Life&style

Zavratnica je jedna od najljepših uvala na Jadranu, a i dalje je skriveni kutak hrvatske obale

U vrijeme kad je hrvatska obala među najpopularnijim turističkim destinacijama u Europi pa i šire, nekako nam je svakog ljeta najbitnije pronaći neki diskretni kutak bez previše gužve, neki slatki otočić, zabačenu plažu ili skrivenu uvalu. Takve informacije su ovog ljeta posebno vrijedne, a mi ćemo te obradovati jednim prijedlogom kojeg bi svakako trebala uzeti u obzir ako još nisi definirala svoje ljetne avanture.

Uvala Zavratnica ostavlja bez daha

Uvala Zavratnica je jedna od najljepših uvala hrvatske obale, a dio je Parka prirode Velebit. Ono što je posebno kod ove uvale je da je riječ o prekrasnom spoju modrih nijansi mora i sivih nijansi velebitskog kamena, uz mjestimično zelenilo oskudne vegetacije. 

Pogled s vidikovca iznad same uvale ostavlja bez daha, a s tog mjesta se ocrtava sva ljepota prirode ovog kraja, a posebno ove uvale čija dužina zaljeva iznosi oko 900 metara, a okružena je kanjonskim liticama visokima oko 100 metara. Širina uvale je između 50 i 150 metara. 

inspired by croatia Možda vas zanima @inspiredbycroatia preporuka: blogerica Olivia otkrila nam je najdraže lokacije, restorane, izletišta Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Pixsell/Srećko Niketić Pixsell/Srećko Niketić

U knjizi "Planinarski vodič po Hrvatskoj" Alan Čaplar ističe da je Zavratnica nastala u jakom potresu 615. godine, a u potresu su navodno potonula i tri starorimska grada s tog područja. Inače, u Zavratnici danas broje 129 biljnih vrsta, od čega je 100 autohtonih i 29 alohtonih vrsta.

Ono što je posebno fascinantno je da se u uvali Zavratnica, tek nekoliko stotina metara od plaže i na samo nekoliko metara dubine, nalazi olupina potopljenog broda iz Drugog svjetskog rata.

 | Autor: Pixsell/Srećko Niketić Pixsell/Srećko Niketić

Ljetovalište bečke i praške elite

Velika ljepota i privlačnost ove skrivene uvale privukla je i pozornost još početkom 20. stoljeća, kada je izgrađena gornja staza s vidikovcem te šetnica uz more. U to vrijeme Zavratnica je postala skrovito ljetovalište bečke i praške elite. Bogataši iz austrijske i češke metropole oduševljeno su pohodili ovo područje svake godine i svoje doživljaje prepričavali u svom rodnom kraju.

Možda vas zanima Biokovski botanički vrt Kotišina: Nezaboravan izlet u planinsko cvjetno šarenilo s pogledom koji osvaja Rubrika Life&style Life&style

Kako doći do Zavratnice

Do Zavratnice se može doći pješačkom stazom uz more iz pravca Jablanca, a potrebno je otprilike 20 minuta hoda. Također, postoji i planinarska staza koja se do uvale spušta iz sela Zavratnica, a za one koji su u dobroj formi, ovo je svakako zanimljivija i uzbudljivija ruta.

 | Autor: Pixsell/Srećko Niketić Pixsell/Srećko Niketić

Ono što nikako ne smiješ propustiti je vidikovac iznad uvale, a u blizini se nalazi i parking gdje se može ostaviti automobil, a do kojeg vodi mala staza od vidikovca.

U svakom slučaju, uvala Zavratnica je i dalje skriveni kutak hrvatske obale, a ako ju nikad nisi posjetila sad je pravi trenutak dok još uvijek nije meta masovnog turizma. Zavratnica može biti usputna postaja za predah ili čak mjesto za savršen jednodnevni izlet, a sve ovisi o tvojim željama i planovima.

Možda vas zanima Vidikovac Grpašćak nova je atrakcija na Dugom Otoku s hrpom sadržaja i pogledom od milijun dolara Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @take.you.to
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Lijepo