Moda

Je li to moguće? Ova haljina može čitati naše misli - i prenositi naše osjećaje

  • Osim što moda budućnosti izgleda sasvim drugačije, ima i drugačije funkcije nego odjeća na koju smo navikle 
  • To nam pokazuje haljina nizozemske fashion tech dizajnerice 
  • Naime, takozvana pangolin haljina može nam čitati misli! 

Dizajnerica Anouk Wipprecht stavila je na haljinu blještave pokretne elemente s kojima nositeljica može upravljati putem moždanih valova. Kako to funkcionira? S pomoću najvažnijeg komada futurističkog outfita: kape koja mjeri moždane valove. Takve kape se obično koriste kod neuroznanosti. Za to imaju između osam i 74 senzora. Za pangoli haljinu je kapa opremljena s ukupno 1024 senzora. Institut za integrirane mreže Sveučilišta Johannes Kepler razvio je taj dio za glavu na Sveučilištu Linz.   

Možda vas zanima Otkrivamo koja 4 modela haljina koje će se najviše nositi ove jeseni Rubrika Moda Moda

Kapa takozvane pingolin haljine može razlikovati mislimo li na desnu ili lijevu ruku. Osim toga, može čak razlikovati i pojedine prste. Ova funkcija može se inače koristiti kod terapije moždanog udara ili u robotici. Ovaj komad odjeće ima ljuskasti „štit“ pa je ime dobio po ljuskavim mravojedima ili pangolinima. 

Umjetnički projekt 

Prije nego se kapa bez haljine koristila u neurologiji, postala je dio umjetničkog projekta Anouk Wipprecht. Ako se netko šeće s pangoli haljinom ulicom, imat će neke senzore pričvršćene za glavu. Oni će prenositi misli nositeljice na haljinu te će se micati i svijetliti dinamično – ovisno o signalu koji se prenosi. Međutim, ljudi koji ne žele pokazati svoj unutarnji osjetilni svijet mogu biti mirni: misli se ne komuniciraju jasno, promatrač ih ne može pročitati ili svrstati u određene osjećaje. 

Možda vas zanima Broj fotografija na mobitelu Andree Andrassy mogao bi vas iznenaditi! Evo i zašto Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Međutim, ovaj umjetnički projekt skreće pažnju na koncept u kojem se na stvari može utjecati mislima. I već je to fascinantno. Dakle, možda ubuduće nećeš trebati majicu s natpisom ili tiskom, nego ćemo nositi haljinu koja pokazuje naše unutarnje osjećaje. 

via GIPHY

 

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0