Moda
Melisa Raouf

Missica bez šminke je zgrozila svijet; prisjetili smo se i dugih žena koje su mijenjale definiciju ljepote

  • Melisa Raouf prije nekoliko dana našla se pod svjetlima svih reflektora svijeta nakon što se na izboru za Miss Engleske pojavila bez makeupa
  • Iako desetljećima strogo ekskluzivan, svijet mode i ljepote postao je mjesto u kojem su odjednom dobrodošli (gotovo) svi
  • Prisjetili smo se onih koji su se kroz posljednjh 20 godina hrabro borili na prvoj crti za pomicanje granica u poimanju ideala ljepote

Jedne joj skidaju kapu svjesne kako one same ne idu ni do kvartovskog dućana bez makeupa, a kamoli na kakav važan događaj, druge ‘pomalo’ zavidno komentiraju ‘neš ti’ hrabrosti’, treći je prozivaju licemjernom jer se predstavlja prirodnom, a dolazi s umjetnim noktima, ali čini se da posljednjih dana svi imaju neko mišljenje o Melisi Raouf, ženi koja je postala Miss Engleske i koja se, prva u povijesti, na natjecanju pojavila bez šminke na licu.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Modna i beauty industrija oduvijek su voljele pomicati granice i rušiti predrasude, ili je barem takva bila velika većina aktera, no zanimljivo je gledati ono što su one kao dio svijeta u kojem egzistiraju postale danas. Negdje na ivici tragedije i komedije pleše današnji svijet, desetljećima sklon vjerovanju da su fotošopirani osmjesi i filtitrani videi influencera sasvim normalna stvar, ali je šetanje iskonske, prirodne ljepote i samopouzdanja bez trunke makeupa na licu šokantno.

Možda vas zanima Što manekenka Maye Musk jede kako bi ostala u formi u sedamdesetima Rubrika Life&style Life&style

Alek Wek

Kada se sudanski model Alek Wek u studenom 1997. godine pojavio na naslovnici američkog izdanja časopisa Elle, na fotografiji francuskog kreativnog direktora Gillesa Bensimona, s baršunastom kožom boje ebanovine, postavljena ispred oštrog, bijelog ekrana s kojim se njezin jednostavni, bijeli Giorgio Armani sako gotovo u potpunosti stopio, gledajući izravno u kameru sa širokim osmijehom i licem s izrazito afričkim oblinama, svijet je gledao u djevojku koja je bila sve ono što tradicionalna djevojka s naslovnice nije.

Alek Wek | Autor: Elle.com Elle.com

U najvećim svjetskim modnim prijestolnicama, kodeksi ljepote su se u posljednjih dvadeset, a pogotovo deset godina promijenili dramatičnije nego u prethodnih sto. Povijesno gledano, promjene su bile postupne, miljama daleko od linearnih i, unatoč reputaciji mode kao buntovne, jako spore. 

Najrazličitije smo definicije ljepote počeli prihvaćati sve više jer su ljudi to zahtijevali, prosvjedovali zbog toga i koristili se govornicama društvenih medija kako bi posramili sve one koji pažljivo drže vrata ovog svijeta čvrsto zatvorenima, pazeći da se slučajno kroz njih ne bi ušuljao netko tko mu ne pripada.

Manekenka otkriva tajnu modne industrije Možda vas zanima Manekenku su prisilili da nosi 'odijelo koje deblja' jer je premršava za neke poslove Rubrika Life&style Life&style

Više od 20 godina nakon što se Alek Wek pojavila na onoj već spomenutoj revolucionarnoj naslovnici, definicija ljepote nastavila se širiti, stvarajući mjesta za žene svih tonova kože, one pretile, one s vitiligom, one koje su ćelave, sijede kose i s borama na licu. Odjednom je ovo postao svijet u kojem su svi dobrodošli i u kojem je sve normalno, osim biti missica bez šminke na licu. Inspirirani neviđenom pozornošću koju je dobila, samo zato što se svijetu odlučila predstaviti onakvom kakvom su je priroda i roditelji stvorili, prisjetili smo se svih onih modela koji su u najvećoj mjeri pridonijeli inkluzivnosti današnjeg svijeta u kojem su definicija i ideal ljepote širi no ikad prije.

