Love&Sex

Dokazano je: Brak s vremenom postaje sretniji!

Među hrpom istraživanja o braku koje su dale dosta mračne prognoze, ova nam je uistinu popravila dan. Evo što su znanstvenici nedavno dokazali...

Sociološki, psihološki i emocionalni aspekti braka često su podvrgnuti istraživanjima i nemaju sva uvijek optimistične krajeve. Ipak, ovo psihološko istraživanje, provedeno na Sveučilištu Berkley, daje jednu jako pozitivnu sliku kakvu stvarno dugo nismo vidjeli. Istraživanje koje je proveo Robert Leverson, prilično ugledan profesor psihologije, rađeno je jako ozbiljno i provedeno je na 87 parova koji su u braku između 15 i 35 godina. Psiholozi su parove pratili kroz čak 13 godina pa je dimenzija longitudinalnosti definitivno zadovoljena. Nadalje, svaki par je testiran 3 puta, u razmaku od 5 do 6 godina. 

Možda vas zanima Crveno donje rublje u novogodišnjoj noći? Žene pričaju što im je donijelo... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Istraživanje nad parovima provođeno je snimanjima privatnih razgovora o temama u kojima se parovi inače na slažu, a faktori za vrednovanje bili su podsvjesni - boja glasa, izrazi lica, geste, izbor riječi. Zaključak, objavljen u časopisu Emotion, kaže da je upravo nekoliko prvih godina braka najteže jer su ispunjeni fazom prilagodbe, očekivanja i sukoba. Ali emocionalna klima kasnije se kreće na bolje. U nešto višim godinama braka, prevlada humor, šale i blesave zajedničke navike. Osim toga, sve je manje kritika usmjereno na partnera, a dvoje uistinu počinje živjeti kao jedno. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erwin Sitorus (@bankersmotret) on

Znanstvenici su ovim dokazima pobili prethodnu teorija braka koja je tvrdila da pozitivne emocije s vremenom izblijede i da ostanu samo navike. Znanstvenici su pokazali da brojni apsekti braka napreduju s godinama, ali najveći napredak pokazao se u smislu za humor, entuziijazmu, međusobnom poštovanju i dobrom slušanju. Osim toga, toksični komentari i pasivna agresija smanjili su se. Muškarci su pokazali da su puno manje bijesni, a žene manje suzdržane. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nicki Metcalf (@nickimetcalfphotography) on

Ipak, ovo istraživanje ipak nije srušilo ''mit o zreloj ljubavi''. Pokazalo se da stariji parovi verbalno ne iskazuju više ljubavi od mlađih. Izmjenjivali su jednak (ili manji) broj verbalnih iskaza ljubavi - komplimenata, lijepih riječi. Njihova ljubav evoluira iz strastvene u partnersku pa nipošto ne gubi na težini, ali ipak jest drugačija. U tom smislu, jako je važan zajednički humor koji pokazuje predanost odnosu. 

Možda vas zanima Istraživanje je otkrilo da niske žene i visoki muškarci imaju najsretnije veze! Rubrika Love&Sex Love&Sex
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jasa Fotografer di Bali (@palawakiastudio) on

Naposljetku, ipak treba napomenuti i da je istraživanje izvrgnuto određenim kritikama. Primjerice, broj ispitanika je ipak premalen za generalnu tvrdnju o braku. Pogotovo ako se radi o drugim civilizacijskim krugovima, vjerama ili kulturalnom pozadinom. Osim toga, nisu uključili istospolne brakove ili parove koji idu na bračna savjetovanja te već proživljavaju krizu. Izgleda da su uzeli samo ''prosjek'' pa se većina nada da će profesori nastaviti ovu studiju koja se na dobar dio ljudi može primjeniti. 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0