Moda

Slavni dizajner cipela, Manolo Blahnik, otkriva u čemu pronalazi inspiraciju i što je najbitnije u stvaranju

  • Manolo Blahnik već desetljećima dizajnira neke od najljepših modela ženskih cipela
  • Mnogim ljubiteljicama mode njegove su cipele omiljene, a model Hangisi nalazi se u ormarima brojnih žena
  • Svjetski poznati dizajner cipela sad je otkrio kako trenutno provodi dane i gdje pronalazi inspiraciju

Manolo Blahnik je najpoznatiji, a vjerojatno i najviše hvaljeni dizajner cipela našeg vremena, čija modna marka ove godine slavi 50 godina od osnutka. Dizajner prepoznatljiv samo i po imenu i nadimku ‘manolice’, koji su modeli njegovih cipela dobili po njemu, u nedavnom intervjuu za Wallpaper otkrio je kako pronalazi inspiraciju, koje su mu najdraža mjesta na svijetu, ali i detalje o svojoj najnovijoj kolekciji, koja stiže na jesen.

Manolo Blahnik | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Manolo Blahnik

Počeci Manola Blahnika

Uvijek u estetskoj potrazi za ljepotom, slavni dizajner rođen je 1942. na Kanarskim otocima, gdje i danas živi. Već kao dijete je stvarao minijaturne cipele za lokalne reptile, što je anegdota iz njegovog djetinjstva koja je kasnije pretočena u film iz 2017., ‘Manolo: The Boy Who Made Shoes for Lizards’.

Rodne Kanare Manolo Blahnik opisuje kao predivno mjesto s palmama, a trenutno boravi u kući svoje bake, u kojoj se i rodio. Priznao je i kako je zahvalan što nema susjede jer “mogu vrištati koliko želim”.

Njegova dizajnerska karijera doživjela je obrat 1969., kad je slučajni susret s tadašnjom urednicom američkog Voguea, Dianom Vreeland, odredio da se Manolo vrati svojoj zanimaciji cipelama iz djetinjstva. “Mladiću, drži se ekstrema i izrađuj cipele”, poručila mu je Vreeland. Manolo ju je poslušao, a otad je svoju uspješnu karijeru često opisivao kao “slučajnu”.

Manolo Blahnik | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Manolo Blahnik

Kod kuće s Manolom Blahnikom 

Uz Kanarske otoke, Manolo Blahnik svojim drugim domom smatra London, gdje je otvorio i svoju prvu trgovinu, 1970. u ulici Old Church. Osim što ga uz London veže uspomena na otvorenje prvog butika, Manolo Blahnik priznao je i kako je britansko jelo kruh s pudingom od maslaca njegovo najdraže i dan danas. 

Brojne slavne žene obožavaju njegove dizajne i od samih početaka njegove karijere, poput Biance Jagger i Anne Wintour. 80-ih je surađivao s poznatim dizajnerima poput Isaaca Mizrahija, Oscara de la Rente i Calvina Kleina i dizajnirao cipele za njihove revije, a sa suradnjama s poznatim imenima iz svijeta slavnih nastavlja i danas. 2016. na seriji kolekcija surađivao je s Rihannom, a među posljednjima surađivao je i s brendom Birkenstock

Također je dizajnirao i cipele koje je nosio glumac Austin Butler u novom filmu o legendarnom Elvisu Presleyju, 'Elvis'.

Trenutno radi na skicama za kolekciju jesen 2022., a priznao je kako voli “raditi unaprijed” te da često “sto puta promijeni orginalnu ideju za kolekciju”. Otkrio je i koji mu je model iz jesenske kolekcije najdraži. “Postoji jedan model s kopčom, Arre, koji je moja omiljena cipela. Ovakve modele cipela često možete vidjeti u francuskim filmovima, poput ‘Louis Malle’ i ‘Le Feu Follet’.” 

Najskuplje ikada prodane cipele na svijetu Možda vas zanima Vrtoglavo...15 najskupljih ženskih cipela ikada prodanih Rubrika Moda Moda

Inspiracija i produktivnost slavnog dizajnera

Dizajner je opisao i odakle crpi inspiraciju te gdje i kad je najproduktivniji. “Po noći, nema mobitela, nema ljudi koji mi smetaju. Čitam i stvaram noću, a nekad gledam i film. Noć je moje vrijeme”.

O mjestu na koje odlazi po inspiraciju, Manolo je rekao: “Odlazim u planine i gledam predivno more.” Također, napomenuo je i kako jako voli Španjolsku, posebno jug i grad Rondu, odakle potječe obitelj njegove majke. Uz južnu Španjolsku, regiju Baskiju je opisao kao još jedno od svojih omiljenih mjesta na svijetu.

Manolo Blahnik | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Manolo Blahnik

Opisao je i koliko voli čitati, a trenutno obožava djela autora Henryja Jamesa, a dok čita, voli provoditi vrijeme sa svojim psima. “Sinoć sam čitao i razgovarao s mojim psima. S njima, ne trebam ništa drugo. Kad imate pse i knjige i predivne slike i putovanja, ne treba vam ništa više.

Manolo Blahnik otkrio je i čime bi se bavio da nije dizajner. “Bio bih klesar. Ali sad je za to kasno. Volim raditi s kamenom i mramorom. Za time žalim, što nisam klesar ili kipar”, priznao je dizajner. Za mlađe generacije imao je ove riječi savjeta i ohrabrenja: “Sve što vam je potrebno je strast – potpuna strast za onim što radite, ili što pokušavate raditi”, poručio je Manolo Blahnik.

Možda vas zanima Talentirana Jasminka Škalić izrađuje bajkoviti nakit koji vraća u prošlost, a njezine slike krase interijere diljem svijeta Rubrika Moda Moda
 
Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0