Moda

Ludi smo za torbicama: A koja je bila najpopularnija one godine kad si rođena?

  • Oh, torbice su nam oduvijek slabost. A neke su si priskrbile toliko obožavatelja da su postale sveopći hit. Koje su bile najpopularnije prethodnih desetljeća?
  • Vrlo je zanimljivo gledati kako se kroz godine, još od 1969., mijenjao trend i stil koji su žene obožavale
  • Naravno, trendove su određivale i velike zvijezde iz proslavljenih filmova i serija, ali i druge slavne osobe

Male, velike, s detaljima ili bez, klasične i otkačene - kakve god bile, obožavamo ih! Riječ je o torbicama. Htjele to priznati ili ne, uglavnom smo slabe na njih i uvijek nas razveseli novi  primjerak u ormaru. Kako se trenutačno u modu vraća sve što su nosile naše mame i bake, tako će brzo na red doći i torbica koja je bila pravi hit one godine kad si rođena.

1969. godina - torbica s uzorkom
Elizabeth Taylor i njezin tadašnji suprug Richard Burton snimljeni su kako izlaze iz hotela u Parizu, ali veliku pažnju je zaokupila Lizina torbica. Ovaj uzorak bio je jako popularan i vidljiv na gotovo svakoj torbici te godine.
1970. godina -  torba na rame
Boemski i opušteniji stil vladao je te godine, pa su tako u modi bile torbe s dužim i širim remenom te velikim kopčama kakve je popularizirala glumica Candice Bergen.

Možda vas zanima Ove torbice oko struka imaju novu namjenu: hladnjak su u koji stane boca vina! Rubrika Life&style Life&style
1971. godina - kožna torba sa patentnim zatvaračem
Princeza Margaret, kao i svaki drugi član kraljevske obitelji, nosi torbicu gdje god da ide, pa je tako bio i slučaj s ovom lakiranom torbicom. Ovaj materijal istaknuo se kao modni trend 60-ih godina u Velikoj Britaniji, a postao je još popularniji u idućem desetljeću.  | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1969. godina, 1970.godina, 1971. godina

1972. godine - veće aktovke
Pravokutne aktovke nisu bile namijenjene samo za posao. Postale su modni dodatak koji su žene nosile svugdje sa sobom jer im je bila praktičnija od male torbice, barem kada je riječ o nošenju više stvari sa sobom. 
1973. godine - torbe za vikend
Godinu dana nakon aktovki i dalje su velike torbe bile u modi, no ovaj put u obliku torbe idealne za vikend putovanje. Svatko tko je želio biti moderan dok putuje te godine, nosio je takve torbe. 
1974. godine - ručne torbice u obliku školjke
Oblikom podsjećaju na prave školjke, a ove torbice dolazile su u raznim materijalima od antilopa do zmijske kože i svega između čega se možeš sjetiti.   | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1972. godine, 1973. godine, 1974. godine

1975. godine - bijele torbice
Kraljica Elizabeta te je godine nesvjesno napravila veliku stvar za bijele torbice i nevjerojatno ih popularizirala jer ljubljenu su kraljicu te godine vrlo često s njemom bijelom torbicom pratili na putovanjima i službenim događanjima. 
1976. godine - neutralne nijanse
Bež i neutralne torbice te su godine bile jako popularne. Čak je i belgijska kraljica Fabiola odabrala takvu torbu za službena putovanja s kraljem Baudouinom. Kombinirala ju je s bež rukavicama, naravno. Tih se godina jako pazilo da modni dodaci budu usklađeni.

