Life&style

Znaš one kulinarske ideje koje su tako jednostavne, a genijalne da se pitamo kako nam nisu pale na pamet? Ovo je jedna takva

  • Na društvenim mrežama često nailazimo na genijalne kulinarske ideje koje su toliko jednostavne da se pitamo kako ih se i sami nismo dosjetili 
  • Jedna takva je focaccia Elizabeth Escalante koja, osim što je ukusna, služi i kao tanjur za posluživanje, zahvaljujući utiskivanju malenih vatrostalnih posudica u tijesto
  • Ovim jednostavnim trikom dobivaju se savršena udubljenja za namaze, sireve, masline i ostale zalogaje, čime focaccia postaje praktičan i fotogeničan dodatak svakoj zabavi

U bespućima društvenih mreža kojima svakodnevno lutamo, često nalijećemo na svakojake kreativne i kulinarske ideje koje su toliko jednostavne, a opet toliko genijalne, da se baš svaki put zapitamo kako je moguće da ih se i sami nismo dosjetili. Jedna takva koja nas je apsolutno oduševila i koju jedva čekamo isprobati je focaccia po receptu Elizabeth Escalante koja ne služi samo za jelo, već i za posluživanje.

 | Autor: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante

Zamisli prefinu, mirisnu, zlatno pečenu pogaču s udubljenjima u kojima možeš posložiti namaze, sireve, masline ili tapenade! Kao što smo već spomenuli, ideja je super jednostavna, a tajna se krije u samom procesu pečenja. Naime, Elizabeth prije pečenja u svoju focacciu utiskuje malene vatrostalne posudice različitih veličina, zahvaljujući kojima, kada je pečena, ostaju savršeno ujednačene i beskrajno praktične udubine. Nakon što focacciu izvadi iz pećnice, dovoljno je tek izvaditi posudice i udubljenja napuniti dodacima po želji - narescima, sirevima, maslinama, humusom ili možda mini kuglicama svježe mozzarelle i cherry rajčica.

Možda vas zanima Što je to food nostalgija? Razlog zašto su nam knedle i čušpajz s pohancima u stanju popraviti i najsiviji dan Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

Ovaj trik u jednom potezu uklanja potrebu za tanjurima i zdjelicama u kojima bismo inače posluživali razne dodatke, a k tome i izgleda super fotogenično pa uopće ne sumnjamo da će ove jedinstvene focaccie postati glavne zvijezde mnogih druženja. 

 | Autor: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante

A ako i sama želiš isprobati ovaj trik, sve što ti je potrebno su osnovni sastojci za focacciu, veliki protvan i nekoliko malih, vatrostalnih posudica ili kalupa za muffine. Ne znaš kako zamijesiti focacciu? Bez brige, Elizabeth je podijelila i savršeni recept

 | Autor: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante

Recept za focacciu

Sastojci:

  • 440 ml vode
  • 530 g brašna
  • 100 g sourdough startera
  • 22 ml maslinovog ulja
  • 28 g meda
  • 10 g soli
  • dodaci po želji

Priprema:

1. Pomiješaj sve navedene sastojke za tijesto.

2. Odradi nekoliko rundi razvlačenja i preklapanja tijesta tijekom nekoliko sati.

3. Stavi tijesto u hladnjak na oko 3 sata.

4. Neposredno prije spavanja izvadi tijesto i stavi ga u pripremljeni kalup koristeći metodu preklapanja.

5. Ostavi tijesto da se diže preko noći.

6. Sljedećeg jutra, napravi udubljenja u tijestu, prelij focacciu maslinovim uljem, u posudicama ostavi malo vode i peci focacciu na 220°C 35 minuta. I da, posudice slobodno izvadi nakon 25 minuta pečenja. 

 | Autor: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante Foto: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante

Sladoled od jagoda Jamiea Olivera Možda vas zanima Jamie Oliver potpisuje recept za ovu rajsku slasticu: Domaći sladoled od jagoda s beze korom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Facebook/Sourdough Starters/Elizabeth Escalante

Komentari 0