- Na društvenim mrežama često nailazimo na genijalne kulinarske ideje koje su toliko jednostavne da se pitamo kako ih se i sami nismo dosjetili
- Jedna takva je focaccia Elizabeth Escalante koja, osim što je ukusna, služi i kao tanjur za posluživanje, zahvaljujući utiskivanju malenih vatrostalnih posudica u tijesto
- Ovim jednostavnim trikom dobivaju se savršena udubljenja za namaze, sireve, masline i ostale zalogaje, čime focaccia postaje praktičan i fotogeničan dodatak svakoj zabavi
U bespućima društvenih mreža kojima svakodnevno lutamo, često nalijećemo na svakojake kreativne i kulinarske ideje koje su toliko jednostavne, a opet toliko genijalne, da se baš svaki put zapitamo kako je moguće da ih se i sami nismo dosjetili. Jedna takva koja nas je apsolutno oduševila i koju jedva čekamo isprobati je focaccia po receptu Elizabeth Escalante koja ne služi samo za jelo, već i za posluživanje.
Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante
Zamisli prefinu, mirisnu, zlatno pečenu pogaču s udubljenjima u kojima možeš posložiti namaze, sireve, masline ili tapenade! Kao što smo već spomenuli, ideja je super jednostavna, a tajna se krije u samom procesu pečenja. Naime, Elizabeth prije pečenja u svoju focacciu utiskuje malene vatrostalne posudice različitih veličina, zahvaljujući kojima, kada je pečena, ostaju savršeno ujednačene i beskrajno praktične udubine. Nakon što focacciu izvadi iz pećnice, dovoljno je tek izvaditi posudice i udubljenja napuniti dodacima po želji - narescima, sirevima, maslinama, humusom ili možda mini kuglicama svježe mozzarelle i cherry rajčica.
Ovaj trik u jednom potezu uklanja potrebu za tanjurima i zdjelicama u kojima bismo inače posluživali razne dodatke, a k tome i izgleda super fotogenično pa uopće ne sumnjamo da će ove jedinstvene focaccie postati glavne zvijezde mnogih druženja.
Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante
A ako i sama želiš isprobati ovaj trik, sve što ti je potrebno su osnovni sastojci za focacciu, veliki protvan i nekoliko malih, vatrostalnih posudica ili kalupa za muffine. Ne znaš kako zamijesiti focacciu? Bez brige, Elizabeth je podijelila i savršeni recept!
Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante
Recept za focacciu
Sastojci:
- 440 ml vode
- 530 g brašna
- 100 g sourdough startera
- 22 ml maslinovog ulja
- 28 g meda
- 10 g soli
- dodaci po želji
Priprema:
1. Pomiješaj sve navedene sastojke za tijesto.
2. Odradi nekoliko rundi razvlačenja i preklapanja tijesta tijekom nekoliko sati.
3. Stavi tijesto u hladnjak na oko 3 sata.
4. Neposredno prije spavanja izvadi tijesto i stavi ga u pripremljeni kalup koristeći metodu preklapanja.
5. Ostavi tijesto da se diže preko noći.
6. Sljedećeg jutra, napravi udubljenja u tijestu, prelij focacciu maslinovim uljem, u posudicama ostavi malo vode i peci focacciu na 220°C 35 minuta. I da, posudice slobodno izvadi nakon 25 minuta pečenja.
Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.