Life&style

Znoj i bakterije ispod maske mogu uništiti tvoju kožu, pogledaj kako ćeš to spriječiti

  • Premda smo svjesni njihove zaštitne uloge, ponekad se teško natjeramo na nošenje maska za lice na ljetnim vrućinama
  • Nošenje maski može dovesti do pojačanog znojenja i iritacije kože oko usana, no ipak postoje načini kako to uspješno prevladati
  • Osim vođenja brige oko njege kože, možeš izabrati nositi maskice od prirodnih materijala, a važno je i njihovo učestalo mijenjanje

Javni prijevoz i ljetne vrućine nikada nisu bili dobitna kombinacija pa je i kratka vožnja nerijetko rezultirala pojačanim znojenjem i izgubljenim živcima. Prema preporukama Stožera za civilnu zaštitu u svrhu smanjivanja širenja koronavirusa nastupila je mjera obaveznog nošenja maski za lice u javnom prijevozu, a pretpostavljamo da će se ta odluka uskoro proširiti i na druge javne zatvorene prostore.

Maske su tako postale neizostavan dodatak, no uz sve svoje beneficije koje nam pružaju ipak imaju i poneku manu. Primjerice, disanje kroz njih je ljetnim temperaturama je otežano, a dovode i do pojačanog znojenja koje može prouzrokovati iritaciju kože. A da bi nošenje maske ljeti bilo što bezbolnije u nastavku smo izdvojile smo par korisnih savjeta.

Možda vas zanima Kad kupuješ odjeću biraj neutralne boje - evo zašto Rubrika Life&style Life&style

Izaberi pravi materijal

Prvi korak je odabir maske od tkanine koja će biti dovoljno prozračna, a opet efikasna. "Razmotrite tkanine koje su ili prirodne, poput pamuka ili sintetičke tkanine koje upijaju znoj, poput tkanine od kojih nastaje odjeća za vježbanje", kaže dr. Ted Lain za Refinary29.

"Najnovija preporuka je da se koristi više slojeva tkanine za stvaranje najučinkovitije zaštitne barijere protiv virusa pa umjesto korištenja debelog pamuka razmislite o tanjoj pamučnoj tkanini, ali u više slojeva", istaknuo je. Odabir maske od materijala koji propuštaju zrak minimalizirat će se znoj i nakupljanje ulja.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Nikako ne bismo smjeli držati sredstva za dezinfekciju u autu, stručnjaci otkrivaju važne razloge za to Rubrika Life&style Life&style

Platnene maske za višekratnu upotrebu trebalo bi očistiti i dezinficirati nakon svake upotrebe. Iako je pranje idealno, ako ono nije opcija nakon svakog nošenja, masku možete staviti u papirnatu vrećicu i držati je na mjestu gdje će biti izložena sunčevim zrakama. Također, kako bi spriječila njezinu kontaminaciju, nakon svake upotrebe je pohrani u posebnu vrećicu u svojoj torbi.

Pojačana njega područja oko usana

Prljave maske mogu učiniti samo više štete nego koristi. Znojna maska ​​smrdi i doslovno i figurativno, tako da je u torbi uvijek dobro imati zamjensku masku, bez obzira nosila jednokratnu sintetičku ili višekratnu pamučnu. Učestalo znojenje u kombinaciji s prljavštinom koja se nakuplja ispod maske može uzrokovati iritaciju kože oko usana. Također, može dovesti do začepljena pora i pridonijeti pojavi akni ili osipa od vrućine.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Što koristiti kada se jako znojiš: dezodorans ili antiperspirant i koje su zapravo razlike? Rubrika Beauty Beauty

U ovim je trenutcima posebnu pažnju važno prikloniti upravo području oko usana kako bi spriječila moguća nadraživanja i iritaciju kože. Primjena hidratantnog sredstva za lice prije stavljanja maske važan je korak u osiguravanju vlažnosti kože i smanjivanju rizika od infekcije. Također, nemoj zanemariti korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom budući da sama maska ne štiti od štetnog sunčevog zračenja. Za kraj, kada je to sigurno i kada si fizički distancirana uzmi predah od nošenja maske kako bi tvoja koža mogla prodisati.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jakovskarica

    Gdje da ja to u Šibeniku kupim, jer mi se svaki dan u školi znoju lica, a počeli su topli dani.