Life&style

Hrana: 5 jako, jako loših navika

Katkad nismo ni svjesni loših stvari koje svakodnevno činimo u prehrani poput, na primjer, jedenja zbog stresa. Osvjestiš li ih, već si prešla pola puta u rješavanju problema

Mnogo je nezdravih stvari koje radimo nesvjesno: piće ovdje, piće ondje, posebno sad kad je sezona izlazaka i zapravo popijemo popriličnu količinu alkohola. U jednako loše navike vode nas i neke zablude o hrani, npr. o dijetetskim proizvodima.

Previše alkohola

Jutarnja kavica u ove slobodne dane tako se odužila da oko 11 netko predloži da bi se sad to moglo "presjeći" s jednim pelinkovcem ili rakijicom? Pivce, dva poslije posla s kolegama (baš paše na ovoj vrućini!), koji koktel s frendicama navečer vani... Popis dobrih prilika za popiti nešto alkoholno je podugačak. Ali prečesto prepuštanje tom užitku, mijenja ravnotežu tijela. Alkohol ne samo da sadrži puno kalorija (što volimo zaboravljati), nego i pobuđuje apetit, a rezultati je nekontrolirani unos nezdrave hrane. Jesi li već čula teoriju da pivski trbuh ne nastaje zbog piva nego zbog svog onog kikirikija, kebaba i bureka koji nam nakon dva, tri piva tako pašu.

Dijetalni proizvodi

U očaju im pribjegavama, mada mnogi od njih nisu tako sjajni kao što mislimo. Osim skrivenih masnoća i šećera, klasični proizvodi za dijetu također sadrže nezdrave aditive koji uopće nisu korisni za zdravlje. I budimo iskreni: ta je hrana rijetko kad doista ukusna, a ni ne zadovoljava potrebe našeg tijela. Uvijek radije izaberi svježe pripravljenu hranu s puno povrća, krto pečeno meso, cjelovite žitarice i mliječne proizvode s niskim udjelom masti.

Preskakanje obroka

Ako ništa ne pojedem, neću se ni udebljati, ma koja od nas nije pribjegla ovom očajničkom činu? Pa ponosno ujutro umjesto doručka popijemo samo kavu i mislimo kako smo puno napravile za svoju vitkost. Ubijemo se gladujući i cijelo radno vrijeme, ali onda, kad konačno stignemo kući, frižider je naš! Pojedemo sve što nam je na putu, u ponoć još dovršavamo čokoladu s grožđicama koju smo netom otvorili. Dakle, ovu strategiju izbjegni. Redoviti, zdravi obroci su neophodni. Stalni unos hrana štiti nas od divljačke gladi. Jedino nemoj birati grickalice i/ili slatke proizvode za međuobroke.

Brojanje kalorija

Naravno da onaj tko želi održati svoju težinu konstantnom, mora se pobrinuti da ne konzumira više kalorija nego što ih potroši tijekom dana. Međutim, brojanje kalorija može biti i kontraproduktivno. Primjerice, avokado i grožđe imaju relativno visok udio kalorija u usporedbi s drugim namirnicama, ali su svejedno zdravi i bez problema se mogu integrirati u uravnoteženu prehranu. Masti i hranjive tvari čine nešto višu kalorijsku vrijednost. Kao i uvijek: kvaliteta treba biti na prvom mjestu, a ključ uspjeha je umjerenosti. Možemo jesti sve ako ne pretjerujemo.

Jesti pod stresom

Koliko puta jedemo samo zato što smo nervozni, tjeskobni, frustrirani, neispavani (da, znanstvenici su dokazali da premalo sna uzrokuje više jedenja). Svoj stres, nezadovoljstvo i dosadu liječiti hranom je krug iz kojeg se nije lako izvući nakon dugotrajne prakse. No pola posla je osvjestiti što radimo. Prije nego što idući zalogaj stavimo u usta zapitajmo se, jesam li stvarno gladna? Kruli li mi u želucu? Ako ne, nemoj jesti.

Photo: Instagram

Komentari 0