Life&style

Tvoj pas te razumije bolje nego misliš, otkrili su znanstvenici. Evo kako su reagirali na određene riječi

  • Svi vlasnici pasa znaju da psi razumiju određene „komande“
  • Međutim, psi razumiju pojmove poput „sjedi“ ili „mjesto“ neovisno od govornika, visine tona ili naglaska 
  • To je u životinjskom svijetu nešto doista posebno – druge životinje mogu to tek nakon treninga

U stručnom časopisu „Biology Letters“ su znanstvenici sa Sveučilišta Sussex naveli dokaze da psi bolje slušaju i razumiju nego što je bilo dosad uvriježeno mišljenje. 

Možda vas zanima 15 najboljih vrsta pasa, malih, srednjih i velikih za život u stanu Rubrika Life&style Life&style

Eksperiment: psi nas slušaju 

Tim znanstvenika pod vodstvom Holly Root-Gutteridge snimao je 42 psa dok su njihovi vlasnici sjedili u blizini zvučnika. Na zvučniku se reproduciralo šest jednosložnih riječi - koje nisu naredbe. Riječi nisu izgovarali isključivo vlasnici – poput „had“ ili „who“, nego više muškaraca i žena različitih dobi i akcenata. Životinje su naginjale uši prema naprijed i pomicale su se u smjeru zvučnika. To je, prema navodu znanstvenika, znak zanimanja. Njihovo zanimanje probudilo se osobito kad su čuli novu riječ koja je zvučala nešto drugačije. 

Nove riječi bude zanimanje kod pasa 

Ako se riječ ponovila preko zvučnika, psi su izgubili zanimanje. Ali kad su čuli novu riječ, psi su opet podigli uši. Znanstvenici smatraju kako ovo ponašanje pokazuje da psi prepoznaju riječi neovisno od zvučnika te da im za to nije potreban trening. Neke životinje mogu se tako eventualno istrenirati, a do sada se mislilo da je čovjek jedini koji to može bez treninga. Testovi su jasno pokazali znanstvenicima da nas psi slušaju, čak i kad se ne radi o njima. 

Možda vas zanima Ovo je 10 najneposlušnijih pasmina pasa - imaš li (ne)sreću da si vlasnica takvoga? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram/Getty

Komentari 0