Love&Sex

6 stvari koje, tvrdi znanost, ne bismo trebale raditi dok se ljubimo

  • Postoje neke stvari koje ne bi trebala raditi prije ili za vrijeme ljubljenja 
  • Jesi li znala da alkohol u manjoj količini može popraviti, a u većoj, potpuno pokvariti doživljaj poljupca
  • Slina sadrži testosteron, zbog čega muškarci preferiraju ljubljenje otvorenim ustima

Američki portal za spajanje parova „Match“ svake godine provodi istraživanje te analizira ponašanje više od 5.000 samaca. Čak 76 posto ispitanika navelo je kako je dobro ljubljenje na prvom mjestu važnosti kad se radi o ljubavi i aferi. Osim toga, postoje i neke stvari koje kod ljubljenja ne bismo trebale raditi. 

Prije ljubljenja piti alkohol 

Gutljaj ili dva alkohola prije prvog poljupca i nije toliko loša ideja – kako bi se smanjila trema. Međutim, ni u kom slučaju nemoj puno piti. Razlog je sljedeći: kod poljupca se izlučuje isti hormon kao i kod pijenja alkohola – dopamin. Možda si sada pomislila kako dvostruka porcija hormona sreće nije loša. To nije točno – ovo križanje ometa našu percepciju. Zbog toga znanstvenici preporučuju da izbjegavaš alkohol ako želiš savršeni poljubac. 

Brineš se za ruž

Ankete su jasno pokazale da žene koje imaju ruž za usne na prvom spoju imaju više uspjeha od onih koje ne nose ruž. Osobito je poželjan crveni ruž – ankete kažu da smo zbog njega seksepilnije. Dovoljan razlog da se ne brinemo za ruž za usne i na sljedećem spoju bezbrižno nosimo crveni. 

Naginjanje glave 

Istraživanja su pokazala da dvije trećine ljudi za vrijeme poljupca naginje glavu u desnu stranu. Premda to nije znanstveno dokazano: tko za vrijeme poljupca naginje glavu u stranu, ima veće šanse za jako strastven poljubac. 

Neugodan zadah 

To je očito – premda su žene tolerantnije od muškaraca kad je riječ o neugodnom zadahu. S druge strane, muškarci češće imaju loš zadah jer manje paze na higijenu usta od žena. Redovito pranje zuba ili pepermint-bombon prije poljupca mogu pomoći da se izbjegne ta neugodna tema. 

Zatvorena usta 

Ako za vrijeme strastvenog ljubljenja držiš zatvorena usta, osim što će igranje jezikom biti gotovo nemoguće, signaliziraš svom partneru da si suzdržana. Postoje znanstvene naznake da slina sadrži testosteron, zbog čega muškarci preferiraju ljubljenje otvorenim ustima, odnosno nesvjesno nam pokušavaju prenijeti testosteron kako bi se pojačala seksualna želja. 

Pod pritiskom 

Ako si pod nekim pritiskom, onda je loš poljubac gotovo neizbježan. Stres potiče izlučivanje hormona stresa kortizola - čije izlučivanje se smanjuje kod ljubljenja, ali ne ako se pri tome loše osjećaš. Onda nastaje suprotan efekt. Poljubac je nešto lijepo i može se dogoditi tek kad ga doista želiš i pri tome se dobro osjećaš. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0