Life&style

Žene su podijelile najčudnije želje koje su imale u trudnoći: "Željela sam žvakati opuške..."

  • Žene često tijekom trudnoće žude za hranom koju prije ne bi ni okusile
  • I poznato je da trudnice katkad na tanjuru spoje nespojive stvari: kiseli krastavci s medom, poriluk varivo i čokolada, kava i masline... 
  • Što uzrokuje čudne žudnje? Stručnjaci nisu baš sigurni jesu li odgovorni hormoni ili nedostatak određenih hranjivih tvari, ali potpuno je u redu prepustiti se trudničkim željama

Nije neobično da trudnice često žude za nekom hranom, čak i jelima koja su prije mrzile. Nisu im strano ni spojiti nespojive okuse poput slatkog (sladoleda) i kiselog (krastavaca). No, sve je u redu dokle god trudnice žude za hranom. Neke, naime osjete želju za neobičnim, neprehrambenim proizvodima, poput zemlje, gline, krede ili papira, što je vjerojatno znak nutritivnog nedostatka u tijelu. Liječnici koriste izraz "pika" kako bi opisali žudnju za žvakanjem tvari koje nemaju hranjivu vrijednost. Žudnja i žvakanje leda (pagofagija) često su povezani s nedostatkom željeza, sa ili bez anemije, iako je razlog nejasan. Dakle, ako u trudnoći žudiš za nekim nejestivim čudima, razgovaraj sa svojim liječnikom. Ali ako žudiš za lubenicom, svakako se prepusti.

Nekoliko žena podijelilo je želje koje su imale u trudnoći, od prilično uobičajenih (maslac od kikirikija) do super čudnih (opušaka?).

1. Piroge (punjena tjestenina)
"Piroge i samo piroge. Naravno, trudnoću sam koristila kao izgovor da ionako pojedem sve što želim. Bilo je vruće ljeto i sladoleda je bilo gotovo svaki dan u izobilju, ali to je možda bilo više zbog moje opće ljubavi prema sladoledu nego specifičnih žudnji povezanih s trudnoćom." 

2. Cigarete (… za jesti)
"Dakle, ovo je prilično čudno. Željela sam žvakati opušak. Ne cigaretu, samo onaj mljackavi kraj koji je nekome obično u ustima. Nikad to nisam učinila, hvala Bogu, ali stvarno sam željela. Očito sam imala oblik "pke" (želja za žvakanjem nehranjivih tvari) koja potječe od nedostatka željeza. Odlučila sam se za drobljenje kocki leda što je bilo puno sigurnije i manje odvratno." 

 | Autor: shutterstock shutterstock Trudnica jede sladoled

3. Maslac od kikirikija u svim oblicima
"Maslac od kikirikija ... u bilo kojem obliku. U šalici, komadićima, pitama, glazurama, odmah iz staklenke, svejedno! Kunem se da moj sin toliko voli maslac od kikirikija jer ga je svakodnevno dobivao u maternici." 

4. Nešto hladno i hrskavo
"Led. Samo sam htjela žvakati zdrobljeni led. Kasnije sam otkrila da to može biti znak anemije - a onda sam saznala da sam bila prilično anemična." 

Kako saznati spol djeteta Možda vas zanima Zanima te spol djeteta? S ovim nevjerojatnim trikom to navodno možeš otkriti sama Rubrika Life&style Life&style

5. Pileća krilca - golim rukama
"Ovo je neugodno, ali kad sam bila trudna s prvim djetetom, sve što sam željela bila su pileća krilca. Htjela sam da budu pikantna i začinjena i htjela sam ih jesti golim rukama. Zapravo, sad kad malo bolje razmislim, moj sin sada tako jako voli pileća krilca, sigurna sam da je to utjecalo na njega!" 

6. Margarite
"Bilo što kiselo i pikantno. Zaista sam željela margaritu, ali očito je to bilo nemoguće, pa sam uglavnom jela kisele gumene bombone. Također, jela sam puno guacamolea, možda mi je tijelo govorilo da uzmem više proteina? Tko zna. Srce želi ono što srce želi."

7. Dinja, dinja i još dinje
"Ja sam dijetetičarka, tako da sam se pobrinula da dobijemo ono što oboje trebamo. Međutim, bilo je to razdoblje kad sam jela dinju kao da će ih nestati, vjerojatno zato što mi je trebao vitamin C (a ovo je voće koje baš ne volim). U trećem tromjesečju željela sam piti mlijeko, a to nije nešto što volim, i to je imalo smisla budući da je treće tromjesečje vrijeme kada se bebine kosti jako mineraliziraju." 

 | Autor: shutterstock shutterstock Trudnica pred hladnjakom

8. Sladoled s govedinom
"Obično nisam veliki mesojed, ali sve što sam željela bilo je meso! Špageti bolognese, pljeskavice (svaki dan - moj je ured bio preko puta i ljudi za pultom znali su moju narudžbu) i, možda najčudnije od svega, željela sam sladoled od vanilije s komadićima govedine na vrhu (jedan dan sam bila očajna i to je bilo jedino meso koje sam imala u blizini!). Pokazalo se da je čudno ukusna kombinacija slanog/slatkog, iako sam jednom probala tu kombinaciju kad nisam bila trudna i shvatila da je spajanje takvih okusa nešto što samo trudnoća može donijeti. 

