Life&style

Vidikovac Grpašćak nova je atrakcija na Dugom Otoku s hrpom sadržaja i pogledom od milijun dolara

  • Dugi Otok ima baš sve za savršen odmor i opuštanje te pravi doživljaj morskog ambijenta
  • Svojoj bogatoj ponudi Dugi Otok je pridodao i obnovljeni vidikovac Grpašćak, na 161 metar nadmorske visine
  • Vojna utvrda iz doba Austro-Ugarske pretvorena je u jedinstveni interpretacijsko-edukacijski centar

Dugi Otok nas je oduvijek fascinirao svojom ljepotom, čarolijom prirode i savršenim spojem pitomih plaža i grubih hridi. Na samo jednom otoku naći ćeš sve najljepše što možeš zamisliti od jednog morskog ambijenta. Jednu od najljepših plaža na kojima ćeš se ikad kupati u životu, svjetionik s romantičnom ljuljačkom za savršenu Instagram fotku, male i predivne divlje skrivene uvale, visoke hridi koje izazivaju strahopoštovanje, park pridode Telašćicu sa svojim slanim jezerom, malena otočka mjesta u kojima je život nešto posebno...

 | Autor: Park prirode Telašćica Park prirode Telašćica

A svojoj nevjerojatnoj ponudi Dugi Otok je pridodao i obnovljeni vidikovac Grpašćak, na 161 metar nadmorske visine, s kojeg puca čudesan pogled na prirodne fenomene ovog kraja - uvalu Telašćicu, slano jezero Mir i hridi Dugoga otoka koje se uzdižu do 200 metara nad morem i spuštaju u dubinu od 90 metara. 

 | Autor: Park prirode Telašćica Park prirode Telašćica

U središtu vidikovca je tvrđava Grpašćak, bivša vojna utvrda Austro-Ugarske Monarhije. Izgrađena je 1911. a služila je kao signalna stanica i vojna osmatračnica s koje se pratila sigurnost na moru.

Možda vas zanima Biokovski botanički vrt Kotišina: Nezaboravan izlet u planinsko cvjetno šarenilo s pogledom koji osvaja Rubrika Life&style Life&style

U novije doba utvrdu je koristila Hrvatska vojska koja ju je prije 15-ak godina prepustila na upravljanje Parku prirode Telašćica. Danas je tvrđava pretvorena u novootvoreni interpretacijsko-edukacijski centar kao novi oblik turističke ponude ovog parka prirode. 

 | Autor: Park prirode Telašćica Park prirode Telašćica

Vidikovac objedinjuje funkcije edukacije, prijema i okrijepe posjetitelja, informiranja i prodaje suvenira, interpretacije i prezentacije veličanstvenih prirodnih i kulturnih vrijednosti Telašćice. Jedinstven je primjer prenamjene vojne utvrde u suvremeni interpretacijsko edukacijski centar, smješten na najvišem strmcu u Jadranskom moru, okružen jedinstvenom mirnom uvalom i arhipelagom koji će svakog posjetitelja ostaviti bez daha.

 | Autor: Park prirode Telašćica Park prirode Telašćica

Inovativnom, atraktivnom i zabavnom izložbom u južnoj kuli ovaj centar donosi Parku te Dugom otoku jedinstven i prepoznatljiv turistički proizvod koji će dugoročno biti temeljna ponuda posjetiteljima ovog Parka.

 | Autor: Park prirode Telašćica Park prirode Telašćica

Inače, uvala Telašćica smještena je u jugoistočnom dijelu Dugog Otoka. Zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, ova uvala, okružena s 13 otoka i otočića (a sadrži i šest otočića unutar uvale), sa svojim vrijednim biljnim i životinjskim svijetom, geološkim i geomorfološkim fenomenima, vrijednim zajednicama morskog dna te zanimljivom kulturnom baštinom ima status Parka prirode.

Neotkriveni dragulji Hrvatske Možda vas zanima Skriveni dragulji za savršene Instagram fotke: Ovo su predivne lokacije u Hrvatskoj za koje vjerojatno nisi čula! Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Park prirode Telašćica

Komentari 0