Life&style

Znanost otkriva koji detalj najviše utječe na to da tvoje lice izgleda lijepo

  • Je li ljepota doista u oku promatrača? Čini se da nije
  • Možda se nećeš uvijek složiti s prijateljima oko toga tko je kome atraktivan, a tko nije, ali postoje lica koja su svima nama u zapadnoj kulturi lijepa 
  • Upravo činjenica da postoje predrasude u vezi s ljepotom zbog kojih ljudi s lijepim licima prolaze bolje pokazuje da se negdje dubinski svi slažemo oko toga tko je zgodan, a tko ne, ma koliko nas to frustriralo

Izgled je prvo po čemu nekoga procjenjujemo, kaže Anthony Little, psiholog sa sveučilišta Stirling u Škotskoj. Moramo biti svjesni da predrasude postoje - to je prvi korak u borbi da ih se riješimo. Iako to radimo posve nesvjesno, svi smo mi krivi što druge procjenjujemo po izgledu kad ih prvi puta vidimo. Srećom, psiholozi nas uvjeravaju u ono što smo i sami iskusili: što bolje nekoga poznajemo, to nam je manje važno kako ta osoba izgleda.
Ako te zanima što nečije lice čini privlačnim - kad govorimo iz pozicije znanosti - pogledaj što je otkrilo veliko istraživanje.

Zlatni rez

Sjeti se kako su ti profesori u školi ponavljali da je matematika svuda oko nas i da ćeš je upotrebljavati cijeli život? Ako si jedna od onih cura koje bi na to upozorenje zakolutale očima i viknule da dobijamo previše domaće zadaće, vjerojatno si dosad već shvatila da je profesor bio u pravu. 
"Ideja da se sve na neki način svodi na matematiku kreće od Pitagorejske škole antičke Grčke i otada je proizvela stoljeća i stoljeća diskusija među fizičarima i filozofima", kaže Max Tegmark, fizičar i kozmolog u članku koji je napisao za časopis Discover. 
Kao što je napomenuo Tegmark, 'zlatni rez', otkriven je u antičkoj Grčkoj. Svodi se na matematičku jednadžbu koja uključuje različite proporcije i crte lica. Smatra se da nudi estetski najprivlačniju formulu lica. Taj su odnos proporcija već koristili umjetnici kroz povijest - promotri reprodukciju Mona Lise - a tek je nedavno primijenjena na lica živih ljudi. Julian De silva, estetski kirurg iz Londona koristi tu formu i u svom radu, a po njemu estetski najprivlačnije lice među selebima po toj grčkoj formuli ima manekenka i glumica, bivša supruga Johnnyja Deppa, Amber Heard.
 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Amber Heard

Matematički prosjek

Čini se suludim da se koristimo matematičkim formulama ne bismo li otkrili je li neko lice savršeno lijepo, ali istraživači tog polja znanosti smatraju da rez, odnos proporcija, igra ogromnu ulogu. Simetrija, pokazalo se, uvijek je obilježje  atraktivnosti. Psiholog Anthony Little smatra da nam 'simetrija djeluje normalno i zato nam se sviđa'. Iako, i to znamo, nema posve simetričnih lica. Little isto tako smatra da se ljudima sviđaju matematički 'prosječna lica', a prosjek uključuje puno faktora, od veličine crta lica do rasporeda tih crta. Ljudima su 'prosječna lica' atraktivna, začudo, čak i kad nisu posve simetrična.
Istraživanje iz 2004. pokazalo je da kad se kompjuterski mijenja neko lice tako da zadobije 'prosječan oblik', ispitanicima odmah postaje atraktivnije. A kad ga se promijeni tako da bude manje prosječnog oblika, promatračima to lice odmah postaje manje atraktivno. Primjer? Jennifer Lawrence!

