Moda
Fendi Baguette

Fendi Baguette torba je proslavila svoj 25. rođendan te je i dalje predmet žudnje

  •  Talijanski luksuzni brend Fendi osvaja modnu scenu već desetljećima
  • Kombinacija elegancije i otkvačenosti tajna su uspjeha, a posebnu popularnost drži jedna torbica
  • U pitanju je Fendi Baguette koja je ove godine proslavila 25 godina postojanja

Kada je Fendi predstavio svoju kolekciju Resort 2023, čime je otvorio tjedan mode u New Yorku, show se pretvorio u pravi spektakl. A povod za spektakl bila je 25. obljetnica Fendi Baguette torbice. Dizajnirala ju je Silvia Venturini Fendi 1997. godine i smatra se prvom it torbom na svijetu. Takav status joj je priznala i najpoznatija ljubiteljica mode u to vrijeme, Sarah Jessica Parker kao Carrie Bradshaw u "Seksu i gradu" s kultnom rečenicom "To nije torba, to je baguette!". Legendarna je još jedna scena koja je zauvijek povezala grad New York s poznatom dizajnerskom torbom: pljačkaš krade Baguette od Carrie.

Fendi Baguette | Autor: Instagram@tdetherapy Instagram@tdetherapy

I dok su komadi koji su se pojavljivali u seriji odmah postigli kultni status, na neke od njih smo zaboravili, ali neke s jednakom strašću želimo i danas. Za Silviju Venturini Fendi, s druge strane, dizajn torbice je od samog početka bio pod sretnom zvijezdom. Kako je jednom i sama izjavila: “Bio je poseban dan kada sam dizajnirala ovu torbu. Horoskop je rekao da je Fendi dan.

Louis Vuitton Možda vas zanima Ovaj model Louis Vuitton torbe trenutno je najveći predmet želja fashionistica diljem svijeta Rubrika Moda Moda

Fendi Baguette | Autor: Instagram@fendi Instagram@fendi

I tako još od 1997. Fendi u svom asortimanu nudi Baguette torbu koja svojim izduženim oblikom podsjeća na klasiku francuskog kruha i koja se točno tako nosi ispod ruke. Torba koja je svugdje prepoznatljiva danas je jedan od najtraženijih modela u vintage buticima. Uostalom, u ovim nesigurnim vremenima ništa nije tako utješno kao nostalgični pogledi iz prošlosti.

Fendi Baguette | Autor: Instagram@fendi Instagram@fendi

Nostalgije su se na nedavnoj reviji prisjetili i supermodeli poput Amber Vallette i Kate Moss koje su sjedile u prvom redu velike proslave obljetnice sa svojim Baguette torbama. I naravno, Sarah Jessica Parker s modelom boje lavande – jednim od četiri modela s izmjenjivim kopčama koje je dizajnirala ekskluzivno s Fendijem za proslavu obljetnice.

Fendi Baguette | Autor: Instagram@sourcedbykyo Instagram@sourcedbykyo

Pod motom "Fendi kod Tiffanyja", draguljarska kuća interpretirala je model od krokodilske kože u Tiffany plavoj boji, u kojem su F i T upotpunjeni kopčom od bijelog zlata i dijamanata. Majstori u Tiffanyjevim ateljeima ručno su radili jedan model od čistog srebra čak četiri mjeseca.

Fendi Baguette | Autor: Instagram@marcjacobs Instagram@marcjacobs

Još jedan suradnik velike Fendi proslave je Marc Jacobs, koji je i sam njujorška ikona dizajna. Capsule kolekcija Fendi by Marc Jacobs uključuje, između ostalog, bijelu Baguette torbu s natpisom "The Baguette" - u istoj tipografiji koja je poznata iz popularne "The Tote Bag" Marca Jacobsa. Naravno, poznata torba poslužila je kao glavna inspiracija za cijelu Resort kolekciju 2023. Baguette smo tijekom ove revije vidjeli ne samo na zapešćima i preko ramena modela, već je natpis bio našiven i direktno na odjeću.

Fendi Baguette | Autor: Instagram@justlikethatmax Instagram@justlikethatmax

Kad je Silvia Venturini Fendi dizajnirala Baguette torbu, ona je trebala biti pandan svim praktičnim, jednostavnim torbama tog vremena. Cijena torbice se kreće od 19.500 kuna pa naviše, ovisno o modelu. Ali danas, ovaj model je puno više od torbe, on je vječni modni trend.

Balenciaga Možda vas zanima Balenciaga ponovno ima torbu sezone; Crush nose brojne zvijezde, a cijena joj je paprena Rubrika Moda Moda
Photo: Instagram@rsvp.style

Komentari 0