Native sadržaj

Aranžiranje kreveta veliki je hit na TikToku – evo kako se to radi

  • Naše spavaće sobe naše su istinske oaze opuštanja i naše utočište pa ne iznenađuje da njihovom uređenju pridajemo sve više pažnje
  • Ono što je u ovim slučajevima dobra stvar je što je spavaće sobe poprilično lako transformirati, a što znači da će već i minimalne promjene kao što su mijenjanje posteljine, jastuka, deke ili prekrivača učiniti veliku razliku
  • U moru različitih trendova i opcija, izdvojili smo četiri koje su uvjerljivo najpopularnije i na neki način bezvremenske, i među kojima će i minimalisti i maksimalisti bez puno muke pronaći svoje favorite

Nema boljeg osjećaja od uskakanja u udoban krevet na kraju dugog dana, a jedino što ovo opuštajuće iskustvo može učiniti još boljim je kada naš krevet i naša spavaća soba nisu samo udobni, već i jednako ugodni oku. Naše spavaće sobe naše su istinske oaze opuštanja i naše utočište, a ako iz bilo kojeg razloga njima nismo u potpunosti zadovoljni, vrlo je vjerojatno pravo vrijeme za njihovo osvježenje. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Curt Bauer posteljina

Čak i ako smo sretni njihovim izgledom, sigurno nismo jedini koji su skrolajući po društvenim mrežama dobili nalet inspiracije i poželjeli barem malo začiniti stvari, budući da su videi s prekrasnim interijerima, a posebice oni s aranžiranjem kreveta i spavaćih soba, iz dana u dan sve popularniji. 

Ono što je u ovim slučajevima dobra stvar je što je spavaće sobe poprilično lako transformirati, a što znači da će već i minimalne promjene kao što su mijenjanje posteljine, jastuka, deke ili prekrivača učiniti veliku razliku i unijeti u spavaću sobu potpuno drugačiju atmosferu. Ponekad je sve što je potrebno za svježu dozu šarma malo boje i kakav lijepi novi detalj, a iako u pitanju ne moraju biti nikakve grandiozne promjene, naše će sobe u trenu izgledati sofisticiranije i luksuznije. 

Ukoliko nam budžet to dopušta, uvijek se možemo poigrati mijenjanjem rasvjete, dodavanjem novih lampi, stavljanjem tapeta, bojanjem kompletnih zidova ili barem onog jednog iza kreveta, no kakve god promjene uvodili, krevet će uvijek biti fokalna točka svake sobe i ono što nam prvo upada u oko. Osim toga, za razliku od mnogih drugih detalja kojima je svrha isključivo ili većinom dekorativna, budući da u krevetima spavamo i odmaramo, od osobite je važnosti da su i oni sami, kao i posteljina, jastuci te deke i prekrivači, ne samo estetski privlačni, već i udobni i kvalitetni, a dizajnerica interijera Antonela Gaura iz Olivina otkrila nam je recept kako ih savršeno stilizirati.

 | Autor: Foto: Lesnina, Esposa posteljina s dva lica

“Za savršeno složen i uredan krevet prvi korak je odabir kvalitetne posteljine i jastuka. Odaberite posteljinu u bojama ili uzorcima kojima ćete postići željeni sklad i opuštajući moment svoje spavaće sobe. Također, odaberite udoban poplun ili prekrivač koji će pridonijeti udobnosti i izgledu kreveta. Pokrivače i jastuke pažljivo složite i poravnajte kako biste postigli uredan izgled. Možete ih položiti ravno ili ih baciti preko kreveta u opuštenijem stilu. Koristite dekorativne jastuke različitih veličina i oblika kako biste dodali boju i teksturu krevetu. Stavite preklopne deke na krevet za dodatnu udobnost i vizualni interes. Kombinirajte različite boje, uzorke i teksture kako biste postigli dinamičan izgled kreveta. Neka krevet bude odraz vašeg osobnog stila. Za kraj, ne zaboravite na svježe biljke i cvijeće koji će dodati život i svježinu krevetu”, savjetuje Antonela.

U moru različitih trendova i opcija, izdvojili smo četiri koje su uvjerljivo najpopularnije i na neki način bezvremenske, i među kojima će i minimalisti i maksimalisti bez puno muke pronaći svoje favorite, a tu su i ključni komadi uz koje je određenu estetiku najlakše postići. 