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

 

Efekt Natalie Portman

Chris Solomon, svjetski stručnjak za tehnološko mapiranje lica, podigao je 'eksperiment idealno lijepog lica' na posve novu razinu.  S kompjuterskim programom koji se uglavnom koristi za generiranje lica kriminalca po crtama kojih se netko sjeća, Solomon je dao ljudima da izrade ono što oni smatraju savršenim licem. Potom je stotinu dobrovoljaca ocjenjivalo privlačnost tih lica. Na koncu, Solomon je otkrio da postoje dva lica - jedno muško i jedno žensko - koja su za većinu nas personifikacija čiste ljepote. Treba napomenuti da je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, a rezultati bi zasigurno bili drugačiji u Aziji ili Africi. 
To idealno žensko lice kompjutorski stručnjaci uspoređivali su s licima slavnih i otkrili da se najbolje preklapa s licem Natalie Portman.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Oblik lica koji nam je svima u srcu

Što je to u licu Natalie Portman što nam je toliko privlačno? Svodi se na kombinaciju crta lica i udaljenosti između njih. Opet matematika! Solomon je objasnio sve različite komponente 'najljepšeg' lica na svijetu. Počet ćemo od oblika.
Matematički to izgleda ovako: Solomonov tim krenuo je od mjerne jedinice 1 koja se odnosi na širinu lica u visini očiju. Dakle, žensko lice je u visini očiju široko: 1, usta: 0,81, a čitavo lice dugačko je: 1,44. Brada, pravilnog oblika, ne preizražena, dugačka je 0,21 mjerne jedinice. Što sve to znači? Općenito gledano, idealno žensko lice je srcoliko. 
Srcolika lica - tipično takvo lice ima Reese Witherspoon - karakteriziraju visoko postavljene, izražene jagodice na nešto širem gonjem dijelu lica u odnosu na usku bradu. Dakako, efekt ljepote i tu pojačava simetričnost lica.

Obrve izvajane do savršenog oblika

Iako sigurno niste mjerili razmak između svojih obrva i očiju, idealna udaljenost od oka do obrva je 0,125 mjerne jedinice. Nije samo stvar u razmaku na onom kompozitnom Solomonovom licu. Žensko lice mora imati oblikovane obrve s lukom. To što ih je znanost proglasila atraktivnijima, to ne znači da odmah morate u bar za obrve i tražiti naglašeniji luk nego što vam ga je priroda dala.
No, morate imati na umu da su dlakave gusjenice iznad vaših očiju poprilično čarobne životinjice. S nekoliko malih, pravilnih zahvata, obrve nas doista mogu transformirati - začudo, više nego bilo koja druga stvar na licu. 
"Obrve stvaraju željenu konturu lica i mogu promijeniti oblik i dojam lica jer mu daju ravnotežu i proporcije, i to ne samo očima nego čitavom licu", kaže Jared Bailey, stručnjakinja za obrve kozmetičkog brenda Benefit. Obrve zapravo mogu podcrtati simetriju lica, čak i stvoriti privid simetrije. A kao što znaš, puno je lakše oblikovati obrve nego mijenjati oblik lica.

Supersimetrične oči

Smeđe oči su daleko najčešće. Prema nekim procjenama od 55 do 79 posto svjetske populacije ima smeđe oči. Smeđa boja očiju pojavljuje se i na Slomonovom kompozitu idealnog ženskog lica. Lice koje nalikuje Natalie Portman ima tamne bademaste oči široke 0,23 mjernih jedinica i zjenica udaljenih jedna od druge 0,48.
L'Oreal je za svoje potrebe napravio prikaz od šest općenitih oblika očiju: azijatske monolidne oči, okrugle, bademaste, spuštene prema dolje, one koje se podižu prema gore i nadsvođene. Svaki od ovih šest oblika ima neke svoje specifične karakteristike. Kako možeš provjeriti imaš li bademaste oči? Takve oči opisuju kao oči s primjetnim kapcima kod kojih šarenice dodiruju i donje i gornje kapke, za razliku od okruglih očiju. Bademaste oči, prema L'Orealu su i - ha, očekivano - supersimetrične. Kad šminkaš takve oči, ne trebaš ih mijenjati, samo naglasiti njihov prirodni oblik.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Ljupki nosić

