Life&style

Oprez! 10 pogrešaka koje najčešće radimo s antibakterijskim maramicama

  • Većina nas gotovo svakodnevno koristi antibakterijske vlažne maramice
  • Upravo zbog svakodnevnog korištenja važno je da uočimo ako neke stvari radimo krivo
  • Korištenje na ekranima mobitela, korištenje jedne maramice za više površina... samo su neke od stvari na koje moraš pripaziti

Ovih dana, više nego ikad prije, čistimo i dezinficiramo sve oko sebe. Dosta nas za to koristi vlažne maramice koje imaju antibakterijska svojstva, no bitno je da ih koristimo pravilno kako bismo ih maksimalno iskoristili jer u protivnom i nemaju nekog smisla. Donosimo ti 10 najčešćih pogrešaka koje radimo kad su vlažne maramice u pitanju:

Možda vas zanima Evo kako ćeš brzo i lako očistiti slavine od kamenca – bez otrovnih kemikalija Rubrika Life&style Life&style

Koristiš ih za više od jedne stvari

Možda ti se to čini kao dobra ideja da uštediš maramice, ali i kao jednostavniji način pa pomoću jedne ili dvije maramice očistiš cijelu kuhinju. No, postoji nekoliko razloga zašto to zapravo nije dobra ideja. Koristi svaku maramicu za jednu površinu jer ni sama ne bi htjela s jednom maramicom očistiti WC školjku i kvaku na vratima. To je zapravo pravi primjer zašto se to ne preporučuje jer upotrebom jedne maramice možeš proširiti klice i bakterije sa jedne povrišine na drugu. Također, jedna maramica niti nema dovoljno snage da učinkovito očisti svaku od tih površina.

Ne čitaš etiketu

Iako ti se to čini dosadnim, čitanje etiketa može ti pomoći da vlažne maramice što bolje iskoristiš. Tako možeš saznati koliko dugo površina mora ostati mokra poslije brisanja kako bi se uništile sve bakterije, a to je otprilike 3 do 4 minute. Također, na etiketi piše i za koju vrstu mikroba su maramice pogodne, tako da nije dobro pretpostavljati da su sve maramice za sve.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Nemoj ih bacati u WC

Na nekim maramicama piše da se mogu bacati u WC, no iako smo rekli da čitaš etiketu, razmisli prije nego to učiniš jer je ipak možda bolje da ih baciš u kantu. Vlažne maramice deblje su od toaletnog papira i ne raspadaju se lako te se mogu zaglaviti u cijevima i zaštopati WC. 

Nemoj ih koristiti za ekran svog mobitela

Antibakterijske maramice ne bi se trebale koristiti baš za sve. Bitno je da čistimo i dezinficiramo svoje mobilne uređaje, no s ovakvim maramicama možemo napraviti štetu. Maramice su općenito sigurne za korištenje na tipkovnicama i stražnjim dijelovima mobitela, no ne i na ekranima. Kemikalije koje se nalaze u vlažnim maramicama mogu razgraditi premaz na ekranima mobitela.

Možda vas zanima Čudno, ali evo zašto bi se trebala otuširati prije nego što kreneš čistiti kupaonicu Rubrika Life&style Life&style

Pripazi na to gdje i kako ćeš ih čuvati

Iako ti možda zvuči nevjerojatno, možeš pogriješiti i prilikom njihovog spremanja. Najbitnije je zapravo da paziš kako zatvaraš ambalažu da maramice ne budu izložene zraku i samim time da se ne suše. Većina njih sadrži i alkohol koji će ispariti ako ih ne zatvoriš kako bi trebala. Osušenu maramicu nemoj koristiti za brisanje po površinama jer od njih nema koristi. 

Nemoj ih koristiti na drvu

Ovaj tip maramica može oštetiti drvene površine jer porozno drvo može upiti tekućinu iz maramica i na taj način ga možeš uništiti tako što će ostati mrlje. I to je još jedan od razloga zašto bi trebala pročitati ono što piše na etiketi. Postoje određene vlažne maramice koje su namijenjene isključivo drvenim površinama pa pripazi na to pri kupnji. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Nemoj ih koristiti na vidno prljavim površinama

Možda ti ovaj savjet zvuči čudno jer svrha maramica je čišćenje, no postoji razlog. Ako ih upotrebljavaš na takvim mjestima, prljavštinu možeš proširiti i na ostale dijelove prostorije. Prljava površina otežava dezinfekciju pa prvo takvu površinu očisti sapunom i vodom ili nekim svojim načinom, a zatim ju prebriši vlažnom maramicom. 

Nemoj ih koristi nakon što im je istekao rok trajanja

Vjerojatno si primijetila da na svakom pakiranju postoji rok trajanja do kad je najbolje iskoristiti proizvod kako bi dobro i kvalitetno odradio svoj posao. Ako kojim slučajem taj rok na maramicama ne postoji, ne bi ih smjela koristiti nakon što prođe dvije godine od kupnje. Postoji i nekoliko pokazatelja da više ne valjaju kao što je gubitak mirisa ili slabiji miris, ako su ga imale. 

Možda vas zanima Vrijeme je za reorganizaciju ormara! Evo sedam sjajnih savjeta što zadržati, a što baciti Rubrika Life&style Life&style

Nemoj ih koristiti za dječje igračke ili zdjelice za kućne ljubimce

Nemoj zaboraviti da antibakterijske vlažne maramice nisu namijenjene gutanju i žvakanju, pogotovo za djecu. Dječje vlažne maramice imaju blaže sastojke pa nisu toliko štetne ako ih dijete kojim slučajem stavi u usta, za razliku od ovih za površine. Zato ih izbjegavaj koristiti za zdjelice za hranu za kućne ljubimce i oko dječjih igračaka. Pune su kemikalija koje ostanu na površinama preko kojih pređeš s njima. Svaki predmet koji može dijete ili životinja staviti u usta, treba očistiti nekemijskom otopinom na vodenoj bazi kako bi bila sigurna.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0