Love&Sex

7 uobičajenih svađa koje parovi vode u prvoj godini braka

• Kad si izrekla sudbonosno "DA“, možda si pomislila kako će od tog trenutka sve biti fino, lijepo, kao "po špagi“

• Stvarnost ipak može biti prilično drugačija: to što si u svježem braku ne znači da će sve biti idealno i obasuto ružinim laticama

• Kad počnete živjeti zajedno, neminovne su razne promjene, ali i nemirne bračne vode koju mogu uzburkati novonastali međusobni odnos pa sve do zajedničkih financija

"Gotovo svaka osoba zamišlja da će jednog dana biti sjajan bračni partner, ali kada su prstenovi na prstima, a svadbena torta pojedena, na red dolazi stvarnost - brak nije toliko jednostavan kao što smo mislili", kaže bračna i obiteljska terapeutkinja Becky Whetstone. "Kad su u kombinaciji obitelj, prijateljstva, stvari i novac, postoje brojne zamke."

Stručnjaci otkrivaju koje su to najčešće svađe koje parovi imaju tijekom prve godine braka i kako se ponašati s tim spornim „problemima“.

via GIPHY

1. „Što se dogodilo s našim seksualnim životom“ - svađa?

Lako je uzeti zdravo za gotovo seksualnu kemiju koju ti i tvoj partner dijelite tijekom prvih dana vaše veze. Možda misliš da će održavanje seksualnog života učestalim i uzbudljivim i dalje biti bez napora. Međutim, istina je da mnogi parovi u prvoj godini braka doživljavaju pad u seksualnom životu, kaže Kurt Smith, terapeut koji se specijalizirao za savjetovanje muškaraca.

"Nakon vjenčanja nije neuobičajeno da seksualna strast zamre i jedan ili oba partnera postanu nezadovoljni svojim seksualnim životom", rekao je Smith. 

Loš seksualni život može stvoriti tjelesnu i emocionalnu distancu između para, osobito ako se jedan partner trudi (i često bude odbijen), dok drugi osjeća sram što ne može zadovoljiti seksualne potrebe partnera.

Ako si primijetila neugodnu stanku u vašem seksualnom životu, ne uzrujavaj se jer to je uobičajeno. Ali, pokušaj razgovarati s njim o tim promjenama – bolje prije nego kasnije, kaže seksualna terapeutkinja Kimberly Resnick Anderson.

"Parovi se u tišini dogovaraju", rekla je. „Oni odlučuju da je lakše bez seksa nego nositi se s povrijeđenim osjećajima i nepredvidljivim emocijama - kao što su krivnja ili ljutnja. Ključno je intervenirati prije nego što problem postane trajan.“

via GIPHY

2. “Kad ćemo imati bebu?” - svađa

Prije vjenčanja trebali biste razgovarati o tome želite li ili ne želite djecu. Ali, možda niste precizno odredili kako i kada ćete osnovati obitelj.

"Bilo da je to vrijeme kada treba imati prvo dijete, koliko djece ili kolika stanka treba biti između dva djeteta, teme o djeci često su vrlo burne", kaže Smith. "Tipično je da jedan supružnik ima 'otkucava mi biološki sat'-mentalitet, dok drugi želi uživati kao par prije nego postanu obitelj s djecom ili ima poslovne ili financijske ciljeve koje želi prvo ostvariti."

Iskustvo planiranja i proslave vjenčanja može pomaknuti rokove za velike odluke kod jednog ili oba partnera - kao što je imati djecu ili kupovina stana ili kuće, kaže bračni i obiteljski terapeut Spencer Northey.

"Šok od vjenčanja može potisnuti stvari kod jedne osobe, dok druga možda želi ubrzati stvari nakon razgovora s mnogo prijatelja i obitelji", dodaje. "Možda je važno uzeti si malo vremena i prostora od vjenčanja i živjeti zajedno nekoliko mjeseci do godinu dana prije nego što istražite bilo kakve promjene u planovima."

via GIPHY

3. "Trebamo bolje granice" - svađa

Uspostavite zdrave granice s prijateljima i obitelji na samom početku kako biste izbjegli veće probleme usput.

Bilo da prijatelji nenajavljeno upadaju u kuću, rodbina postavlja pitanja zašto još nisi trudna ili tvoj dragi ne može donijeti bilo kakvu odluku bez da se prvo savjetuje s roditeljima, nezdrave granice s najdražima mogu opteretiti vaš brak ,

"Jedan od velikih problema u mladim brakovima je da su naša tijela odrasla, ali emocionalno nismo u potpunosti u odrasloj dobi", kaže Whetstone. “Odrasli su sposobni uspostaviti čvrste granice s obitelji i prijateljima. Na prvo mjesto stavljaju bračnog partnera i brak. 