Modne kombinacije za plažu Adriane Đurđević - s trudničkim trbušćićem u prvom planu

9. Ljuti umak 
"Cijelo sam vrijeme žudila za začinjenom hranom. Kad god smo razgovarali o ručku ili večeri, nešto ljuto je uvijek bio prva stvar na koju sam pomislila. "Vatreni" umak bio je ključ, ali ne blagi, morao je biti jako ljut. Negdje tijekom drugog tromjesečja, cijelu smo ladicu u kuhinji posvetili paketima ljutog umaka kako bi ih uvijek imala pri ruci."

10. Puretina
"Željela sam puretinu, ali u obliku narezaka, ne pečenu ili kuhanu (što biste trebali smanjiti dok ste trudni). Također sam morala pojesti tortilju sa sirom prije nego što sam išla spavati svake večeri.

 | Autor: shutterstock shutterstock Trudnica okružena hranom

11. Lubenica
"Jela sam samo lubenicu. Tri cijele lubenice tjedno. Ponekad, kad mog supruga nije bilo kod kuće, odlazila sam u trgovinu i sama ih vukla kući. Vikendom bih ga odevela na tržnicu da se opskrbim lubenicama. Kad se rodila moja beba, pokušala sam joj dati lubenicu i napravila je najsmješnije nezainteresirano lice."

12. Ugljikohidrati, svi ugljikohidrati
"Mogla sam piti samo vrlo hladnu vodu. Od sveg ostalog imala bih mučnine. I jela sam po cijelo pakiranje slanine u prvom tromjesečju. Živjela sam od miješanog bobičastog voća, kajgane i čokolade. Žudila za sendvičima, pivom i pecivima devet mjeseci. Kad sam rodila, tjedan dana sam jela samo sendviče." 

13. Limuni
"Kad sam bila trudna, posebno u prvom tromjesečju, imala sam ludu želju za grejpom i limunom. Limun bih zapravo raščetvorila i zagrizla kao kriške naranče. Tad mi trpkost nije puno smetala i postala je dio moje rutine doručka prije posla: grejp, a zatim kriške limuna. Ironija je u tome što moj sada šesnaestogodišnjak ne želi ni probati kušati nijedno."

Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Možda vas zanima Uskoro planiraš na more? Evo što bi obavezno trebala spakirati Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

14. Mango i rajčica (unatoč tome što sam ih prije mrzila)
"Mango. Smrznuti, suhi, svježi, sok. Ne mogu se zasititi. Bojim se da će mi dijete izaći narančasto jer sam zadnjih devet mjeseci svaki dan jela neki oblik manga. Drugo, uvijek sam bila nesklona rajčicama i mogla sam ih jesti samo ako su u umaku (pa čak i tada mora biti super pasiran - bez komadića). Ali u trudnoći sam opsjednuta cijelim pečenim rajčicama. Još nisam spremna zagristi sirovu, ali ovo je veliki korak za mene i nadam se da će potrajati i nakon trudnoće. Pretpostavljam da u mom tijelu nedostaje vitamina C ili nešto slično, jer su obje žudnje izmakle kontroli." 

15. Žitarice za djecu
"Jela sam kutije i kutije žitarica svaku večer. Bila sam toliko opsjednuta, kolega mi je kupio žitarice za Božić!"

Svjetska zdravstvena organizacija predložila je da žene u fertilnoj dobi trebaju potpuno izbjegavati alkohol Možda vas zanima Naputak koji je digao prašinu: žene u reproduktivnoj dobi ne bi uopće trebale piti alkohol Rubrika Life&style Life&style

16. Pivo 
"Sve što sam željela bilo je pivo. Pokušala sam čak i bezalkoholno da vidim hoće li to obuzdati moju žudnju, ali nije. U 39. tjednu trudnoće, u kolovozu, po vremenu od 100 stupnjeva vani, pila sam pivo dok smo večerali u našem omiljenom talijanskom restoranu. Konobar je oklijevao da mi ga da, ali mislim da mu je moj pogled u očima rekao da se neće izvući živ ako mi ga ne donese." 

 | Autor: shutterstock shutterstock Trudnica koja drži pivo i cigaretu

17. Lubenica s primjesom soka od kiselih krastavaca
"Moja je mama voljela lubenicu umočenu u sok od kiselih krastavaca dok je bila trudna sa mnom, i voljela je umakati hamburgere u sladoled kad je bila trudna s mojom sestrom. Ako obrok nije imao slani i slatki faktor, ona nije željela jesti." 

18. Hladno pomfrit iz McDonald'sa
"Žudila sam za pomfritom za McDonald'som i jela sam ga religiozno tijekom cijele trudnoće. U jednom sam trenutku shvatila da mi se više sviđaju nakon što ih pustim da se skroz ohlade." 

19. Ananasa u izobilju
"Oba sam puta žudila za ananasom i to samo po sebi nije čudno, ali količina koju sam željela pojesti bila je luda. Kunem se da sam mogla slistiti cijeli kontejner ananasa da nisam razmišljala koliko bi me to koštalo."

Photo: shutterstock

Komentari 0