Možda vas zanima Mikro torbice - proljetni trend tako sladak da mu ne zamjeramo nepraktičnost Rubrika Moda Moda
1977. godine - Hermès Kelly torba
Bila je ljepotica bez premca i živjela kao u bajci udavši se za monaškog princa. Cijeli je je bio lud za Grace Kelly. I njezinom torbicom. Nosila je Hermèsovu torbicu koja je i nazvana po njoj. Ova torba je i dan danas tiha patnja mnogih dama. 
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1975. godine, 1976. godine, 1977. godine

1978. godine - torba od slame
Za ležernije torbe, slama je bila idealan materijal. Ove torbice veliki su povratak imale i na ljeto 2018. godine, kao i nekoliko puta između 1978. kad su se proslavile i današnjih dana. 
1979. godine - teksturirani materijali
Nakon torbica od slame, pletene kožne torbice kročile su na modno prijestolje. Svi su poludjeli za njima, pa tako i tadašnja supruga Robina Williamsa, Valerie Velardi. 
1980. godine - metalik torbice
Osamdesete godine bile su razdoblje zabavne i pomalo neobične mode. Tako su i torbice koje su bile popularne bile su u metalik nijansama. Zlatna torbica koja se nosi ukoso preko tijela bila je idealna za zabavu u, na primjer, popularnom njujorškom klubu Studio 54.
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1978. godine, 1979. godine, 1980. godine

1981. godine - Gucci Jackie torba
Gucci je svoju ikonsku torbicu nazvao prema tada već bivšoj prvoj dami SAD-a Jackie Onassis. Baš poput svoje imenjakinje, ovaj mračan predmet želja bio je sofisticiran. I "must have" svih žena koje su pokušavale oponašati Jackien stil, a takvih je bilo puno.
1982. godine - ručke od bambusa
Ručke od bambusa bile su jako izdržljive, a taj vintage detalj ponovno se vratio u modu posljednjih godina zahvaljujući modnoj marki Gucci. 

Možda vas zanima Prečudno je što je Tatjana Jurić iskopala iz svoje torbice Rubrika Stars Stars
1983. godine - pismo torbice
Svi se sjećamo serije 'Kafić uzdravlje' u kojoj je Shelley Long, čiji lik je igrala Diane Chambers, bila pravi modni uzor tog vremena pa je tako i popularizirala ovu klasičnu torbicu.
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1981. godine, 1982. godine, 1983. godine

1984. godine - Louis Vuitton Speedy
Audrey Hepburn prva je počela nositi torbu koju i dan danas voli svaka trendseterica. Iako je ispočetka bila idealna kao ručna prtljaga na putovanjima, vrlo je brzo stekla status kultne torbe idealne za gotovo sve prilike.
1985. godine - mala crna torbica
Bez obzira na oblik i materijal, 1985. bila je godina male crne torbice. A Sigourney Weaver ju je kombinirala i s elegantnim crnim rukavicama.
1986. godine - Dooney & Bourke torba
Ovaj nama ne previše poznati brend bio je renomirani proizvođač remena i naramenica kad je odlučio napraviti i svoju prvu žensku torbicu. Tranzicija je bila više nego uspješna jer je baš njihova torba bila najpopularnija ove godine. 
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1984. godine, 1985. godine, 1986. godine

1987. godine - Prada najlonski ruksaci
Klasičan Pradin ruksak s kopčama i nepropusnim materijalom postao je neizostavni modni dodatak brojnih dama te godine, ali i u idućim godinama. 
1988. godine - vrećasta torbica s lancem
Ova sićušna trendovska torbica postala je hit i s njom je svaki stajling bio potpun. Teški materijal oblikovao je vrećicu, a tanki lančići  bili su idealna ručka. 
1989. godine - torbice kao cekeri
Ovaj model proslavila je američka televizijska serija Zlatne djevojke. Akterice ove dugovječne serije, tri vremešne i zabavne bakice bile su velike poklonice ovog modela, pa su ga samim time i popularizirale. I to ne samo među starijom populacijom.
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1987. godine, 1988. godine, 1989. godine

1990. godine - duguljaste ručne torbice
Ovaj elegantni model torbice svoj najveći uspjeh doživio je 1990. godine, a od tada smo ju često mogli vidjeti na crvenim tepisima i drugim svečanim dodjelama nagrada.
1991. godine - torbica koja se uklapa u stajling
Sad već davne 1991. godine jedno od najvažnijih modnih pravila bilo je da se torbica mora stopiti s cjelokupnim stajlingom. Tako je bilo i sa ovom satenskom torbicom neutralne boje koju je Sarah Jessica Parker iskombinirala s haljinom iste boje. 

