odabiru materijala treba se pripaziti da se odabere onaj dugotrajniji i otporniji na mrlje. Osim lijepog izgleda, ipak je ljepše kad si olakšamo s pametnim odabirom trosjeda.”

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Novel trosjed

Mehanizam razvlačenja

Kao što smo već spomenuli, postoji nekoliko različitih mehanizama pretvaranja trosjeda iz kauča u ležaje, a svaki od njih ima svoje drugačije prednosti. Teško je reći koja je opcija (naj)bolja i odabir u najvećoj mjeri ovisi o našim vlastitim preferencijama i potrebama.

Trosjedi kojima je potrebno tek poleći naslon uvjerljivo su najjednostavniji za korištenje, a dodatan plus je i to što najčešće dolaze s prostorom za pohranu stvari ispod sjedišta, no treba uzeti u obzir da se spava na istom dijelu na kojem se i sjedi, a što znači da će ovo biti nešto manje udobna opcija od ostalih. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, trosjed na razvlačenje

Najveći broj trosjeda na razvlačenje ima mehanizam na povlačenje odnosno ležaj skriven u ladici pod sjedištem. Ovakvi modeli nažalost ne pružaju mogućnost pohrane stvari, ali su zato za spavanje nešto udobniji nego ranije spomenuti modeli sa spuštanjem naslona. Naime, koliko god odabrani materijal bio kvalitetan, svakodnevno sjedenje ostavlja traga na materijalu na kojem se sjedi pa je jasno zašto će 'krevet' koji je inače skriven ispod sjedišta biti udobnija opcija za spavanje.  

Uz već spomenuta dva mehanizma koja su najučestalije opcije na današnjem tržištu, postoji i ona treća koja je bila učestalija nekada prije. Ona podrazumijeva pravi madrac preklopljen u takozvanim škarama, a iako je ovakva opcija najčešće nešto skuplja i s najkompliciranijim mehanizmom, za spavanje je puno udobnija od prethodne dvije i najbliža udobnosti spavanja na standardnom krevetu. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Novel trosjed na razvlačenje

Cijena

Posljednji, ali nikako manje bitan faktor kojeg vrijedi uzeti u obzir, je dakako cijena. Baš kao što trosjedi na razvlačenje postoje u raznim bojama, oblicima, izvedbama materijala i s različitim mehanizmima razvlačenja, širok je raspon cijena po kojima ih je moguće pronaći. Koliko god nam je cilj proći čim jeftinije, kad god je riječ o važnim i multifunkcionalnim komadima kao što su između ostaloga i trosjedi na razvlačenje, važno je da su kvalitetni, izdržljivi i maksimalno dugovječni, a što u pravilu ne dolazi u paketu s najpovoljnijom cijenom. Drugim riječima, namještaj, pa tako i trosjedi na razvlačenje, jedna su od onih stvari u slučaju kojih doista vrijedi ona da nismo toliko bogati da kupujemo jeftino.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Boxspring sofa

Photo: Lesnina

Komentari 0