Love&Sex

8 načina kako možeš razlikovati pravu ljubav od zaljubljenosti i čiste strasti

  • Požuda i ljubav su dva pojma koja mnogi miješaju kad su u pitanju odnosi koji su tek na početku
  • Ipak postoji velika razlika između ta dva osjećaja koja svi volimo
  • Otkrivamo ti na kojih 8 stvari moraš obratiti pažnju kako bi bila sigurna o čemu se radi

Gotovo da ne postoji osoba koja ne voli ono što osjećamo na početku nove veze kao i preispitivanja o čemu je zapravo riječ. Iako nam ti pomiješni osjećaji u tom trenu znaju ići i na živce, da ih nema nedostajali bi. Osjećaji o kojima pričamo su požuda, odnosno zaljubljenost i ljubav koji ponekad mogu biti izmiješani - pogotovo na početku odnosa. Zato ti donosimo osam razloga kako bi već na početku mogla znati što je to što osjećaš.

Možda vas zanima Jesu li stabilniji brakovi koji počnu s velikom zaljubljenosti? Psiholozi su dali odgovor Rubrika Love&Sex Love&Sex

Odijevanje

Kada je riječ o požudi, odijevaš se kao nikad do sad

Pridaješ posebnu pažnju da se posvetiš odjeći koja nije inače dio tvoje standardne garderobe u vrijeme kad se udvaraš potencijalnom partneru. To se ne radi samo o odjevanju za spoj već i za ostale prilike kada znaš da ćeš vidjeti osobu koja ti se dopada. 

Kada je riječ o ljubavi, ne brineš toliko o svakodnevnim kombinacijama

I kad već imaš partnera s kojim si u vezi voliš se sređivati jer se tako i sama bolje osjećaš, no odjeća nije presudna. Nemaš problema ni da večer provedete u pidžamama na kauču gledajući omiljenu seriju uz grickalice.

Pogreške

Za vrijeme zaljubljenosti preko sitnica koje te smetaju uglavnom prelaziš

U početku kad se tek upoznaješ sve ti je napeto i čini se kao jednostavno. U tom trenu lako ćeš progledati kroz prste kad je riječ možda o manjku novca, smijehu koji ti nije baš sjeo, ali i drugim stvarima koje se kasnije mogu pretvoriti u zaista velike stvari.

Kad je u pitanju ljubav, svom partneru jasno pokazuješ gdje je pogriješio

Svog partnera voliš i samim time želiš da bude bolja osoba. Ako on osjeća isto, prihvatit će konstruktivnu kritiku i pokušati promijeniti neke stvari i biti bolja osoba zbog tebe, ali i zbog sebe. 

Razgovor

U fazi požude, govore se stvari koje druga strana želi čuti

U počecima za vrijeme razgovora, potencijalni partneri odgovaraju sa ziheraškim odgovorima iako oni možda u potpunosti ne izražavaju kako se osjećaš i što si zapravo htjela reći. 

Kad voliš, partneru govoriš sve bez uljepšavanja

Kad je u pitanju ozbiljna veza, sa svojim partnerom ćeš razgovarati bez zadrške i bez tajni. Reći ćeš mu što te muči bez zadrške te se nećeš uvijek složiti s njegovim mišljenjem i to je sasvim u redu. 

Idoliziranje osobe

Kad odnos počinje, potencijalni partner je za tebe grčki Bog

Osobu koja ti se sviđa gledaš kao najsavršenije biće, a svakoj mani nalaziš opravdanje i trudiš se ne vidjeti ju.

U vezama, tom grčkom Bogu obično nedostaje ruka

Kad dođe do veze, malo po malo ta idealna slika blijedi i počneš osobu gledati na drugačiji način. Pretvaranje da je partner nešto što nije je veoma zamarajuće za sve, a zapravo smo svi savršeni u svojoj nesavršenosti.

Možda vas zanima Koji znakovi gube glavu i ludo se zaljubljuju, a koji su škrti u emocijama, hladni i nezainteresirani Rubrika Love&Sex Love&Sex

Poznavanje

Na početku odnosa radi se o površnim stvarima

Na početku odmah zapamtiš one jednostavne stvari poput najdraže boje ili jela. No, to su samo stvari koje su na površini, ako se odnos razvije saznat ćeš puno dublje stvari

Kad si u vezi znaš i one najbesmislenije detalje

Njegova omiljena boja je plava zato što je to bila boja u koju ih je mama odijevala. Punjena paprika mu je omiljeno jelo jer ga podsjeća na odlaske kod bake. Ti mali, naizgled banalni detalji su dio partnerove prošlosti s kojom te odlučio upoznati.

Teme za razgovor

U početku ne pričaš o svojim problemima i stvarima koje te muče

Razgovor o problemu može te riješiti stresa i napetosti, ali uvijek ćeš o tome pričati nekome kome vjeruješ. A početak veze nije pravo vrijeme da se otvori ta tema. 

Sa svojim partnerom razgovarat ćeš o svemu bez tabua

Znaš da nekoga voliš kad s njime možeš satima razglabati o važni, ali i potpuno nevažnim stvarima. Pa čak i problemima koji su zapravo veoma trivijalni jer znaš da će te druga strana saslušati puna razumijevanja i bez osuđivanja.

Tišina

Na početku, tišina zna biti neugodna.

Tu se ne radi o tišini koju ispunjavate ljubljenjem i pogledima već o onoj nelagodnoj situaciji zbog koje ne možete sakriti da želiti otići. 

U ozbiljnim vezama tišina je s vremena na vrijeme poželjna.

Kad vam ponestane tema za razgovor, ne osjećate da tu tišinu morate ispuniti besmislenim pričanjem. Tada vam tišina pristaje i oboje uživate u njoj.

Možda vas zanima Ovi znakovi horoskopa ne pronalaze srodne duše u mladosti već kasnije u životu, tvrdi astrologija Rubrika Love&Sex Love&Sex

Budućnost

U fazi upoznavanja ne razmišljate o budućnosti.

Uživaš u svakom trenu provedenom s osobom koja ti se sviđa, voliš pažnju i činjenicu da se sjeća važnih datuma. No, kada pogledaš dugoročno, zapravo uopće nemaš ideju što će biti dalje, a to te i malo plaši.

U vezi zajedno donosite odluke vezane za budućnost.

Hoćete li ozakoniti vašu vezu ovisi samo o vama, ali se oboje možete zamisliti kako ste učini taj veliki korak. Zamišljate dobre i loše odmore, svađe oko besmislenih stvari, djecu i ne vidite nikoga drugoga na tom putu uz sebe osim trenutnog partnera.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0