Life&style

8 znakova po kojima ćeš prepoznati da tvog dragog muči kriza srednjih godina (počinje od 35.!)

  • Tvoj dragi se odjednom počeo ponašati nekako čudno? Možda kod kuće imaš muškarca koji je u krizi srednjih godina!
  • Otkrit ćemo ti kako ćeš je prepoznati i dati osnovne savjete…

Muškarac u krizi srednjih godina: tko, kako, što, zašto?

Svejedno jesu li to muškarci ili žene – za većinu ljudi je - uz pubertet -najteža faza u sredini života. Kod žena je to klimakterij, a kod muškaraca kriza srednjih godina u kojoj se odjednom prepoznaju: „Oh, zar već toliko godina…“ Nezadovoljstvo, želja za promjenom sebe ili načina života, strah od starenja – sve ono što im je iz mlađih dana jedva poznato, odjednom se pojavi usred života i postane vrlo ozbiljna tema. 

Kod muškaraca - jednako kao i kod žena – u toj krizi veliku ulogu imaju tjelesno i psihičko stanje. Mijenja se hormonska slika, počinje tjelesno propadanje (sorry, ali tako je!), djeca postanu velika  - perspektiva na život potpuno drugačija. Jako puno toga treba svladati u tom razdoblju. 

Neki muškarci zapadnu u krizu prije, a neki kasnije, nekima je teže, nekima lakše, ali praktički za svakog muškarca vrijedi sljedeće: u dobi između 35 i 50 godina dolazi do takozvane zloglasne krize srednjih godina. I naravno da je osjetimo i mi žene - kao njihove partnerice…

via GIPHY

Muškarac u krizi srednjih godina: 8 znakova kako je prepoznati 

1. Nema volje za seksom 

Prije nije mogao skinuti ruke s tebe i uglavnom si ti bila ta koja ga je morala zaustavljati? A odjednom više ne spavate ni jedno pored drugoga? Bez brige, to vjerojatno nema veze s tobom – za muškarce u krizi srednjih godina je seksualna nezainteresiranost sasvim normalna, odnosno nedostatak želje za seksom. 

Kao i kod nas u našoj menopauzi, kod muškaraca nastupa andropauza te pada proizvodnja seksualnih hormona, odnosno pada razina testosterona. Kod nekih muškaraca čak dolazi do problema s erekcijom. 

via GIPHY

2. Promjene raspoloženja 

U jednom trenutku je euforičan, a onda odjednom depresivan. Tipičan muškarac u krizi srednjih godina! U određenoj mjeri to ima veze s hormonima: njegovo tijelo prolazi kroz promjene koje nisu baš lake za njega pa mu je teško održavati psihološku ravnotežu stabilnom. 

3. Makeover

Odjednom si kupi skupu kožnu jaknu ili pusti bradu? To nije nimalo neobično za muškarca u krizi srednjih godina! Puno muškaraca tada ima potrebu za promjenom izgleda ili stila. Mnogi si žele još nešto dokazati ili napraviti nešto novo - a stil i izgled čine se kao logično rješenje. A za tebe kao njegovu partnericu vjerojatno i najugodnije…

4. Novi hobiji 

Alpinizam? Skakanje s padobranom? Ili klasik – vožnja motocikla? Muškarci u krizi srednjih godina često odjednom traže nove hobije te svašta isprobavaju. Osobito su omiljene aktivnosti na otvorenom s puno adrenalina – možda kako bi kompenzirali nedostatak testosterona….

via GIPHY

5. Prekida navike i tradiciju 

Odjednom su upitni neki rituali koje ste imali kao par? A rutina koja je uspješno trajala godinama sada mu ide na živce? Ili želi dati otkaz na poslu te započeti novu karijeru? Mnogi muškarci u krizi srednjih godina previše razmišljaju, sumnjaju i negoduju. Neki dolaze do zaključka da im je potreban makeover – cijeloga života! 