Premda je važno održavati bliske odnose s prijateljima i rođacima nakon vjenčanja, redovito davanje prioriteta drugima - nad vašim supružnikom - neizbježno će dovesti do nesklada u vezi.

"Moraš biti pažljiva prema željama i potrebama supružnika na dnevnoj bazi, a on treba učiniti isto za tebe", kaže Whetstone. 

via GIPHY

4. "Muka mi je od čišćenja nakon tebe" - svađa

Saznati kako podijeliti rad u kućanstvu (kao što je pranje rublja, čišćenje kuhinje, pripremanje večere i pranje posuđa) na način koji je dobar za oba partnera, može biti teška zadaća za mladence, ali je neophodan za zdravi odnos. Zapravo, jedno istraživanje iz 2016. godine otkrilo je da 56% osoba u braku u SAD-u kažu da je dijeljenje kućanskih poslova "vrlo važno" za uspješan brak.

A kada lavovski dio tih odgovornosti nepravedno padne na ramena jednog partnera, može nastati ogorčenje, što dovodi do frustriranih ispada i svađa.

U heteroseksualnim partnerstvima su često žene još uvijek one koje preuzimaju teret kućanskih poslova, ali to nije uvijek slučaj, kaže Smith. 

"Nisu uvijek dečki ti koji ostavljaju prljave čarape i donje rublje po podu, a njihova nova supruga mora ih pokupiti", kaže Smith. "Redovito se muškarci žale da ni njihova žena neće počistiti za sobom. Treba raspraviti i usuglasiti standarde čistoće, što je vrlo važno kako bi se dogovorio standard održavanja kućanstva koji bi oboje mogli slijediti."

via GIPHY

5. "Kako provesti praznike?" - svađa

Navigacija praznicima tijekom prve godine braka može biti vrlo zeznuto. Nijedan ne želi odustati od svog posebnog vremena sa svojim obiteljima ili prekinuti dugogodišnju tradiciju, ali u konačnici se moraju prinijeti žrtve. A navigacija razočarenjem ili povrijeđenim osjećajima rodbine čini to još stresnijim problemom.

"Često su parovi proglašeni krivima i pod pritiskom su od strane njihovih (pojedinih članova) obitelji, koji lobiraju da ih par izabere", kaže Whetstone.

Dakle, što Whetstone preporuča mladencima koji se bore s ovim problemom?

"Kažem im da su brakom stvorili svoju vlastitu obitelj, a to sada dolazi na prvo mjesto - iznad razmatranja onoga što njihove obitelji žele.“ 

"Ako oba bračna partnera ni u kom slučaju ne žele propustiti vlastiti obiteljski događaj, predlažem da se izmjenjuju - svake druge godine u drugom obiteljskom domu - bacaju novčić, ili ostanu kod kuće i stvaraju svoju obiteljsku tradiciju."

via GIPHY

6. “Što ide gdje” - svađa

Bilo da ste živjeli zajedno prije vjenčanja ili ne, nakon svadbe će vjerojatno biti nekih novih organizacijskih projekata za vas dvoje. Možda renoviranje kuće, preuređenje sobe ili samo stvaranje mjesta za stvari drugoga (i ono brdo vjenčanih poklona). Bez obzira na to, stvaranje kućnog sustava koji funkcionira može uključivati i neke poteškoće prilikom procesa.

"Mnogi parovi koji se ponose time što se dobro slažu, mogu se neugodno iznenaditi kad se žestoko naljute zbog namještaja i dekora", kaže Northey. 

"Potičem parove da idu dalje od rasprave o estetici i funkcionalnosti te govore o tome što za njih znači njihova vizija i povezanost za određene stvari. Što je posebno u ovoj stvari koju moraš zadržati? Ima li dovoljno prostora za oboje?"

via GIPHY

7. "Ne znaš dobro s novcem" - svađa

Novac je ozloglašena tema za parove - osobito za mladence koji možda tek počinju kombinirati financije, žele kupiti kuću ili razmišljaju o osnivanju obitelji.

"Dok se još zabavljate ili čak živite zajedno, lako možete sakriti svoje financije", kaže Smith. "Nakon braka većina partnera otkriva istinu o stvarima kao što je pravi iznos duga koji ima njegov partner ili sazna za financijske navike koje se kose s njegovim vlastitima."

Financijska pitanja mogu se činiti praktičnim problemima, ali često u njima ima puno emocionalne težine, što ih čini teškima za raspravljanje.

U svojim savjetovanjima Smith radi s parovima na "poštenju, transparentnosti i izražavanju osjećaja o novcu prije nego što se počne raditi na izradi plana o tome kako će zajedno napredovati s novim, zajedničkim financijskim životom."

via GIPHY

Photo: Unsplash/ Joshua Ness
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • marija111

    Želim se zahvaliti DR ALABI, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu, on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!