Stars

Opasne su! 10 stvari koje ne smiješ držati u kući ako imaš psa

  • Tvoj ljubimac unosi u tvoj dom sreću i veselje
  • No, mnoge stvari koje imamo u svojim kućanstvima mogu biti itekako opasne

Voliš svog ljubimca i želiš mu sve najbolje, no možda, sasvim nesvjesno i nenamjerno, u tvom su domu neke stvari koje mogu biti opasne za njega. Recimo, držiš otvorenu kantu za smeće. Psi se vole zaletjeti prema smeću, uvaliti se u njega i jesti ono što ne bi smjeli. Evo što još može predstavljati opasnost za psića u tvom stanu ili kući:    

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Potpuri

Mirisna mješavina suhih latica, grančica vanilije ili cimeta može škoditi psu koji to pojede. Pas će imati ozbiljne probavne smetnje, povraćati, a u nekim slučajevima komadići cedrovine ili nekog drugog mirisnog drveta mogu uzrokovati i gušenje.

Električne deke

Električne deke nisu za pse jer psi i ljudi na drugačije načine reguliraju svoju tjelesnu toplinu koja se još dodatno razlikuje. Osim toga, neke starije deke imaju kablove koje je lako pregristi i predstavljaju opasnost sami po sebi.

Možda vas zanima Na leđima, trbuhu ili smotan u kuglu: evo što položaj u kojem spava tvoj pas otkriva o njemu Rubrika Life&style Life&style

Klasične mišolovke

Zamisli da se tvoj pas slučajno zaleti u mišolovku i da mu uhvati šapicu? Jadno stvorenje. Makni mišolovke iz stana.

Naftalin

Kuglice naftalina opasne su i za kućne ljubimce i za djecu. Mnoge moderne varijante nisu toksične kao nekadašnji naftalin, no otrov za insekte može biti opasan i za pse ako progutaju kuglicu.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Listovi za omekšavanje rublja u sušilici

Neki spojevi u tim kemijski tretiranim listovima mogu uzrokovati probleme s kožom i dišnim sustavom. 

Dehidrirana koža za grickanje

U nekim takvim 'igračkama' za pse pronađene su bakterije Salmonelle ili E. coli. Osim toga, ako odgrize veliki komad i pokuša ga pojesti, mogao bi mu zapeti u grlu ili jednjaku. Štene treba učiti da ne grize, a ne mu nuditi zamjenu.

Možda vas zanima Ovo je 12 najodanijih pasmina pasa na svijetu - sve bi dali za svog čovjeka Rubrika Life&style Life&style

Sprej za osvježivanje zraka

U njima ima kationskog deterdženta, kao i u listovima za sušilicu, pa ih treba izbjegavati. Ako ti se učini da tvoj pas ima problema s hodanjem, povraća ili stavlja šapice na njušku, možda se otrovao s takvim sprejem. Provjeri.

Ljepila

Ljepila se u probavnom traktu mogu napuhati i postati mehanička zapreka koju je jedino moguće odstraniti kirurški. Držati izvan dohvata psa!

 | Autor: Instagram/Getty Instagram/Getty

Ksilitol

Ksilitol je niskokalorični zaslađivač koji je čest u žvakaćim gumama, slatkišima ili pasti za zube. Posve je bezopasan za ljude, no kod pasa može izazvati nagli pad šećera u krvi pa čak i zatajnje jetre. 

Možda vas zanima Što ti govori tvoja mačka: 10 "mijau" koji imaju potpuno različito značenje Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0