Što se tiče nosa, neće te to iznenaditi, Solomonov tim otkrio je da nam se svima sviđa uzak, mali ženski nos. Idealno, dugačak je 0,37 mjerne jedinice lica, na vrhu širok svega 0,1, na dnu 0,25. I estetski kirurzi otkrili su pradavno našu ljubav za slatke nosiće. Gotovo svi estetski kirurzi ima najviše zahtjeva upravo za operacije nosa, a žene najčešće žele imati nos - Natalie Portman. Drugi izbor je nos Emme Stone i potom Nicole Kidman. Ništa što bi nas iznenadilo - svi su ti nosevi mali i uski. 
Ali zašto baš želimo male noseve?
Postoji teorija da su standardi ljepote kroz povijest nametali male noseve jer oni podcrtavaju ideju da su žene općenito sitne, delikatne, ljupke. Ali da smo takve, ne bismo opstale. Žene nisu samo delikatne, one su i odvažne, snažne, ponekad krupne. I stoga naša preporuka: bez obzira je li tvoj nos velik, dugačak, izvijen ili ravan, prihvati ga kao naše bake i ponovi - moj nos, moj ponos.

Senzualne usne

Dok slavimo ljupke, sitne nosiće, to nipošto ne vrijedi za usne. Solomonov kompozit idealne žene ima dakako 'pune usnice' i usta široka 0,38 jedinice lica. Uz Natalie Portman, studija kao ideal nudi usnice Scarlett Johansson i Emilije Clarke. Dakoko, to potvrđuju i estetski kirurzi. Američki plastični kirurg Toby G. Mayer tvrdi da žene uglavnom priželjkuju usnice Scarlett Johansson. Žene se dive i usnama Angeline Jolie i Christine Aguilere.
Idealizacija punih usnica u zapadnoj kulturi traje već duže vrijeme. Antropolog Jamie Gordon otkriva zašto: "Kad proučavamo antropološku povijest ženskog tijela i seksualnosti, pune usnice signaliziraju ne samo senzualnost, nego i uzbuđenost, iščekivanje seksa". Svi mi mislimo da su pune usne senzualnije, a to neprestano podcrtavaju mediji i pop kultura.

 | Autor: Instagram David Gandy Instagram David Gandy

Ideal Davida Gandyja

Jedno od najvećih iznenađenja Solomonovog proučavanja ženskog i muškog lica upravo je to koliko se razlikuju ideali lica. Osim što i muško i žensko lice mora biti simetrično i uglavnom smeđe kose, druge crte lica se razlikuju. Solomonovo istraživanje otkrilo je da je lice britanskog modela Davida Gandyja 'savršeno'. Vjerojatno bi se složilo i milijun njegovih sljedbenika na Instagramu.
Kad je Domenico Dolce, dio dizajnerskog dvojca Dolce & Gabbana prvi puta vidio Gandyja, odmah je osjetio "da iz njega zrači univerzalni ideal muževne ljepote, između Michelangelovog Davida i onih cizeliranih skulptura grčkih i rimskih antičkih bogova". Gandy je toliko zgodan da je na početku karijere imao problem dobiti posao jer je 'isuviše lijep'. Pogledajmo što njegovo atraktivno lice čini idealnim muškim licem.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Stvar je u ovalu

Upotrijebivši istu onu mjernu jedinicu u kojoj je 1 širina lica u visini očiju, Solomonova studija otkriva da idealno muško lice ima širinu 0,88 na visini ustiju, te dužinu čitavog lica 1,33. Idealno muško lice ima i naglašenu, široku bradu dužine 0,27 - što znači da mora biti nešto duža od ženske. Sve ovo znači da gospodin Savršeni nema srcoliko lice nego posve ovalno.
Što se tiče njegove frizure, i tu muškarac ovalnog lica poput Ryana Goslinga ima sreće - dobro mu stoji svaka frizura. No, važno upozorenje: šiške treba izbjegavati, pogotovo one koje posve prekrivaju čelo i lice čine okruglastim, tvrde stručnjaci iz časopisa za muške frizure Men's Hairstyles Today.