Možda vas zanima Najljepše party torbice iz aktualne ponude high street brendova Rubrika Moda Moda
1992. godine -  vrećaste torbice sa špagom
Na crvenom tepihu povodom dodjele nagrade Emmy, pojavila se i Oprah Winfrey s torbicom koja je bila najmodernija i najpopularnija te godine. Žuto-zlatna torbica čiji remen je zapravo elegantni konopac, osvojio je te godine srca brojnih dama.
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1990. godine, 1991. godine, 1992. godine

1993. godine - Jansport ruksaci
Te je godine zavladalo ludilo za ovim ruksacima koji su stvarno pravi simbol 90-ih godina. Nije bilo razreda u kojem nije bilo bar nekoliko Jansport ruksaka ukrašenih potpisima flomasterom. 
1994. godine - torbica oko struka
Iako se ovaj trend vratio u modu posljednjih godina, pravi vrhunac je doživio 1994. godine. Tih godina torbice oko struka su nosili apsolutno svi, od djece do odraslih bez obzira na spol. Ljude je oduševila svojom funkcionalnošću.
1995. godine - Kate Spade torbica
Među trendseterima ova torba bila je proglašena najkvalitetnijom. Najlonska, vodonepropusna torbica postala je toliko upečatljiva da je svoj redizajn doživjela i 2018. godine.
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1993. godine, 1994. godine, 1995. godine

1996. godine - torbice sa životinjskim uzorkom
Torbice s uzorcima životinja ovih godina bile su među najpopularnijima, pa nije bilo dame koja jedan primjerak nije imala u svom ormaru. Ni poznati supermodel Naomi Campbell nije odoljela jednoj takvoj torbici.
1997. godine - satenska ručna torbica
Princeza Diana bila je jedna od najvećih obožavateljica ovog modela torbice,a izgleda da joj je ova ledeno plava satenska torbica ipak bila najdraža. Možda vas zanima Kako naše poznate cure nose novi trend - prozirne torbice Rubrika Moda Moda
1998. godine - minijaturna torbica preko tijela
Kad se sjetimo 90-ih godina jedna od stvari koje nam padaju napamet su i minijaturne torbice. I glazbena diva Jennifer Lopez nosila je takvu zlatnu torbicu preko tijela kao najveći modni hit.
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1996. godine, 1997. godine, 1998. godine

1999. godine - Fendi Baguettes
Kada je popularna Carrie opljačkana u trećoj sezoni serije 'Seks i grad', užasnuto je viknula lopovu koji joj je istrgnuo torbicu 'To je Baguettes!'. I već smo mogli naslutiti kako će brojne dame uskoro nabaviti baš takvu. Iako se ta epizoda emitirala 2000. godine, torbica je bila već popularna godinu dana prije.
2000. godine - Dior Saddle
Još jedan model torbice kojeg je proslavila serija 'Seks i grad'. Popularna torbica u obliku sedla bila je komad za novo tisućljeće inspiriran kaubojskim stilom života. Također je jedna od onih koja je ove godine dobila redizajn.
2001. godine - Issey Miyake Bao Bao torbica
Torbica koja na prvu izgleda kao da je napravljena od niza ogledala, punu slavu dočekala je 2001. godine iako je predstavljena godinu dana ranije.
 | Autor: Pinterest/AlbionFit Pinterest/AlbionFit
S lijeva na desno: 1999. godine, 2000. godine, 2001. godine

Photo: miss7/pinterest

Komentari 0