- Kraljica Maxima od Nizozemske ispekla je za svoj rođendan kekse
- Recept je potom objavila javno na Facebook profilu nizozemske kraljevske obitelji
- S ovim receptom doista možeš ispeći kekse koje bi i kraljice jele!
Kraljica Maxima od Nizozemske nedavno je proslavila svoj 49. rođendan u malom krugu obitelji i prijatelja. Za proslavu je ispekla argentinski specijalitet (njena majka potiče iz Argentine): Alfajores s Dulche de Leche (takozvani „mliječni karamel“, odnosno tradicionalni južnoamerički namaz – može ga se kupiti gotovog u trgovinama). Alfajores su ukusni keksi s nadjevom od Dulce de Leche te uvaljani u mrvice kokosa.
Na Facebook i na Instagram-stranici nizozemske kraljevske kuće je kraljica Maxima podijelila recept te objasnila: „Odrasla sam s alfajoresima. To su moji omiljeni keksi!“ Mi želimo isprobati, a ti?
Ovo je recept za te kekse…
Sastojci
Za tijesto:
• 300 g kukuruznog škroba
• 200 g brašna
• 1 žličica sode bikarbone
• 2 prosijane žličice praška za pecivo
• srž jedne mahune vanilije
• 150 g šećera
• 200 g maslaca (sobne temperature)
• 4 žumanca
• naribana kora od bio limuna
• 1 žličica konjaka
Za nadjev:
• Dulce de Leche (gotovi kupljeni namaz ili domaći napravljen od kondenziranog mlijeka i šećera)
• mrvice kokosa
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva (gore/dolje).
2. Sve suhe sastojke (škrob, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, srž vanilije, šećer) pomiješaj u posudi pa dodaj meki maslac.
3. Zatim dodaj žumanca i konjak, tijesto zamijesi rukama te oblikuj kuglu. (Ako je tijesto previše mrvičasto, dodaj dvije žlice soka od limuna!) Ostavi da odstoji oko sat vremena.
4. Izvaljaj tijesto na debljinu 5 mm te s pomoću čaše ili kalupa izreži krugove promjera oko 4 cm.
5. Stavi krugove (ostavi razmak između oko 2 cm) na lim obložen papirom za pečenje te peci 10-12 minuta. Keksi trebaju ostati fino svijetli kako se ne bi presušili i razmrvili.
6. Ostavi kekse da se ohlade. Zatim nadjeni, odnosno zalijepi po dva keksa sa slojem Dulce de Leche. Na kraju uvaljaj rubove keksa u mrvice od kokosa.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.