Love&Sex

Bivšu vezu uspoređivati sa sadašnjom je jednostavno pogrešno - osim u ovom jednom slučaju

  • Uspoređivati staru vezu s novom? Ne čini se nekako OK, zar ne?
  • Međutim, svatko tko je jednom bio u dugoj vezi, a sada je u novoj, zna da se veze uspoređuju
  • Je li to u redu? Smije li se to uopće? I, je li kontraproduktivno?

Priznale mi to ili ne, uspoređujemo bivše i sadašnje – osobito ako smo bile, kao što smo već spomenule, u dugačkoj vezi. Uspoređujemo sve načine i sheme ponašanja koje su nam poznate iz prošle veze. A onda se često dogodi da se iznenadimo kad novi partner odjednom napravi nešto drugačije. Stoga se postavlja pitanje što nam zapravo donosi uspoređivanje nove veze sa starom te je li to uopće OK…

Možda vas zanima Evo kako se koji horoskopski znak bori s prekidom veze. Jedan od njih sprema paklenu osvetu... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Riješiti se navika je teško – moramo li to uopće?

Stvari na koje smo navikle više niti ne znamo raditi drugačije. Često i vidimo ili doživimo nešto drugačije, ali ne mijenjamo ništa. Međutim, svaki čovjek je drugačiji. Misli, osjeća i ponaša se drugačije. Normalno je da novi partner radi stvari koje te možda mogu iznenaditi. Odjednom se nađeš u situaciji kad se moraš prilagođavati. To može biti teško, osobito ako imaš staru ljubav za usporedbu. 

Onda se dogodi da jednostavno uspoređuješ situacije s prijašnjima. Trenutke u kojima si željela drugačije reakcije – one koje znaš od prije. Ili se pozitivno iznenadiš – jer si takvu reakciju oduvijek željela, ali je nisi dobila. 

Međutim, svejedno je zašto se netko uspoređuje s nekime – to nije baš dobar osjećaj. Kao da se uspoređuju kruške i jabuke. Međutim, teško je prestati i teško je utjecati na nečije misli. Ponekad se ne može prestati – čak i ako žarko to želimo ili čak ako je to nova osoba zavrijedila. Postavlja se pitanje postoji li zdrava granica do koje smijemo uspoređivati nekoga ili to jednostavno šteti. 

Možda vas zanima Ovo je glavni razlog zašto se muškarci žene. I ima veze s novcima... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Pozitivne stvari kad se uspoređuju veze 

Kad netko stavi pred sebe prijašnje veze, a zna da je sadašnja bolja, onda je to pozitivna usporedba, zar ne? Osobito ako si u prijašnjoj bila nesretna i znala si da ti nešto nedostaje. Ili se prema tebi nije ponašao onako kako si zavrijedila. Sada možeš biti ponosna – riješila si se nezdrave veze te si pronašla čovjeka koji te poštuje. I pokazuje koliko je zaljubljen u tebe. 

U takvim trenucima je usporedba sasvim OK. Zato jer si svjesna koliko ti je sada bolje. I uspoređivanje neće štetiti novom partneru – naprotiv! U najboljem slučaju će i on osjetiti koliko ti je sada bolje nego što je bilo prije… 

Negativne stvari kad se uspoređuju veze 

Teško postaje ako ti nova veza postane dosadnija, ako si nezadovoljnija ili čak počinješ sumnjati. Onda se često misli na nekadašnje trenutke kad je sve bilo bolje – i na osobu koja ti nije toliko brzo dosadila. 

Dakle, ako želiš sama sebi stajati na putu, onda ćeš biti koncentrirana na prošlost. Naime, ako stalno nekoga uspoređuješ s nekime iz prošlosti te smatraš kako je nekada sve bilo bolje, onda novome ne daješ nikakve šanse. 

Veliki problem može biti ako te je bivši prevario. Ako si doživjela prekid povjerenja koji teško možeš zaboraviti. To je unutarnji konflikt koji unosiš u novu vezu. Vezu u kojoj je novi partner. Kako sada možeš biti sigurna da te neće prevariti? Uspoređuješ vezu sa sadašnjom – i teško ti je shvatiti da su to dva različita čovjeka koji nemaju veze jedan s drugim. 

Možda vas zanima Sasvim otvoreno: Muškarci su otkrili zbog čega su gorko požalili prekid veze Rubrika Love&Sex Love&Sex

U redu je usporediti veze – ako usporediš sebe samu

Može biti korisno usporediti veze ako usporediš samu sebe. Naime, kad se sama reflektiraš – kako se ponašaš i što zapravo želiš. S druge strane, nije zdravo uspoređivati partnere. To su dvije različite osobe – koje nemaju veze jedan s drugim! 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0