Moda
La Petlja haljina

Tradicionalna tehnika heklanja i moderan dizajn u predivnoj odjeći i modnim dodacima brenda La Petlja

  • Pleteni, a posebno ručno heklani komadi jako su poseban dodatak svakoj garderobi, a upravo takvi mogu se pronaći u ponudi brenda La Petlja
  • Mali domaći brend ne tako davno pokrenula je mlada Bernarda Janeš, koja sve predmete iz kolekcija izrađuje sama
  • Pletena torba i heklana haljina među najtraženijim su komadima, a za njihovu izradu potrebno je i do nekoliko dana

Lagano pletivo u bilo kojem obliku, od gustog, do rupičastog i crocheta vrlo je traženo tijekom ljeta, zbog svoje prozračnosti i udobnosti tijekom nošenja, a predivne ručno rađene odjevne komade i modne dodatke pronašle smo u ponudi domaćeg brenda La Petlja, koji je pokrenula Bernarda Janeš.

Za mali brend ručno heklanih i pletenih predmeta Bernarda je ideju dobila još u srednjoj školi, a iako je magistrica kineziologije opisala nam je kako ju je put ipak odveo u drugačijem i kreativnijem smjeru: "Imala sam dosta slobodnog vremena i jako sam htjela stvoriti nešto svojim rukama. Htjela sam napraviti nešto što će biti nosivo, unikatno, moderno, a opet drugačije. Prvo na što sam pomislila je bilo šivanje, no za taj tečaj još nisam imala dovoljno financija pa sam istražujući dalje naišla na heklanje".

"Pročitala sam nekoliko tekstova, pogledala nekoliko radova, a onda i par videa na YouTube-u. Heklanje je izrada raznih predmeta jednom kukicom/iglom sa zaobljenim vrhom i sve što mi je za to bilo potrebno je još neko klupko materijala, vune, pamuka i slično. Uputila sam se u najbliži dućan i bez razmišljanja kupila pribor za heklanje. Prva veća stvar koju sam napravila je bila zimska traka za uši. Kada sam je objavila na društvenim mrežama dobila je jako puno pozitivnih reakcija što me ohrabrilo da nastavim i napravim možda još nešto. Tako su krenule i kape, a s njima i prve narudžbe". 

Kad je riječ o inspiraciji za stvaranje svojih dizajna, Bernarda je rekla: "Inspiraciju najčešće pronalazim u nekim starim komadima odjeće, ljudima i njihovim stilovima, onda to nekako preoblikujem u svojoj glavi da dobije moj 'touch' i to mi je najdraže. Jako mi se sviđa što svaku stvar mogu nekako personalizirati ili napraviti unikatnom. Ono što kroz ovaj brend želim je spojiti tradicionalno s modernim. Ovaj stari hobi naših baka želim približiti ljudima, vratiti ga na 'scenu' i pokazati kako može izgledati kad se spoji s modernim dizajnom".

Bernarda je naglasila i koliko joj je bitno da su svi njeni dizajni izrađeni od prirodnih materijala. "Danas je stvarno jako teško pronaći kvalitetnu odjeću, čak više ni ono 'koliko para toliko muzike' nije istinito jer se sve toliko ubrzalo i kvantiteta je postala važnija od kvalitete. Zato sam odlučila ako već moram toliko dugo izrađivati jedan proizvod neka još uz tu vrijednost ručnog rada ima i vrijednost materijala".

"Zimi se fokusiram na prirodnu vunu, merino vunu, alpaka vunu, svilu, a ljeti na pamuk, lan i mješavinu laganih prozračnih materijala. Usporiti modu i osvijestiti ljude o konzumerizmu je nekako usputno postao bitan cilj ovog brenda", objasnila nam je Bernarda. 

Možda vas zanima Stradivarius je zaslužan za možda najljepšu haljinu koju smo vidjeli ovog ljeta Rubrika Moda Moda

Ručna izrada svih predmeta iz La Petlje tehnikom heklanja proces je koji može potrajati i do nekoliko dana, a Bernarda nam je opisala od čega se sve sastoji. "Proces izrade jednog La Petlja odjevnog komada kreće s prvim i možda najvažnijim korakom, a to je pronalazak željenog, tj. prikladnog materijala s kojim će taj odjevni predmet funkcionirati. Uz odabir materijala dosta je bitno da se prije početka napravi skica odjevnog predmeta ili još bolje ishekla ili isplete manji uzorak ili verzija tog proizvoda da se dobije dojam kako će to izgledati u uvećanoj verziji."

"Također, kada se radi o odjevnom predmetu koji se radi po narudžbi i mjeri potrebno je uzeti mjere određenih dijelova tijela od klijenta/kupca. Nakon što je isheklana ili ispletena probna verzija, kreće se s izradom koja nerijetko traje i do nekoliko dana (u satima bi to bilo 40-50 sati). Za jednu ljetnu haljinu potrebno je oko 40 sati rada, a utroši se do 1500 m konca odnosno pamuka. Kada je proizvod gotov, ako to materijal dopušta, proizvod se opere ili napari tako da 'krutost' heklanih bodova/očica dobije lijepu, padajuću formu", u detalje nam je objasnila Bernarda.

Kao i u svakoj kolekciji, uvijek ima komada koji su više traženi, a kad se radi o onima iz La Petlja ponude, Bernarda je izdvojila njih nekoliko. "Najtraženiji ljetni komad je mrežasta torba, pletena pamučnim špagama s efektnom podstavom koja se može i personalizirati vezom, najčešće inicijalima klijenta. Ona je sada dobila i svoju mini verziju koja je zamišljena kao torbica koja uvijek i svuda može ići s vama."

"Nakon torbi, tu je heklana haljina koja može biti za plažu, šetnju po gradu ili za romantični večernji izlazak jer se izrada može u potpunosti personalizirati te se najčešće stavlja podstava kako bi haljina bila višenamjenska. Od ovog ljeta u ponudi je heklani laneni komplet od suknje i topa, 'Rete di mare'. Njezin bod odnosno uzorak heklanja podsjeća na ribarsku mrežu pa od tuda i inspiracija za ime".

Bernarda je pojasnila i kako se trudi da cijene što više prate cijeli proces ručne izrade njenih dizajna "od nule", a trenutne cijene proizvoda iz ljetne kolekcije kreću se od 50 do 250 eura. 

Na službenoj stranici brenda www.lapetlja.hr koja će uskoro biti završena, bit će dostupne sve informacije o cijenama i mogućnostima naručivanja, a zasad sve to možemo pronaći na Instagram profilu brenda, @lapetlja.

Fika brend Možda vas zanima Domaći brend fika izrađuje odjeću isključivo od lana. I stvarno to dobro rade, zaljubili smo se u ove komade Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram @lapetlja

Komentari 0