Life&style
Film 'Žene govore'

'Žene govore' jedan je od najmoćnijih filmova u zadnje vrijeme, sa sjajnom ženskom glumačkom postavom

Posljednjih godina je postalo sasvim jasno da živimo u zlatnom dobu za zabavu, to jest, mnogo toga nam je doslovno na dohvat ruke, na nekoliko 'klikova' ili pritiska gumba, osobito kad je riječ o filmovima. Razni streaming servisi dosljedno nam poslužuju filmske nekadašnje i buduće klasike. Jedan od takvih zasigurno je film 'Žene govore', koji 28. kolovoza dolazi na Amazon Prime Video. 

Ova izvrsna i inventivna adaptacija romana Miriam Toews iz 2018. godine, kanadske spisateljice i redateljice Sarah Polley, počinje izjavom: „Ono što slijedi je čin ženske mašte.“ Ta fraza, preuzeta izravno od Toews, izrazito je dvosjekla, jer su je starješine udaljene vjerske kolonije upotrijebile da objasne godine seksualnog zlostavljanja drogom - napade koji se pripisuju duhovima, demonima ili histeriji („bujna ženska mašta“) koje su žene i djevojke ostavile u šoku, trudne ili mrtve. Kada su napadači konačno uhvaćeni i privedeni, žene su dobile kratak trenutak u kojem su mogle zamisliti svoju budućnost. Trebaju li ostati u zajednici koja ih je silovala i zlostavljala ili otići, izbacujući se tako iz rajskog vrta, otuđeni od Boga u kojeg još uvijek čvrsto vjeruju?

Slijedi duboka filozofska, Sokratska rasprava, koja se odigrava u improviziranoj sudnici na sjeniku. „Kako će nam biti oprošteno ako ne od starijih kojima nismo bili poslušni?“, kaže Mariche (Jessie Buckley), suočena s mogućnošću da „ćemo biti prisiljeni napustiti koloniju ako ne oprostimo ljudima“. 

'Genijalni um', Russell Crowe Možda vas zanima Za sve kojima Oppenheimer nije dovoljan, ovih 5 sjajnih biografskih filmova savršen su izbor Rubrika Life&style Life&style

„Je li oprost koji nam se nameće pravi oprost?“, kaže Ona (Rooney Mara), kojoj Agata (Judith Ivey) dodaje: „Možda se oprost može, u nekim slučajevima, zamijeniti s dopuštenjem.“

Što se Salome (Claire Foy) tiče, ona bi radije „ostala gdje jest i upucala svakog muškarca u srce“, zaklinjući se da će „zauvijek gorjeti u paklu prije nego dopustiti drugom muškarcu da zadovolji svoje nasilne porive“. Međutim, najviše su uznemirujuće riječi Mejal (Michelle McLeod), koja ima napadaje panike jer su „nas natjerali da ne vjerujemo same sebi“. 

Rooney Mara, Claire Foy, Judith Ivey, Jessie Buckley, Ben Whishaw i oskarovka Frances McDormand mogle bi same nositi većinu filmova, ali rijetko je zadovoljstvo imati ih zajedno u filmu. Međutim, nemoj krenuti gledati ovaj film očekujući nešto bezbrižno. To je priča o reakciji skupine menonitskih žena na neke od najužasnijih postupaka koji se mogu zamisliti.

 | Autor: IMDb IMDb Foto: IMDb, film 'Žene govore'

Smješten gotovo u cijelosti u potkrovlje seoske kuće, ovaj film djeluje gotovo kao predstava dok žene glasaju i raspravljaju o tri mogućnosti dok muškaraca nema: Ostani i bori se, ne radi ništa ili idi. Jedini prisutan muškarac je učitelj August (Ben Whishaw), zapravo jedini dovoljno pismen da radi bilješke. Sve to zvuči pomalo srednjovjekovno, što je naglašeno prigušenom paletom boja u filmu, ali ovo je priča smještena u 2010. godinu i utemeljena na nizu zločina počinjenih 2000-ih. 

Tema je možda sumorna, ali je ton ovih razgovora uzbudljivo živahan i privlačan, sa snažnom crtom crnog humora koji povezuje likove.

 | Autor: YouTube YouTube Foto: YouTube, film 'Žene govore'

Glazba Hildur Guðnadóttir daje čežnjivu, melankoličnu snagu filmu, savršeno stapajući drevne i moderne elemente, tiho poboljšavajući priču koja je istodobno vremenska i bezvremenska. Film možda nije lako gledati, ali ga je važno gledati.

Film 'Cloe' Možda vas zanima Ovo je 5 najboljih erotskih trilera na Netflixu koje će nam dodatno zapaliti vruće ljetne večeri Rubrika Life&style Life&style
Photo: Orion Pictures

Komentari 0