Life&style

Znaš li kako se ispravno brinuti za drvo novca? Ova biljka donijet će ti sreću i uljepšati tvoj životni prostor

  • Drvo novca prema vjerovanju smatraju se simbolima sreće
  • Jednostavne su i lake za održavanje
  • Zahtijevaju mnogo vode i ravnomjerne sunčeve svjetlosti

Ako misliš da je vrijeme da dodaš pokoju biljku u svoj životni prostor, razmisli o riječnoj pahiri ili „drvu novca“. Ove biljke su jednostavne i lijepe te ugodno popunjavaju prostor. Također su i izrazito lake za održavanje. Pravilna količina vode, svjetla i vlage omogućit će uspješan razvoj biljke.

Donosimo ti sve što trebaš znati o ovoj biljci, od njezine simbolike do pravilne brige kako bi rasla i razvijala se kako treba.

Donosi li drvo novca sreću?

Drva novca ili riječne pahire, smatraju se simbolima sreće i prosperiteta, no to vjerovanje ne datira u daleku povijest, već je započeto tek 1980-ih.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Drvo novca s isprepletenom stabiljkom kakvo svi prepoznajemo poteklo je s Tajvana odakle se proširilo na Japan i istočnu Aziju. Također ga se povezuje i s kineskim učenjem Feng Shui.

Za isprepletenu stabiljku, odnosno deblo vjeruje se da “zarobljava bogatstvo unutar svojih nabora”, dok se za pet listova na jednom peteljci smatra da predstavljaju pet elemenata, zemlju, vodu, vatru, vjetar i metal. Drvo novca s peteljkom koja ima sedam listova iznimno je rijetko i smatra se da donosi još više sreće.

Kako brinuti o drvu novca?

Sunčeva svjetlost

Riječne pahire vole kombinaciju direktne i indirektne sunčeve svjetlosti. Kako bi postigla pravu ravnotežu, svoje drvo novca redovito okreći i rotiraj kako bi cijela biljka dobila jednaku količinu sunčeve svjetlosti. 

Zahtjevnije sobne biljke koje vrijedi uzgajati kod kuće Možda vas zanima 7 sobnih biljaka koje je teško uzgojiti (ali se itekako isplati!) Rubrika Life&style Life&style

Tlo

Vrlo je važno da je tlo u kojem je drvo novca bogato hranjivim tvarima i s dobrom drenažom, odnosno odvodnjom. Za dodatnu poroznost tlu možeš dodati pijeska ili šljunka.

Voda 

Da bi se ova biljka pravilno razvijala, potrebno ju je dobro zaliti svaki tjedan ili dva. Između zalijevanja trebaš pustiti tlo da se osuši. Naravno, ako tvoja biljka dobiva veću količinu svjetla, trebala bi ju i češće zalijevati tako da se ne presuši. Ovoj biljci potrebno je mnogo vode, no ne stalno.

Temperatura i vlaga

Drvo novca najbolje uspijeva na sobnoj temperaturi pa bi ju tako trebala držati u prostorijama s temperaturom od 18 do 23 stupnja. No, dobra je vijest da su ove biljke prilično fleksibilne pa mogu izdržati i temperature čak deset stupnjeva više ili niže. Ovim biljkama dodatna vlaga uvijek će dobro doći pa se sjeti redovito ju pošpricati vodom.

Pletenje i obrezivanje

Iako stabiljka drva novca ne mora biti isprepletena, većina modernih riječnih pahira već imaju isprepletenu stabiljku prilikom kupnje. Te isprepletene stabiljke zapravo pripadaju više biljaka koje su srasle zajedno.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ako želiš ispreplesti stabiljku, to trebaš učiniti dok je biljka još mlada i fleksibilna. Stručnjaci savjetuju da se debla dviju biljaka nježno isprepletu i zatim zavežu vrpcom na vrhu kako bi ih se zadržalo zajedno. Kako stabiljke rastu dalje, tako ćeš ih ponovno povezivati.

Poput većine kućnih biljaka, i drvu novca potrebno je obrezivanje. Suhog i trulog lišća lako se možeš riješiti uz pomoć škara. Također, škare možeš iskoristiti ako želiš da tvoje drvo bude nekog specifičnog oblika.

Česti problemi s drvom novca

Budući da im je potrebno mnogo vode, sklone su i truljenju tla, koje se događa uslijed prekomjerne količine vode u biljci. Kad zalijevaš svoju biljku, ispod nje ne bi smjela ostati velika količina vode. Ako to primijetiš, vodu trebaš izliti kako bi spriječila da tlo počne trunuti.

Ove biljke sklone su i raznim nametnicima koji mogu spriječiti njen zdrav razvoj. Kako bi spriječila opadanje lišća, nametnika se trebaš početi rješavati čim ih uočiš.

Možda vas zanima Znaš li koje je najbolje vrijeme za zalijevanje tvojih biljaka i koliko točno vode im treba? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0