Love&Sex 15. kolovoza 2019.

Nevjerojatno otkriće: u vezi je ljubljenje puno važnije od seksa, pogotovo jedan tip poljupca!

Shutterstock/Instagram.
  • Postoji li nešto intimnije od dugačkog, strastvenog poljupca?
  • Poljupca koji dolazi od srca, kad bez riječi pokazujemo nekome koliko ga želimo i volimo?
  • Međutim, je li ljubljenje doista važnije od seksa? Očito jest – barem tako tvrde rezultati nedavno provedenog istraživanja 

Poljubac je doista nešto predivno i superintimno – osjećamo, mirišemo i zapravo „kušamo“ jedno drugoga. Ljubljenje je važno, čini nas sretnima, a jedno istraživanje pokazalo je kako je učestalost ljubljenja direktno povezana s činjenicom koliko su partneri sretni sa svojom vezom.

Što nas može zbližiti više od poljupca?

Robert Wlodarski, psiholog sa Oxforda, otkrio je da je ljubljenje važnije od seksa. Također je otkrio da postoje prepoznatljive razlike između 'sklonosti ljubljenju' kod muškaraca i žena. U istraživanju je sudjelovalo 900 ispitanika. Rezultat je pokazao da je zadovoljstvo para direktno proporcionalno s učestalošću ljubljenja. Koliko često spavaju zajedno ne govori ništa o tome. Dakle, očito poljubac stvara veću bliskost od seksa. 

Možda vas zanima... Je li ljubljenje varanje? Ovisi o tumačenju... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Neki poljupci izazivaju užas

Također je otkriveno koji načini ljubljenja dobro, a koji lošije prolaze. Poljupci kod kojih se drže otvorene oči ili pogleda luta naokolo ne pokazuju baš koliko je poljubac strastven. Zapravo se pokazuje baš suprotno te se daje osjećaj partneru da bi radije bila bilo gdje drugdje, samo ne ovdje u ovom trenutku. Svejedno je li riječ o muškarcu ili ženi, oboje žele da druga osoba za vrijeme poljupca ne gleda naokolo. 

Poljupci vrhovima usana spadaju među one koje gotovo nitko ne želi. Također postoje poljupci koji se opisuju kao „limunadasti“. Kod takvih poljubaca je strast posvuda, samo ne na prvom mjestu. Čak 30,2 posto ne priželjkuje takve „ovlaš“ poljupce. Osim toga, malo više od trećine žena smatra kako previše vlažni poljupci izazivaju kod njih užas. 

Možda vas zanima... Šest iznenađujućih koristi koje donosi ljubljenje Rubrika Life&style Life&style

Ljubljenje ne znači da netko želi više 

Kad se nekoga ljubi, treba se uživjeti u drugu osobu – barem treba pokušati te otkriti što voli. Također treba razumjeti kad je poljubac previše napasan. Poljupci koji nakon kratkog vremena žele isprovocirati seks ne prolaze baš najbolje. Oko 11 posto ispitanika se rado ljubi, ali bez da se dogodi nešto više od toga. Premda znanstvenim istraživanjima je prvenstveno kod žena tako – i one često prema poljupcu mjere kakav je netko čovjek. 

Možda vas zanima... Pitali smo cure: Bi li oprostila dečku poljubac s drugom? Rubrika Život Život

Kako se najradije ljubi?

• 67 posto muškaraca najradije se ljubi u usta

• 47 posto žena se najradije ljubi u usta

• 46 posto vole kad ih se ljubi po vratu 

• 3 posto priznaje da je im je omiljeno mjesto za poljubac - stražnjica

• 2,6 posto najviše voli kad ih netko ljubi po nogama

• 1,1 posto preferira stopala 

Komentari 0