Life&style

Znanost je konačno potvrdila: Evo kako psi mogu prepoznati zločestog čovjeka

  • Psi imaju nevjerojatno izraženo osjetilo njuha, zato ih ponekad koriste da nanjuše bombu ili drogu
  • No, jesi li znala da psi mogu prepoznati značajke koje čine nečiju osobnost
  • Da bi otkrili mogu li psi osjetiti loše ponašanje, znanstvenici su promatrali pseće reakcije na različite scenarije

Ponekad naprosto osjetimo da je netko loša osoba, nekim svojim šestim čulom u koje se mnogi ne usude vjerovati. Jer naš osjećaj ne znači da smo u pravu. Začudo, psi imaju taj osjećaj jednako često kao i mi, a njih, čini se, njihov osjećaj ne vara!

Psi imaju nevjerojatno izraženo osjetilo njuha, zato ih ponekad koriste da nanjuše bombu ili drogu. No, psi mogu prepoznati značajke koje čine nečiju osobnost ako je vjerovati istraživanju objavljenom u časopisu Neuroscience and Bihevioral Reviews. Preciznije, oni mogu nanjušiti kada se netko loše ponaša prema drugoj osobi.

 | Autor: Unsplash/Thought Catalog Unsplash/Thought Catalog

Da bi otkrili mogu li psi osjetiti loše ponašanje, znanstvenici su promatrali pseće reakcije na različite scenarije.

Psi mogu sustavno pratiti gestikulaciju ljudi, naročito kad nešto rukom pokazuju. U ovoj studiji pokušalo se razaznati rade li oni to automatski ili prilagođuju svoje ponašanje osobi i tome koliko joj se može vjerovati prema nekom upravo odigranom događaju. U istraživanju s psima odigrano je nekoliko scenarija. U jednom je dobrovoljac pomagao drugoj osobi otvoriti prečvrsto zatvorenu staklenku dok je pas stajao pokraj njih. U drugoj situaciji čovjek je bio pasivan. U trećoj je glatko odbio pomoći.

Možda vas zanima Pomozite svom ljubimcu! 5 savjeta kako ublažiti psu stres za Staru godinu Rubrika Life&style Life&style

Dok je pas promatrao ponašanje dobrovoljca, on mu je pokušavao uvaliti neku pseću poslasticu.

Pas je s jednakim oduševljenjem prihvatio poslasticu od dobrovoljca koji se sam ponudio otvoriti staklenku, kao i od onoga koji je samo pasivno stajao sa strane. No, ukoliko je čovjek još dodatno prema njemu bio ljubazan, pas je bio spremniiji prihvatiti što mu se nudi.

Od osobe koja nije željela pomoći kod otvaranja staklenke, pas nije htio ništa uzeti i pravio se da je ne vidi. Ukratko, zločestoj osobi nije vjerovao.   

Ovo pokazuje gotovo čudesnu moć zapažanja. Pas je mogao dobiti nagradicu, ali je odbio jer je osjetio da se radi o lošoj osobi. To doista kaže puno o psećoj sposobnosti da osobu procijeni i nakon jednog susreta.

Možda vas zanima Kažu da su tri minute potrebne da bi se na fotografiji pronašao psić. Možeš li i za manje? Rubrika Life&style Life&style

Ovo je pokazalo da su psi ne samo izuzetno vješti u prepoznavanju gestikulacije ljudi, nego da iz toga i dobijaju neke naznake o tome kome treba vjerovati, a kome ne.

Sljedeći put kad budeš u društvu osobe koju ne poznaješ i nisi sigurna što da o njoj misliš, prihvati signale svojeg psa.

 

Photo: Unsplash/Thought Catalog

Komentari 0