Life&style

Zbogom cigaretama: 7 koraka do nepušenja

Je li ponedjeljak idealan dan za početak tvog nepušačkog života? Možda, i dijete uvijek započinjemo ponedjeljkom, nakon što smo cijeli vikend uživali u grijesima. No, ovaj puta odluka "prestajem pušiti“ može doista biti definitivna

Većina pušača vjerojatno je više nego jednom prestajala. Pa i Mark Twain je rekao da nema lakše stvari od toga - on je sto puta prestao pušiti! No, danas doista znamo kakve rizike pušenje nosi, i malo je onih koji su sasvim spokojni sa svojom odlukom da budu pušači. Kako prestati? Nema tu velike mudrosti, no nije ni lako. Možda ovih šest savjeta bude od pomoći, makar je, na kraju svega ipak sve na tebi. 

Korak 1: želiš li doista prestati?

Ako doista nisi sama sigurna da želiš prestati pušiti, teško ćeš se riješiti ovisnosti. Ako te na prestanak nagovaraju prijatelji ili obitelj, ili je to uvjet na novom poslu, dobro razmisli želiš li doista prestati. Ako je to tuđa ideja, a ne tvoja, velika je vjerojatnost da ćeš ubrzo odustati od odvikavanja. Ne moraš ni čitati nastavak.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Korak 2: zapiši sve prednosti prestanka

Sjedni u miru i zapiši na papir sve prednosti koje nepušenje donosi. OK, mala pomoć: imat ćeš više kondicije i „zraka“ da se ustrčiš po stepenicama, koža će ti biti ljepša i čišća i sporije će starjeti, puno bolje ćeš osjećati mirise i okuse, nećeš više smrdjeti na dim i seks će biti bolji, uštedjet ćeš hrpu novca…

Možda vas zanima Hrana: 5 jako, jako loših navika Rubrika Life&style Life&style

Korak 3: pravi tajmnig 

Prvih nepušačkih dana trebat ćeš se jako truditi da ne poklekneš i posegneš za cigaretom. Zato je dobro osvjestiti u kojim situacijama imaš najveću potrebu za pušenjem. Je li to na poslu kad je veliki pritisak? Ako je tome tako, uzmi nekoliko slobodnih dana. Kad izađeš van i popiješ neko alkoholno piće? Nemoj tulumariti tih dana. Odrekni se i kave na neko vrijeme ako je ne možeš piti bez cigarete.

 

Korak 4: sport pomaže 

Pokušaj se baciti na neku sportsku aktivnost - doista pomaže, čak i šetnja na svježem zraku. Osim što će ti se poboljšati cirkulacija, bit ćeš nečime okupirana, sport će ti dati i dodatni osjećaj da činiš nešto dobro za tebe, bit ćeš zadovoljnija pa neće biti ni tolike potrebe za cigaretom.

Korak 5: plan u slučaju nužde 

Razmisli što bi te moglo odvratiti u situaciji da dobiješ strašnu želju za cigaretom. Ponekad je dovoljno imati zaposlene ruke – to također pomaže smanjiti stres. Ali i žvakaća guma, čaša vode ili mazanje usana pomažu.  

Korak 6: nagrade

Odredi si nekoliko vremenskih razdoblja te nagrade za svako postignuće, odnosno period bez cigarete. Na primjer, za tjedan nepušenja nagradi se zgodnim topićem koji ti je nedavno privukao pogled. Za mjesec dana bez cigarete smiješ si priuštiti vikend putovanje (već ćeš i uštedjeti za njega kad ne kupuješ cigarete). 

Možda vas zanima Napravi kompletan jesenski detox u samo 6 koraka Rubrika Life&style Life&style

Korak 7: ako pokleknem...

Najbitnije je da to ne shvatiš kao tregediju. Eto, sad sam zapalila, sve je propalo, opet pušim. Ljudski je sagriješiti i ako si jednu večer pokleknula, što onda. Broje se i oni prošli dani kad si bila karakter i već sljedeći dan kad opet nećeš pušiti i držati se svog plana (nadamo se!)

Photo: Thinkstock / Spencer Davies