Moda

Nakit u kojem je zatočen cvijet orhideje; svaki komad je baš poput svake žene jedinstven

  • Nakit Risis u Singapuru je osmislio Lee Kum Tat, koji je 1976. godine odlučio ispuniti želju supruzi koja je poželjela da njezin omiljeni cvijet orhideje može trajati vječno
  • Cvijet se nakon branja pere i suši, pa uranja u bakar koji mu daje čvrstoću te u konačnici u 24-karatno zlato
  • Najpopularniji model je slider ogrlica koja se može nositi na nekoliko različitih načina, ali i kao remen

Neki će reći da je novac ono što pokreće svijet, no mi smo oduvijek bili skloniji onoj da je za sve ipak zaslužna ljubav. Ne samo da su se zbog ljubavi vodili ratovi i prekrajale granice država, kraljevstava i carstava, već su i neka od najvećih umjetničkih djela, ali i arhitektonskih ostvarenja nastala iz ove najčišće emocije.

Artefacto nakit Možda vas zanima Obožavamo prirodu, a domaći brend Artefacto prekrasno je oponaša u svom nakitu Rubrika Moda Moda

Legenda kaže da Gustave Eiffel inspiraciju za izgled svog tornja u obliku slova ‘A’ duguje nikad prežaljenoj ljubavi Adrienne, Džahan-šah je u spomen na svoju prerano preminulu suprugu Mumtaz Mahal dao sagraditi Taj Mahal, a Lee Kum Tat je, željevši udovoljiti svojoj supruzi koja je poželjela da njezin omiljeni cvijet orhideje traje zauvijek, stvorio Risis, cvijet koji ne može uvenuti i koji je samim time vječan, a koji se i danas, gotovo pola stoljeća kasnije, koristi u izradi prvenstveno nakita, ali i raznih dekorativnih predmeta.

 | Autor: Instagram @risis.europe Instagram @risis.europe

Iako se pokoji primjerak ovog unikatnog i najprepoznatljivijeg singapurskog nakita tu i tamo mogao pronaći i u našim krajevima, sve veću svijest glede svega što je o njemu zanimljivo znati dugujemo Dariji Kovačević i Krešimiru Petriću, dizajnerskom dvojcu koji stoji iza poznatog brenda nakita Lykke, a koji su preuzeli zastupništvo nad brendom u Hrvatskoj i dijelu Europe, nakon što je Darija od mame naslijedila Risis ogrlicu.

Možda vas zanima Omiljena antistresna igračka pretvorena u elegantni komad nakita? Lajkamo! Rubrika Moda Moda

Samo ime brenda došlo je od Instituta na kojem se razvijao i istraživao cijeli proces izrade nakita od pravih cvjetova orhideja, a svaki komad nakita započinje potragom za savršenim cvijetom. 

 | Autor: Instagram @risis.europe Instagram @risis.europe

‘Priča o izradi započinje potragom za najljepšom orhidejom koja se rađa pod zrakama sunca i kapljicama vode u Risisovim vrtovima. Ona se pažljivo bere, pere, suši, ručno oblikuje te priprema za pozlatu u bakru koji joj daje izuzetnu čvrstoću i štiti njezinu nježnost. U posljednjoj fazi susreću se znanost i umjetnost, a to je ujedno i najintimniji oblik umjetnosti, a predstavlja - vječnost. Orhideja se uranja u 24-karatno zlato čime poprima tu posebnu iskru života’, otkrila je Darija. I baš kao što ne postoje dva ista cvijeta, ne postoje ni dva ista komada nakita, već je svaki, poput svake žene, jedinstven, drugačiji i poseban

Minima nakit od porculana Možda vas zanima Volimo kada je nakit poseban, a ovaj porculanski koji radi Biljana Lorbek stvarno je takav Rubrika Moda Moda

Među različitim primjercima ogrlica, naušnica, prstenova i broševa, svakako je najpopularnija ogrlica koja se zahvaljujući slider mehanizmu može nositi na nekoliko različitih načina te koristiti kao remen, a osim s cvjetovima orhideja koje se uhvaćene u vječni komad nakita koriste najčešće, Risis se nakit radi i s cvjetovima ruža, sjemenom lotusa te poludragim kamenjem.

 | Autor: Instagram @risis.europe Instagram @risis.europe

Nakit se, osim na službenom webshopu brenda, može naći i u Petrinjskoj 28 u Lykke dućanu, a sigurni smo da će svatko od nas lako pronaći onu (barem) jednu orhideju u koju će se zaljubiti na prvi pogled.

Photo: Instagram @risis.europe

Komentari 0