Life&style

Kako se riješiti nadutosti i izravnati trbuh u samo 24 sata

  • Mnogi ljudi muku muče s nadutosti koja im stvara svakodnevne probleme
  • Razlozi mogu biti razni, od dehidracije, alergija pa do menstrualnog ciklusa
  • Donosimo ti nekoliko savjeta kako smanjiti nadutost te kako se osjećati bolje

Svatko od nas, tko je barem jednom u životu osjetio nadutost zna koliko to je to neugodan osjećaj. Mnogi misle kako imaju problem s viškom kilograma, a zapravo je samo riječ o nadutosti zbog kojeg se trbuh čini veći. Čak i kada se pravilno hraniš i vježbaš, nadutost nije isključena, a za nju postoji zaista mnogo razloga. Neki od njih su menstruacija i hormonalne promjene, prehrana koja uključuje kruh, meso i mliječne proizvode, alergije, nemogućnost da tijelo probavi protein, dehidracija, zatvor te zadržavanje tekućine.

 

Ovisno o uzroku, nadutost može biti i medicinski problem pa se kao takav i otklanjati, no ako je samo riječ o "običnoj" nadutosti zbog prehrane, previše hrane, loša probava, možeš si pomoći sama. Trbuh bi trebao splasnuti u relativno kratkom vremenu. Evo kako....

Možda vas zanima Govorili su im da nisu dovoljno dobre, a pogledaj što su one učinile Rubrika Life&style Life&style

1. Pij vodu s limunom

Najbolje ćeš probuditi svoje tijelo upravo ovim napitkom ujutro na prazan želudac. Ako ne možeš piti vodu s limunom, alternativa je zeleni čaj kojem ćeš dodati limun, a to možeš piti i tijekom doručka.

2. Preveniraj dehidraciju

Ovo je ključna stvar iako nekad misliš da je baš velika količina vode razlog nadutosti. Potrebno ti je mnogo tekućine pogotovo ako su visoke temperature ili vježbaš. Bilo bi dobro da popiješ vodu prije nego izlaziš iz kuće kako bi to potaknulo hranu da se što bolje probavi. 

3. Izbjegavaj mliječne proizvode

Ako si jedna od onih osoba koja osjeća nelagodu u trbuhu nakon što pojedeš nešto mliječno, probaj izbjegavati ove proizvode pogotovo ako osjećaš nadutost. Izbjegavaj mlijeko, jogurt i sir i vrlo brzo ćeš vidjeti promjene. No, da bi se tijelo sasvim "iščistilo" ne jedi ih tri tjedna, onda ćeš vidjeti na čemu si.

4. Izbjegavaj previše vlakana

Vlakna su nutrijenti koji nam pomažu pri pri probavi pa i gubitku kilograma, no ako nisi naviknuta na njih ili si ih jela premalo, ona mogu izazvati nadutost. Razlog tome je što tvoj probavni sustav nema pravilnu bakteriju koja bi trebala pomoći pri metaboliziranju toliko količine vlakana.

Možda vas zanima Što se događa s tvojim tijelom ako ne ideš svaki dan na WC Rubrika Life&style Life&style

5. Jedi tropsko voće

Papaja i ananas su najbolje voće koje sprječava nadutost te pomaže pri smanjenju nadutosti. Sadrže enzime papain, odnosno bromelain koji pomažu pri probavi te djeluju da tijelo lakše probavlja pojedenu hranu. 

6. Pročitaj sastav vitamina koje piješ

Neki dodaci prehrani danas imaju aditive koji uključuju laktozu i pšenicu, a oni mogu stvarati velike probleme ako si intolerantna na laktozu ili gluten. Osim nadutosti, oni mogu stvarati i probleme s plinovima. Dobro pročitaj sastav vitamina, ali i ostalih namirnica koje unosiš u tijelo kako se u njima ne bi nalazilo nešto što ti ne odgovara.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0