Life&style 18. veljače 2017.

Šest iznenađujućih koristi koje donosi ljubljenje

ABACA/PIXSELL.

Osim što topi kalorije, ima i anti-age učinak, ali i druge prednosti za koje do sad još niste čuli

Tko se ne voli ljubiti? U slatkom čini izmjene nježnosti uživamo svi no osim porasta hormona sreće, ljubljenje topi kalorije (!) a donosi i još puno prednosti za vaše zdravlje, za koje vjerojatno do sad još  niste ni čuli. Vrijeme je da ih napokon otkrijete:

1. Ljubljenje je dobro za zube

Naravno, uvjet je da oba "sudionika" vode brigu o svojoj oralnoj higijeni. Ljubljenje potiče proizvodnju pljuvačke, koja pomaže zubima da se riješe štetnih bakterija. Neki stručnjaci čak vjeruju i da minerali iz pljuvačke mogu popraviti sitna oštećenja na zubima. 

2. Jača imunitet

U ljudskoj usnoj šupljini krije se oko 700 vrsta bakterija no ne postoje dva čovjeka s istom kombinacijom, pa samim tim ljubljenje znači i razmjenu bakterija s drugom osobom. Tako u vaše tijelo dolaze nove bakterije, koje su ponekad jako korisne i pomažu u jačanju vašeg imuniteta. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

3. Otklanja tjeskobu

Pri ljubljenju, tijelo ispušta hormon oksitocin (poznat i kao ljubavni hormon) koji umiruje i opušta tijelo te također pomaže kod uklanjanja tjeskobe. 

4. Liječi alergiju

Ljubljenje je super način za smirivanje nazalnih alergijskih reakcija. Studija provedena 2006. otkrila je kako se prilikom ljubljenja proizvodi antitijelo koje pomaže umiriti i čak otkloniti alergijske reakcije.

5. Snižava krvni tlak

Naša usne načinjene su od krvnih žilica, koje se prilikom ljubljenja šire. Krv tada odlazi u lice i prema ostatku tijela, a to sve snižava vaš krvni tlak. 

6. Usporava starenje

Ubrzani dotok krvi u lice, koji uzrokuje ljubljenje, pomaže odgoditi znakove starenja. Također, ljubljenje potiče proizvodnju kolagena i elastina, koji su obično glavni sastojci anti-age proizvoda.

Komentari 0