Love&Sex

Osobe koje pate od seksomnije tijekom noći doživljavaju čudesne stvari

  • Drijemanje za vrijeme seksa? Na to bi se sigurno svaki partner ili partnerica uvrijedili. No nije riječ baš o tome...
  • Ipak, spolni odnosi i duboki san, u najmanju ruku neobična pojava, povezani su
  • Nažalost, to je stvarnost za sve one koji su pogođeni poremećajem seksomnijom 

Oni se samozadovoljavaju u snu ili „navaljuju“ na osobe u svojoj blizini kako bi imali seks. To brzo može postati problem. Većina sanja o seksu u snu. Seksomnijaci se seksaju dok spavaju.

Evo što se krije iza ovog fenomena

Seksomnija nije uopće toliko seksi kako zvuči. Poput mjesečarenja, to je anorganski poremećaj spavanja koji se javlja tijekom ne-REM faze. Pogođeno je oko 10-30 posto odraslih osoba. Seksomnijaci djeluju budnima dok koriste prljave razgovore, masturbiraju, maze se, trljaju ili imaju seksualne odnose s partnerom/partnericom. Ostaju u fazi dubokog sna tijekom cijelog procesa. Nakon što se probude, pogođeni su još uvijek seksualno uzbuđeni, ali obično se ne mogu sjetiti svojih postupaka.

Možda vas zanima Ovo je 8 najvećih razlika između seksa sa i bez ljubavi, slažeš li se? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Preko dana pate od pretjeranog umora i drugih poremećaja povezanih s gubitkom sna. Muškarci su tri puta više pogođeni nego žene. Bolest može biti genetska. Vjeruje se da su stres i povezani nedostatak sna uobičajeni uzrok. Oba čimbenika su rizična te se može razviti poremećaj spavanja. Uz to, određeni lijekovi mogu potaknuti seksomniju.

via GIPHY

Seksomnija nije seksi, to je ozbiljan problem

Ako seksomnijaci spavaju sami, to nije veliki problem. Međutim, može postati stvarno neugodno ako je netko drugi s njima u krevetu. Jer ono što isprva zvuči smiješno – zapravo nije smiješno. Postupci pogođenih tada se često pretvore u seksualne napade popraćene nasiljem. Naravno da drugoj osobi nije smiješno da je iznenada netko napadne u snu pa se stoga brani.
Nažalost, bolest se koristi i kao opravdanje za seksualne, nasilne napade. U vezama to vodi do velikog nepovjerenja. Partneri pogođenih osoba često sumnjaju da ovi insceniraju svoje nesvjesne seksualne manevre. To je svakako dobar izgovor ako te partner uhvati kako noću masturbiraš. Ponekad se pogođeni probude tijekom svojih postupaka i osjete da ih partner ignorira. Osobito postaje loše kada je u pitanju neželjeni seks. Ako takav slučaj završi na sudu, liječnici i psihijatri moraju otkriti radi li se o silovanju ili stvarnom poremećaju spavanja.

via GIPHY

Seksomnijaci često pate od velikog srama te zbog toga rijetko traže pomoć. Ali, ovaj poremećaj spavanja može se relativno dobro liječiti. U nekim slučajevima dovoljno je prestati uzimati tablete za spavanje ili stimulanse poput kofeina i alkohola. Uz pomoć vježbi opuštanja, pogođene osobe mogu pronaći put nazad u zdrav i redovit ritam spavanja.

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • martete141

    Prije nekoliko tjedana vidio sam ovdje komentar o dr. Agbazari i odlučio sam ga kontaktirati prema uputama, zahvaljujući ovom čovjeku što mi je pružio radost kako sam želio. Slijedio sam upute koje je on dao da vrati mog ljubavnika koji ... prikaži još!