Moda
Korzet

Apsolutni povratak korzeta - top koji naglašava figuru ponovno je na vrhuncu popularnosti

  • Naglašen struk i figura pješčanog sata već se stoljećima povezuje s nošenjem korzeta
  • Odjevni predmet koji je nekad bio restriktivan te prilično neudoban za nošenje, danas žene obožavaju zbog fleksibilnije forme koja ne propušta glavnu zadaću korzeta - dobivanje određenog izgleda figure
  • U trenutnoj ponudi high street i luksuznih brendova postoji bezbroj modela koje želimo kombinirati u svojim outfitima tijekom cijele godine

Korzeti su odavno prestali biti dio donjeg rublja te su danas jedan od najpoželjnijih dijelova trendi garderobe. Veliki povratak ovog odjevnog predmeta dogodio se zahvaljujući velikoj popularnosti povijesnih TV drama, poput obožavanog Bridgertona, ali i poznatim celebrityjima, poput Due Lipe i Hailey Bieber, koje su ponovno prigrlile ovaj trend.

korzet | Autor: Instagram @dualipa Instagram @dualipa

Korzet je odjevni predmet jednostavnih linija čija je glavna zadaća naglašavanje struka, no najnoviji modeli nisu više toliko kruti i restriktivni kao što su bili kroz povijest.

korzet | Autor: Instagram @maurahiggins Instagram @maurahiggins

smeđi kaput Možda vas zanima Smeđa je nova crna! Kaputi nikada nisu izgledali tako luksuzno, a ovo je 13 najboljih modela Rubrika Moda Moda

Modna povijest nošenja korzeta u zapadnom svijetu seže u 16. stoljeće, a korzet su žene počele nositi ispod odjeće kao usko pripijeni odjevni predmet koji je stezao struk. Tijekom stoljeća, forma korzeta je evoluirala, s raznim kraćim i dužim verzijama, a korzeti su pomagali žensko tijelo oblikovati u određene siluete, ovisno o tome koje su bile popularne u određeno vrijeme, od figure pješčanog sata tijekom 1800-ih do 'S' figure u 1900-ima. Tijekom 1920-ih korzeti su dobili i fleksibilnije, sportske verzije, u kojima su dodane elastike.

korzet | Autor: Instagram @coffre__vintage Instagram @coffre__vintage

Korzeti se sad nose kao topovi, u raznim odjevnim kombinacijama, a posebno trendi outfit sastoji se od korzeta i baggy modela hlača, gdje se suprotnosti njihovih formi savršeno spajaju. Osim samostalno, brojne trendseterice nose korzet i u zanimljivoj kombinaciji preko košulje, što ga čini prikladnim za nošenje i tijekom zimskih mjeseci!

korzeti | Autor: Miaou/MyTheresa/Zara Miaou/MyTheresa/Zara Miaou, korzet Mara, 3150,00 kn); Versace, Meduza korzet od trapera, (7156,41 kn); Zara, korzet top od trapera TRF, (179,90 kn)

Korzet se savršeno uklopio i u trenutne trendove odjeće koja naglašava liniju i ženstvenu formu te su najnovije kolekcije modnih brendova prepune model koji su zabavni i podižu samopouzdanje kad ih nosimo! Prednjače naravno, kožni modeli, koji dolaze u raznim bojama, ali crna je uvijek klasičan odabir s kojim ne možemo pogriješiti.

Zara korzet | Autor: Zara Zara Korzet od umjetne kože (179,90 kn)

korzeti | Autor: MyTheresa/Zara MyTheresa/Zara David Koma, kožni korzet na vezanje, (5981,25 kn); Zara, korzet top od umjetne kože, (179,90 kn); Zara, satinirani crop korzet top, (159,90 kn)

Za ljubiteljice romantičnijeg stila, tu su i cvjetni uzorci i korzeti od satena koji će se predivno uklopiti u nježne modne kombinacije.
Iako im se popularnost kroz modna desetljeća mijenjala, nikad zapravo nisu prestali biti dio dizajnerskih kolekcija.

korzeti | Autor: Bershka/Zara/MyTheresa Bershka/Zara/MyTheresa Bershka, korzet top od strukirane tkanine s printom, (179,90 kn); Zara, korzet s vezom, (229,90 kn); Area, korzet top s printom i ukrasima, (6267,51 kn)

Tijekom 1970-ih, Vivienne Westwood počela je koristiti korzete kao dio svoje povijesne-punk estetike, a njeni su korzeti predstavljali osnaživanje žena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madonna (@madonna)

Jean-Paul Gaultier i Thierry Mugler također su slavno inkorporirali svoje verzije korzeta u svojim kolekcijama u 80-ima, a svi se sjećamo nezaboravnog Madonninog ružičastog satenskog korzeta s njene 'Blond Ambition' svjetske turneje, koji je također bio Gaultierov dizajn, a kraljica popa voli ih nositi i danas. Nakon njih i brojni su drugi dizajneri eksperimentirali s ostvarivanjem svojih zamisli korzeta.

Zara korzet | Autor: Zara Zara Korzet s perjem (199,90 kn)

korzeti | Autor: Zara/MyTheresa Zara/MyTheresa Zara, kožni korzet, (549,90 kn); Staud, korzet Alice, (1581,94 kn); Zara, korzet top s perjem, (199,90 kn)

Korzet je svojim dizajnom danas privlačnijim široj publici jer su modeli manje poput kostima te nosiviji u svakodnevnim prilikama, a laskavo pristaje svakom tipu tijela.

korzeti | Autor: Bershka/Mango Bershka/Mango Bershka, satenski korzet top, (79,90 kn); Mango, korzet top od umjetne kože, (349,90 kn); Mango, korzet od strukturirane tkanine, (249,90 kn)

Ulična moda Možda vas zanima Ulična moda: Valentino cipelice su promijenile sve! Zvijezda su ovog stylinga Rubrika Moda Moda

 

Photo: Instagram@handinfire

Komentari 0