Native sadržaj

Tko zna za ove stvari, uspijeva putovati uz mnoge pogodnosti

  • Koliko god se štambilja nalazilo u našoj putovnici, putovanju iz snova će malo tko odoljeti... ako misli da ga si može priuštiti
  • Upravo se na putovanja nerijetko gleda kao na luksuz, no ona to definitivno ne moraju biti jer postoje brojni načini kako smanjiti troškove
  • Od couch surfinga ili stopiranja do zamjene domova i raznih pogodnosti koje se putnicima nude, ovo su svi najvrjedniji trikovi

Skrolajući bespućem svog Instagram feeda, pažnju mi je privukla objava dečka koji se tom prilikom zatekao negdje u indonezijskoj prašumi, okružen nestvarnim vodopadima i drvećem toliko visokim i gustim da se samo samo najupornije zrake sunca uspiju probiti kroz njega. Njegov je Instagram i inače prepun mjesta za koje velika većina nas nikada nije čula, a svaka avantura kroz koju prođe na putu do njih dostojna je jednog podebljeg romana kojemu napetih zapleta ni u jednom trenu ne bi nedostajalo. 

Potpuno izgubivši pojam o vremenu, hipnotizirano sam pregledavala jednu objavu za drugom, sanjareći kako bi bilo otputovati na jedno od tih mjesta, toliko čarobnih da nerijetko graniče sa stvarnošću. U samo par mjeseci on vidi više svijeta nego što mnogi vide u cijelom životu, pomislila sam, a tek je u dvadesetima. "Moraš pogledati ovaj profil", samo sam tiho rekla suprugu proslijedivši mu ga te dodavši: "Zamisli da imamo vremena otići na jedno ovakvo putovanje!" Svega par trenutaka nakon što je bacio oko na sadržaj koji me toliko opčinio, konstatirao je tek da ti za takva putovanja treba jako puno novaca. 

 | Autor: Unsplash/Alex Azabache Unsplash/Alex Azabache Foto: Unsplash/Alex Azabache

Neminovno je da nam je potreban određeni iznos da bismo stigli od točke A do točke B, no činjenica je da su nam mnoge stvari dostupnije nego što mislimo. Bilo da sanjamo o bijelim pješčanim plažama, ispijanju koktela u hladu palmi i gledanju u tirkizno more, istraživanju najskrivenijih kutaka najvećih svjetskih metropola ili odlasku u avanturu života sa samo ruksakom na leđima, nerijetko imam osjećaj da je pravo pitanje koči li nas u putovanjima više nedostatak novca ili hrabrosti da se odvažimo na avanturu kakvu neki, poput dečka s početka priče, žive svakog dana. 

 | Autor: Unsplash/Ryan Spencer Unsplash/Ryan Spencer Foto: Unsplash/Ryan Spencer

Istina, to nerijetko podrazumijeva kreativnost, spremnost na kompromise i fleksibilnost u organizaciji putovanja, no čak i oni kojima obaveze određuju okvire prema kojima se moraju prilagoditi, zahvaljujući mnogim prilikama i pogodnostima koje su nam dostupne možemo proći značajno povoljnije nego što možda u startu mislimo.

Putovanja kroz volontiranje

Mnogo je onih koji su dobar dio svijeta proputovali upravo kao volonteri. Od inicijativa za mlade koje se financiraju sredstvima Europske Unije do volonterskih kampova i udruga koje postoje u gotovo svakoj zemlji, nudi nam se mnoštvo različitih mogućnosti, a mnogi koji su ovakav način putovanja iskusili često znaju reći da ih ispunjavaju puno više od ostalih putovanja jer, osim što upoznaju svijet, svojim ga radom i pomaganjem potrebitima nastoje učiniti boljim mjestom. 

Zamjena domova

Puno mi se puta dogodilo da sam naletjela na super povoljne letove, no u konačnici nisam otputovala jer me neugodno iznenadila cijena smještaja. Svima nam je jasno da, kada putujemo, negdje moramo biti smješteni, no mnogima ne padne na pamet u potpunosti besplatna opcija zamjene doma. Bez obzira na to živimo li u vlastitoj nekretnini ili onoj iznajmljenoj, velika je vjerojatnost da ćemo naletjeti na nekoga tko želi posjetiti naš grad, a da pritom dolazi iz grada ili zemlje u koju mi želimo otputovati.  

 | Autor: Unsplash/Annie Spratt Unsplash/Annie Spratt Foto: Unsplash/Annie Spratt

Fleksibilnost po pitanju datuma leta

Nepisano je pravilo da ćemo s letovima proći tim jeftinije što ih ranije bookiramo, no čak i kada karte kupujemo mjesecima unaprijed, ogromne razlike u cijeni mogu biti između svega par dana razlike. Upravo je iz tog razloga fleksibilnost oko odabira datuma polaska i odlaska prvi korak u planiranju putovanja na kojem nam se pruža prilika uštedjeti, a osim što su neki datumi povoljniji od drugih, dodatno možemo uštedjeti zahvaljujući pogodnostima koje se nude korisnicima Visa kartica. Korisnici Visa Platinum i Infinite kartice tako na primjer imaju priliku ostvariti popust od 10% na mnoge međunarodne letove kupljene na web stranici Croatia Airlinesa, a što je veoma korisno za sve one kojima je let jedina opcija da stignu do željene destinacije. 