6. Nostalgija 

Do sada ste uvijek išli na ista mjesta za vrijeme godišnjeg odmora, a sada bi on odjednom vidio svijet? Nije ni čudo! Muškarac u krizi srednjih godina dolazi do spoznaje da mu je vrijeme na zemlji ograničeno – i želi ga maksimalno iskoristiti. 

7. Distanca u vezi 

Muškarci u krizi srednjih godina distanciraju se od svoje partnerice. Vjerojatno zato jer se srame samih sebe ili jednostavno zato jer su preopterećeni – u to vrijeme žele raščistiti što je moguće više stvari sa samima sobom. 

8. Ljubavna afera 

Za početak trebamo reći da kriza srednjih godina nije isprika a ništa, a osobito ne za preljub! Međutim, kod nekih muškaraca je objašnjenje… Pošto im je odjednom „teško“ u krevetu, mnogim muškarcima je poljuljano samopouzdanje – stoga traže potvrdu „izvan kuće“, često kod mlađe žene. 

via GIPHY

Nismo nikada rekle da je kriza srednjih godina lagana za partnericu – ili da kriza pogađa samo muškarce…

Muškarac u krizi srednjih godina: 6 savjeta kako se ponašati prema njemu 

1. Shvati ozbiljno njegovu krizu 

Ako imaš posla s muškarcem u krizi srednjih godina, ni u kom slučaju nemoj podcjenjivati njegove probleme – on doista prolazi pravu životnu krizu! Pokaži mu da si tu za njega bez obzira na sve, te da ozbiljno shvaćaš njegove probleme. Razgovaraj s njim o tome, ali nemoj mu govoriti nešto poput: „Ah, dragi, pa to je samo kriza srednjih godina. za nekoliko tjedana će sve biti OK.“ 

2. Dopusti promjene

Ako želi nešto promijeniti – na primjer u vašoj svakodnevici – dopusti mu! Najbolje da mu pokažeš kako si otvorena za njegove prijedloge. Što ga više pokušavaš zaustaviti, to će veća biti želja za promjenama, a mjere koje će poduzeti bit će drastičnije. Ali, ako u tebi vidi saveznicu, imat ćeš priliku utjecati na njega i eventualno ublažiti željene promjene… 

via GIPHY

3. Daj mu slobodnog prostora 

Nemoj ga siliti da dijeli s tobom sve što ga muči. Želi razgovarati s tobom i traži blizinu? Onda budi tu za njega. Međutim, ako želi biti sam i sam sa sobom riješiti neke stvari, onda ga pusti. Čak i ako ti to i nije lako i želiš mu pomoći – imaj povjerenja u njega, odnosno da je ono što ste godinama gradili dovoljno snažno da izdrži tu oluju – i u konačnici vas još više zbliži. 

4. Pronađi priliku u krizi 

Hm, možda kriza srednjih godina ima svoj smisao? Možda će za vašu vezu biti dobro ako se nešto promijeni? Možda je sredina života pravo vrijeme kako bi smislili te ponekad isprobali nešto novo? Možda je njegova kriza srednjih godina vaša prilika! 

5. Skreni mu pogled na pozitivu

Ako upadne u letargiju: pomozi mu da ponovno počne gledati na svijet pozitivno! Isplaniraj zajednički odmor, pozovi ga na koncert njegovog omiljenog banda ili mu pričaj za što si mu sve dobroga zahvalna. Možda ga nećeš odmah oduševiti i „probuditi“. Međutim, sigurno ćeš posijati koje dobro sjeme. Uostalom, još puno toga zajedničkoga je pred vama! 

via GIPHY

6. Ojačaj njegovo samopouzdanje 

Pokaži mu (usprkos njegovoj krizi) da je on tvoja prava ljubav i da ne treba ništa napraviti nego jednostavno biti svoj. Pokušaj mu dati do znanja da je OK to što osjeća i da ne mora uvijek znati što će se dogoditi te da ne mora uvijek biti zvijer u krevetu. Premda prolazi kroz teško razdoblje, on je još uvijek čovjek u kojeg si se zaljubila. Sjeti se toga – i njega svakako podsjeti…

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0