Moda
old money

Zašto svi žele biti „old money“? Otkrivamo pokret koji je postao apsolutni modni trend

  • Pojam koji se sve češće javlja na društvenim mrežama inspirirao je pravi modni pokret
  • Vođen modnim stilom starih bogatih aristokratskih obitelji, odlikuje se čistom elegancijom
  • U stilu nema logomanije ni vidljivih obilježja brendova, ali kombinacije uvijek izgledaju luksuzno

Red racing cars, sunset and vine/ And we were young and pretty”, otpjevala je Lana del Rey svojim tipičnim melankoličnim glasom 2014. u svojoj pjesmi “Old Money”. Osam godina kasnije, ovo je postao soundtrack za modni trend istog imena, koji je, nimalo iznenađujuće, započeo na TikToku i od tamo postao viralan. O čemu se radi? O svijetu takozvanog "starog novca". Drugim riječima: o načinu života obitelji prožetih poviješću, koje žive na uglednim seoskim imanjima između polo turnira, utrka old timer automobila i jedrenja i razvile su vlastita pravila ponašanja i mode, koja danas (čak i više nego uobičajeno) oponaša šira javnost. Ili jednostavnije rečeno: modni trend koji za svoj stilski uzor uzima davno etablirano seosko plemstvo.

old money | Autor: Instagram@luteceetmoi Instagram@luteceetmoi

old money | Autor: Instagram@alifirova Instagram@alifirova

A zašto mlada generacija slavi svijet starog novca na TikToku, Instagramu i ostalim društvenim mrežama i koristi hashtag #oldmoney ispod postova? Iako se može pretpostaviti da se samo rijetki ljubitelji trenda mogu poistovjetiti s tim načinom života, postoje i neke druge teorije. Je li to izvjesna nostalgija za "dobrim starim vremenima", njihovim vrijednostima i svijesti o tradiciji, koja nije samo pomodna? Je li to žudnja za bezbrižnošću i bogatstvom koje se nasljeđuje i ne mora se zaraditi tisućama sati prekovremenog rada? Ili je to jednostavno nastavak trenda cottage core, koji je sada samo manje rustičan i nadopunjen daškom Ivy League studija?

koketni stil Možda vas zanima Koketni stil – trend koji je u potpunosti očarao svijet mode Rubrika Moda Moda

old money | Autor: Instagram@carodaur Instagram@carodaur

old money | Autor: Instagram@luteceetmoi. Instagram@luteceetmoi.

Što god bilo, ne može se poreći, usprkos svoj skepsi oko motiva koji stoje iza njega, da je „old money“ kao modni trend prilično zabavan, elegantan i udoban i svakako ga treba isprobati ove jeseni. „old money“ potomci iz dinastija ne moraju ništa dokazivati. Sukladno tome, modni trend karakterizira suptilna suzdržanost. Tradicionalniji odjevni predmeti izrađeni od visokokvalitetnih materijala kao što su tvid ili pletenina u prigušenim bojama i klasični uzorci kao što je tartan slave tihi luksuz. A što nikako ne funkcionira? Logomanija, kričave boje, gola koža ili inače slavljeni ugly chic. Jednostavno se slavi čisti cottagecore uz prstohvat „Gossip Girl“ ili "Talentiranog gospodina Ripleyja", znate o čemu pričamo.

old money | Autor: Instagram@travelinggentleman Instagram@travelinggentleman old money | Autor: Instagram@oldmoney.dynasty Instagram@oldmoney.dynasty

Naravno, ne postoji odjevni predmet koji bolje utjelovljuje ovaj trend od sakoa. Dobro je što je ovo ipak modni klasik i u njega se uvijek isplati uložiti! Također prikladni old-school trendovi su (karirani) vuneni kaputi, pelerine, prošivene jakne i prsluci u neutralnoj paleti boja od bordo crvene do zagasito zelene, tamnoplave i smeđe do crne. Nose se elegantne pletene haljine i vuneni kardigani te glomazne mokasinke. Uz potonje dobro pristaju kratke plisirane suknje à la “Gossip Girl” koje se kombiniraju s bijelim čarapama, bilo onima koje sežu do gležnjeva ili dokoljenkama.

old money | Autor: Instagram@carlacrnt_ Instagram@carlacrnt_ old money | Autor: Instagram@aliaslouiseblog Instagram@aliaslouiseblog

Klasični trendovi cipela kao što su mokasinke i Chelsea čizme upotpunjuju svaku odjeću „old money“ stila. A bude li blatno, najbolje je zgrabiti Hunter gumene čizme, omiljenu obuću britanske više klase od pamtivijeka. Najbolji način za pronaći prave dodatke za svoju staru odjeću je da u bakinoj kutiji za nakit potražimo stare broševe i klasične ručne satove. No, šalovi i ravne kape od kašmira također mogu biti šlag na torti za look koji omogućuje da u bilo kojem trenutku djelujemo kao da se družimo s britanskom kraljevskom obitelji. Kako chic!

Možda vas zanima So hot! Tri modela torbica bez kojih nećemo moći zamisliti jesen Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram@carlacrnt_

Komentari 0