Teksturna raskoš

Baš kao što je to slučaj i s ostalim prostorijama, i u spavaćim su sobama dobrodošle neutralne nijanse kraj kojih bogate teksture najbolje dolaze do izražaja. I najjednostavnija će posteljina u trenu izgledati bogatije prebacimo li preko kreveta chunky dekicu, dodamo li krzneni jastuk ili kakav drugi jednako zanimljiv i teksturom bogat detalj, a ne trebamo se bojati ni kombiniranja različitih tekstura. Lan, grublje platno, vuna i krzno mogu biti i više no uspješno pomiješani u najugodniju i najtopliju kombinaciju. 

 | Autor:

Za maksimalnu udobnost, uvijek je poželjno na krevet dodati nekoliko jastuka, baš kao što izgledaju kreveti u najluksuznijim hotelima, a vrlo je važno da su voluminozni jer su upravo u tom izdanju najprivlačniji. Osim odabirom nešto većeg jastuka nego što su dimenzije jastučnice, maksimalnu popunjenost možemo postići i umetanjem dva tanja jastuka u jednu jastučnicu. 

Ljepota boja i uzoraka

Odabir boja ključan je za stvaranje raspoloženja i teme za naš dom. Naspram minimalista koji preferiraju neutralne tonove i zemljane nijanse, maksimalisti s velikim zadovoljstvom kombiniraju različite boje i uzorke, i to na gotovo svemu što ih okružuje. Nešto suptilnija opcija je odabir posteljine u omiljenoj nijansi, uparenoj s recimo detaljima ili bojom zavjesa ili dekora, a budući da boje imaju snažan učinak na naše raspoloženje, pažljivo promišljena shema izuzetno je bitna za stvaranje željene atmosfere. 

 | Autor: Foto: Lesnina, Esposa prekrivač

Opcija za one najhrabrije gotovo da ne dolazi s ograničenjima - jedan uzorak na tapetama, ili boja na zidu, drugi na posteljini, treći na prekrivaču... Itekako je dobdrodošlo unijeti malo igre uzorcima miješanjem recimo pruga i suptilnih cvjetnih uzoraka, ili recimo točkica s uzorcima inspiriranim florom i faunom. Ključ za održavanje elegantnog izgleda je miješanje tri ili više uzoraka, pri čemu je svaki  različite veličine. Ovakve prostore najčešće svrstavamo u ladicu eklektičnih i redovito su to oni na kojima nam se pogledi najduže zadržavaju, baš zato što zanimljivi detalji 'vrište' sa svih strana. Ovakva estetika možda nije po svačijem ukusu, ali bez iznimke obiluje šarmom kojem je nemoguće odoljeti. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Dieter Knoll krznena deka

Elegancija kontrasta

Bijela posteljina s kontrastnim crnim ili tamno plavim rubovima beskrajno je elegantna, a kako bismo iz ovakve estetike izvukli maksimum, poželjno je usredotočiti se na odabir vrhunskih i najfinijih materijala. Ova opcija posebno dobro funkcionira u interijerima koji su dotjerani geometrijskim detaljima, a za razliku od stilova koji se igraju različitim teksturama, bojama i/ili uzorcima, ovo je onaj kod kojeg baš sve mora biti na svom mjestu, a što znači da tu u obzir ne dolazi 'nemarno' prebacivanje dekice preko kreveta ili namjerno neopeglana posteljina. Ovakav stil uređenja možda iziskuje nešto više truda, ali nudi maksimalnu eleganciju. 

 | Autor: Foto: Lesnina, Kaeppel posteljina

 | Autor: Foto: Lesnina, Novel posteljina

Čistoća all-white stila

Potpuno bijela posteljina dovoljna je da se i kod kuće osjećamo kao da smo u hotelu s pet zvjezdica. Naša će spavaća soba imati čist, minimalistički izgled, a želite li mu dodati dašak boje, akcentni jastuci i prekrivači itekako su dobrodošli. Za one koji preferiraju da je baš sve na krevetu bijelo, poželjno je barem se poigrati teksturama kako dojam ne bi bio dosadan i monoton ili namjerno 'pretjerati' s količinom jastuka među koje se poseban užitak smjestiti. 

 | Autor: Foto: Lesnina, Novel krznena deka

 | Autor: Foto: Lesnina, Kaeppel posteljina

Photo: None

Komentari 0