Life&style
Svjetska zdravstvena organizacija predložila je da žene u fertilnoj dobi trebaju potpuno izbjegavati alkohol

Naputak koji je digao prašinu: žene u reproduktivnoj dobi ne bi uopće trebale piti alkohol

  • Svjetska zdravstvena organizacija našla se na udaru kritika sugerirajući da bi žene u fertilnoj dobi trebale u potpunosti izbjegavati alkohol
  • Prema njihovim navodima konzumacija alkohola mogla bi naštetiti njihovim izgledima da postanu majke i mogućnostima za rađanje
  • Žene diljem svijeta osudile su globalne savjete WHO-a smatrajući da ograničavaju slobode žena i idu daleko iznad svojih nadležnosti

Nacrt globalnog akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za alkohol u razdoblju 2022. - 2030. potiče zemlje da obrate "odgovarajuću pažnju na prevenciju" konzumacije alkohola u određenim skupinama, uključujući djecu, tinejdžere i žene u reproduktivnoj dobi. Mnogi su savjet stručnjaka u SZO-a globalno upućen ženama, bez obzira planiraju li imati djecu ili ne, zbog toga optužili da je "seksistički i paternalistički".

Koje je alkoholno piće najlošije za zdravlje? U velikim količinama sva, ali ovog je i jedna čaša - puno

Smjernice upozoravaju na štetnost pijenja i kažu: "Jedna od najdramatičnijih štetnih manifestacija jest izlaganje alkoholu još nerođenog djeteta i razvoj niza poremećaja fetalnog alkoholnog sindroma." 

 | Autor: shutterstock shutterstock Žene diljem svijeta smatraju kako su planovi praćenja konzumacije alkohola budućih majki samo još jedan način demoniziranja žena.

Fetalni alkoholni sindrom je stanje koje zahvaća neku novorođenčad majki koje su tijekom trudnoće pile alkohol. Konzumacija za vrijeme trudnoće može izazvati prirođene anomalije, osobito ako je majka pila velike količine alkohola ili se opijala. 

Možda vas zanima Otkrile ste nam čiji dodir najviše volite, odgovori su nas raznježili Rubrika Beauty Beauty

U nacrtu se dodaje: "Odgovarajuću pozornost treba posvetiti sprečavanju pijenja alkohola kod djece i adolescenata, zatim sprječavanju pijenja među trudnicama i ženama u fertilnoj dobi te zaštititi ljude od pritiska da piju." I naravno, cilj je koliko dobar toliko i opravdan. I nitko ne bi trudnicama preporučio da konzumiraju alkohol. Prašina se digla zbog onog uopćavanja na "sve žene fertilne dobi" (koja traje 30-ak godina!) i zapravo ignoriranja mogućnosti izbora da djecu možda ni ne želimo... 

Tako je, druge strane, Matt Lambert, izvršni direktor regulatornog tijela za alkohol u Velikoj Britaniji, preporuke SZO-a komentirao: „Osim što je seksistički i paternalistički, i potencijalno ograničava slobode većine žena, to ide dalje od njihovih nadležnosti i nije utemeljeno u znanosti. "

Alkohol i PMS opaka su kombinacija! Pogledaj kako promili utječu na ionako neugodne simptome

Inače, prošle je godine britanski Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i njezi kritiziran nakon što je predložio da se konzumacija alkohola trudnica zabilježi u medicinskom kartonu njihova djeteta kako bi se pomoglo dijagnosticirati i spriječiti poremećaj fetalnog alkoholnog sindroma (FASD).

Photo: shutterstock

Komentari 0