Life&style

Živjele smo u zabludi: staro, oštećeno, suho lišće sa sobnih biljaka nije dobro odmah ukloniti

  • Sobne biljke prekrasna su, živa dekoracija svakog prostora. Tko ih ne bi volio?
  • Onda ne bi trebala stvoriti naviku da odmah otrgneš lišće koje ne izgleda savršeno
  • Pretjeraš li, biljka bi čak mogla uginuti. Evo zašto...

Sobne biljke udahnjuju životu u interijere, dekorativne su, privlače pozornost svojim raznolikim oblicima, bojama, cvjetovima. A ima ih toliko vrsta da se uspješno mogu uklopiti u svaki prostor. Ali, kao što je to uobičajeno kod živih organizama, s vremenom se mijenjaju. Listovi se mogu promijeniti, njihovi rubovi se naboraju, posuše ili promijene boju. A tada obično brzo osjetiš potrebu da uklaniš te neugledne listove kako ne bi nagrdili izgled cijele biljke. Međutim, to može imati kobne posljedice za tvoju omiljenu biljčicu. Naravno, ima biljaka koje mogu preživjeti praktički sve, ali većina ipak nije takva. 

Možda vas zanima Prozirni sukulenti nova su fora, ove dekorativne biljčice dom čine posebnim Rubrika Life&style Life&style

Čak i ako se pravilno brineš za svoju sobnu biljku, u normalnom životnom ciklusu biljka mijenja svoje listove. nekad brže, nekad sporije. Povremeno možeš pokoji ukloniti, ali nikada više od trećine listova odjednom. Ako ih više odrežeš ili otrgneš, to će biti veliki stres za biljku - a u najgorem slučaju biljka može čak i uvenuti. Dakle: ostavi škare za rezanje po strani te ukloni samo potpuno mrtve listove. Nitko nije savršen - čak ni tvoja sobna biljka.

Možda vas zanima 7 biljaka koje su fejkale da su mrtve, a onda iznenadile svoje vlasnike Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplashed/Huy Phan

Komentari 0