Detaljno isplaniran plan putovanja

Kad god negdje putujemo, najčešće imamo listu svega onoga što bismo voljeli vidjeti i posjetiti. No, koliko god svojih čari imalo spontano istraživanje grada u koji smo stigli, nerijetko će upravo ova opcija biti ona uz koju će nas dočekati neočekivani troškovi. Planiranje je nešto što iziskuje vrijeme i puno istraživanja unaprijed, no sastavimo li plan kojeg ćemo se nastojati pridržavati, a koji će biti pažljivo i smisleno razrađen, imat ćemo prilike uštedjeti. Najbolje je podijeliti sve ono što želimo istražiti na nekoliko zona i držati se one u kojoj jesmo kako ne bismo nepotrebno trošili novac vozeći se s jednog kraja grada na drugi.

Najam automobila

Za razliku od većine gradova u kojima je relativno lako organizirati putovanje s jednog kraja grada na drugi, nerijetko se ono što želimo vidjeti nalazi izvan grada, a što znači da je automobil neizbježan. Kad god putovanje nismo u mogućnosti nastaviti bez automobila, značajno možemo uštedjeti na pogodnostima koje korisnicima Visa kartica nude Hertz i SIXT, a koje su među vodećim tvrtkama  specijaliziranima za iznajmljivanje automobila. Hertz koji je dostupan u 150 zemalja diljem svijeta u mnogima nudi 10% popusta na najam automobila, 10% popusta na najam uz jedan besplatan dan ukoliko se automobil iznajmljuje na minimalno šest dana ili pak 10% popusta na najam uz besplatnu nadogradnju klase jednog automobila ukoliko se automobil iznajmljuje na minimalno 5 dana.

SIXT kao jedna od najvećih car rental tvrtki u svijetu posluje u više od 100 zemalja u kojima nudi cijelu lepezu različitih usluga. SIXT rent nam pruža priliku za najam vrhunskih vozila za putovanja diljem svijeta, SIXT share nudi mogućnost odabira minutne tarife za kraća putovanja ili rezervaciju satnih ili dnevnih paketa, SIXT ride nudi limuzine prve klase, ali ili standardne automobile, a SIXT + all inclusive auto pretplatu u cijenu koje je uključeno sve osim goriva. Korisnici Infinite i Platinum kartica imaju mogućnost uštedjeti od 8 do 15% popusta na usluge SIXT rent i SIXT ride, te čak 500km mjesečno besplatno pri odabiru SIXT + opcije. 

 | Autor: Unsplash/Jared Rice Unsplash/Jared Rice Foto: Unsplash/Jared Rice

Putovanje izvan sezone

Neovisno o tome je li u pitanju naša obala ili neka daleka zemlja, cijene smještaja će uvijek biti više u sezoni nego u manje popularnim mjesecima pa je i ovo korak na kojem možemo značajno uštedjeti. Ovo nepisano pravilo vrijedi kako za privatni smještaj, tako i za hotelski, a u suradnji s Bidroomom, korisnici Visa kartica imaju priliku hotele rezervirati uz uštedu do 25% u usporedbi s drugim platformama za rezervaciju smještaja. Osim samog smještaja, zahvaljujući Visi i Bidroomu nude nam se i besplatne nadogradnje soba, popusti na izlete i putovanja, rana prijava, kasna odjava i još mnoge druge ekskluzivne pogodnosti za članove.

Osiguranje putovanja za 'zlu ne trebalo'

Kamo god da putujemo, najskuplje putovanje je bez imalo dvojbe ono koje platimo, a na kraju se ne dogodi. Ako nas je pandemija ičemu naučila, onda je to koliko i najsigurniji planovi mogu biti neizvjesni, a lekcija je to koju su mnogi naučili na teži, ili bolje rečeno skuplji način, uključujući i mene samu. Za razočaranje što su nam planovi propali nažalost ne postoji kompenzacija, ali zato postoji za mnoge druge. Air Refund nam pruža mogućnost kompenzacije za sve polaske iz Europe bilo kojim zračnim prijevoznikom ili dolaske u Europu europskim zračnim prijevoznikom, ukoliko nam let kasni barem 3 sata, naš let bude otkazan manje od 14 dana prije polaska ili nam bude odbijen ukrcaj od strane zrakoplovne tvrtke. 

Couch surfing ili stopiranje te platforme koje spajaju domaćine s putnicima koji, pomažući im, rade za hranu i smještaj te na taj način financiraju svoja putovanja, možda su ekstremni primjeri kako putovati jeftino, no činjenica je da nam je svijet doista na dlanu uz sve trikove koji postoje, i, dakako, Visa pogodnosti po našoj mjeri!

Photo: Unsplash

Komentari 0