Winnie Harlow

Winnie Harlow | Autor: Instagram@winnieharlow Instagram@winnieharlow

Kanadska manekenka Winnie Harlow (čije je pravo ime Chantelle Brown-Young) pati od vitiliga, rijetkog stanja u kojem koža gubi svoj pigment u mrljama. Unatoč odbijanju i ismijavanju, Winnie je uspjela postati supermodel koji je uzburkao nerijetko mirno more modne i beauty industrije. Svojim pozitivnim stavom Winnie Harlow postala je uzor ne samo onima koji također pate od vitiliga, već svima koji su na ovaj ili onaj način drugačiji.

Andreja Pejić

Andreja Pejić | Autor: Instagram@andrejapejic Instagram@andrejapejic

Australska manekenka Andreja Pejić jedna je od najljepših i najkontroverznijih osoba na svijetu. Pejić je dospjela na naslovnice kao prvi androgeni muški model, no transformacijom u ženu prije 8 godina, nastavila je pomicati granice. Bila je prva svjetska transrodna manekenka koja se pojavila u Vogueu, a što se smatra velikom prekretnicom za časopis i sugerira da se stavovi prema različitosti i rodu mijenjaju i u visokoj modi.

Adriana Lima u izrezanoj haljini na modnoj pisti začudila oblikom svog trudničkog trbuha Možda vas zanima Adriana Lima u izrezanoj haljini na modnoj pisti začudila oblikom svog trudničkog trbuha Rubrika Stars Stars

Robyn Lawley

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robyn Lawley (@robynlawley)

Australka Robyn Lawley jedna je od prvih plus-size supermodela. Njezino upečatljivo lice i nevjerojatne obline krasili su naslovnice brojnih časopisa uključujući talijanski Vogue, francuski Marie Claire i Elle te australski Cosmopolitan. Kada je 2012. bila model za Ralpha Laurena, postala je prvi plus-size model u kampanji high end dizajnera.

Brunette Moffy

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Moffy (@moffygathornehardy)

Htjela ona to ili ne, Brunette Moffy pomakla je granice u industriji modela. Nekonvencionalna ljepotica koja pati od strabizma, laički poznatog i kao ukrižene oči, potpisala je ugovor s prestižnom Storm Models, istom agencijom koja je izrodila Kate Moss, Cindy Crawford i Caru Delevingne, i to nakon samo jednog snimanja. Upravo prihvaćanje Moffy u svijetu manekenstva pomoglo je u promicanju različitosti i pokazalo nam da modna industrija konačno proširuje svoju usku definiciju ljepote.

Diandra Forrest

Sa svojom blistavom kožom, prodornim zelenim očima, plavom kosom i afroameričkim crtama lica, Diandra je bila hodajuća kontradikcija mnogih vrsta. Afroamerikanka koja pati od albinizma, rijetkog genetskog poremećaja kojeg karakterizira gubitak pigmenta kože, kose, a ponekad i očiju, osvojila je modnu industriju i dokazala da biti drugačiji može biti pravi blagoslov. Diandra je bila prvi albino model koji je potpisao ugovor s velikom agencijom i od tada je postala redovita pojava na modnim revijama diljem svijeta.

Katie Meade 

Katie je prva svjetska manekenka s Downovim sindromom koja je unatoč svom stanju uspjela ispuniti svoj san iz djetinjstva da postane mainstream model. U modnu industriju ušla je s kampanjom za ljepotu nazvanom 'Fearless' za brend za njegu kose, a nakon čega se više nikad nije osvrtala.

Jacky O’Shaughnessy

Jacky O’Shaughnessy je model koji dokazuje da, kada je ljepota u pitanju, godine nisu bitne. U 63. godini života Jacky je postala zaštitno lice American Apparel's Advanced Line. Za industriju i kulturu koja je oduvijek imala ukorijenjenu opsjednutost mladošću, bilo je pravo osvježenje vidjeti nekoga njezine dobi predstavljenog na takav način i čuti ono što odavno trebali - da postoji samopouzdanja koje dolazi samo s godinama i iskustvom i da ga itekako trebamo slaviti.

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0