Life&style

Zašto smo muškarcima privlačne: izgled je samo jedan od tri ženska aduta

  • Nitko od nas nije privlačan samo zbog izgleda - osim u oku promatrača ljepota je i u nosu i uhu
  • Procijeni li osoba naš glas privlačnim, odmah ćemo joj se činiti i zgodnijima i karakterno boljima
  • Naš tjelesni miris je osnova, no na njega utječe još toliko toga, od sapuna do parfema. Po tome možemo se nekome za cijeli život urezati u pamćenje

Nećemo tvrditi da izgled nije važan. Kad bilo tko od nas ugleda neki određeno posloženi miks ovakvih ili onakvih očiju, jagodica, kose - ono nešto posebno, je ne sais quoi što bi rekli Francuzi - to nas privuče. Na našoj stranici, među tekstovima o ljepoti ili modi, postoji stotine trikova s kojima ćeš postati privlačnija, no istraživanja pokazala da je izgled samo pakiranje, kao kod poklona - ako je sve ostalo neprivlačno, lijepi papir i mašna neće pomoći. Ljepota, odnosno istinka privlačnost doista nije tako površna.

Možda vas zanima Saznaj kako zablistati poput J.Lo i zavesti svakog muškarca uz minimalan trud Rubrika Beauty Beauty

Ono što namirišimo i čujemo

Dr. Agata Groyecka, istraživačica sa sveučilišta u poljskom Wroclawu, bavi se upravo idejom privlačnosti - kako je primjećujemo i što je zapravo određuje. Uz svoje istraživanje proučila je slična takva istraživanja unatrag 30 godina. I otkrila da ono što namirišimo i ono što čujemo igra ogomnu ulogu u tome koga ćemo poželjeti za sebe. 

via GIPHY

U posljednje vrijeme, tvrdi Groyecka, istraživanja su se uglavnom bavila privlačnošću lica ili tijela, ljepotom, no ostale osjete nipošto ne treba zanemariti. Zadah, neugodan miris nečijeg tijela ili pak iritantan glas - posve je jasno da u tom slučaju naš nos ili uši igraju značajnu ulogu, ništa manje važnu od očiju, kad je privlačnost u pitanju.

Što je seksi glas i kako pričati seksi?

"Kad osobu 'obuhvatimo' svim osjetima, dobijamo o njoj puno više informacija, puno šireg spektra", kaže Groyecka. Ne trebaju nam istraživanja da shvatimo, intuitivno, da nečiju dob ili spol možemo razaznati preko glasa te osobe, no kad pažljivo nekoga slušamo nevjerojatno koliko još toga možemo zaključiti. Recimo, dominatnost ili podložnost, kooperativnost odnosno spremnost na suradnju, emocionalno stanje, a neki čak osjete i koliko je govornik krupan. Za razliku od žena koje preferiraju dublji muški glas jer on znači da mužjak ima više testosterona, muškarci više vole žene s višim glasom. Žene s višim glasom smatraju se mlađima - kao i mršavijima. Dokaz, kad razgovaraju s muškarcem koji im se sviđa, žene počnu koristiti viši glas, navodi Psihology Today. Vokalna privlačnost tako ima velik utjecaj na fizičku privlačnost. One privlačna glasa, drugi automatski ocijenjuju zgodnijima i ugodnije osobnosti pa imaju i više seksualnih partnera.

Tako dobro mirišeš...

No, istraživanje je pokazalo da veoma slične karakteristike možemo razaznati i preko mirisa. Nismo baš kao životinje da zadignemo rep i puštamo feromonske signale suprotnom spolu, ali naš olifaktorni sustav sigurno može razaznati koji nam je miris privlačan, a koji nije. Svatko od nas ima jedinstveni tjelesni miris, a naš imunološki sistem određuje čiji će nam se miris svidjeti, a čiji neće. Ipak, na "finalni miris" utječe mnogo toga: dezodorans, gel za tuširanje, šampon, parfem, omekšivač za rublje, cijeli niz svakodnevnih proizvoda. Stoga neki određeni miris, na primjer, losiona poslije brijanja možemo cijeli život povezivati s određenom osobom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Slike mozga pokazuju da neke kombinacije osjeta, recimo vid i njuh zajedno djeluju sinergijski i stvaraju puno snažnije reakcije i uvide od svakog od tih osjetila posebno.

Nosom i ušima biramo i prijatelje, suradnike

To koliko nekoga smatramo privlačnim mijenja svakodnevicu na velik broj načina. To ne utječe samo na naše ljubavne veze nego i poslovne i prijateljske. Bez tih novih informacija psihološke studije koje proučavaju naše svakodnevne odluke i društvene interakcije ne nude nam cjelovitu sliku. Istraživanje dr. Groyecke obuhvaćai i velik broj eventualnih evolucijskih objašnjenja za te elemente privlačnosti koje ne osjećamo samo preko vida. Recimo, to što se izgled i glas mogu razaznati iz daljine, a miris samo kad nam je netko posve blizu, evolucijski nije beznačajno.

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0