Ravne obrve

Idealne muške obrve razlikuju se od ženskih na više načina. Solomonovo idealno muško lice ima 'srednje debele obrve', ravne, a na krajevima malo izvijene prema dole. Za razliku od idealnih ženskih obrva, muške su ljepše kad su neoblikovane, pogotovo ne s umjetno izraženim lukom. Osim toga, začudo, idealne muške obrve su niže od ženskih - udaljene su od očiju svega 0,07 - a sjetit ćeš se da su ženske udaljene 0,125 mjerne jedinice.
Većina muškaraca ne bavi se svojim obrvama, no Romero Jennings, jedan od direktora kozmetikčog brenda MAC, smatra da bi ipak trebali. 
"Obrve su veoma personalne i daju licu naglasak. Neke obrve čine da muškarac izgleda snažno, a neke ga čine gotovo slabićem. No, muškarci se ne smiju prepustiti onima koji se bave ženskim obrvama jer to može loše završiti", objašnjava Jennings.

 | Autor: Instagram David Beckham Instagram David Beckham

Oči netipičnog oblika

Idealno muško kompozitno lice ima ovalne i plave oči koje su na muškarcima najatraktivnije. Ovalne oči ne spadaju među šest uobičajenih i najčešćih oblika očiju, a plave oči su puno rjeđe od smeđih. 
Kakve su to ovalne oči? Kombinacija okruglih i bademastih. Ako te to zbunjuje, pogledaj oči Davida Beckhama, Davida Gandyja i glumca Bradleyja Coopera i shvatit ćeš o čemu se radi.
Možda treba spomenuti da je David Beckham dokazao da i  žene i muškarci mogu koristiti make up da bi naglasili oblik očiju. Beckham je bio na naslovnici časopisa Love Magazine s jarko zelenim sjenilom na očima, u nijansi zelene cvjetne tetovaže na vratu. A to nije prvi put da je Beckham nosio make up. Jednom je njegova žena Victoria otkrila časopisu Elle da joj muž krade kozmetičke proizvode, ali "to mi nimalo ne smeta, s njima izgleda tako lijepo". 

Osrednji nos

Iako je i za muškarce poželjno da imaju tanak nos, kompozitna studija lica otkrila je da njihovi ne smiju biti premali. Umjesto toga, srednje dužine i ravni ulaze u opis idealnog muškog lica. Dugačak je 0,38, a na vrhu širok 0,11, pri dnu 0,26. Dakle, proporcionalno je veći od ženskog - iako nipošto izrazito velik. Muškarci prema antropološkim istraživanjima u prosjeku imaju veće noseve od žena pa nas ni ne čudi da je nešto veći muški nos 'savršen'.
Studija je pokazala - opet - da dva Davida, Beckham i Gandy - imaju noseve kao s kompozita idealnog muškog lica. Iako plastični kirurzi najčešće ne dobijaju zahtjeve da rade takve noseve. Njima se javlaju muškarci koji žele nos Judea Lawa, Josha Duhamela ili Bena Afflecka.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Ben Affleck
 
Prosječne usnice

Solomonovo istraživanje otkrilo je da su idealne muške usnice 'prosječne' - ni jako pune niti tanke. Ženske su šire u odnosu na lice (0,38), muške malo uže: 0,35.
I to potvrđuju poznati američki plastični kirurzi. Dok Solomonovo istraživanje navodi Davida Beckhama i Chrisa Hemswortha kao muškarce s najljepšim usnama, u praksi estetskih kirurga traže se usnice Ashtona Kutchera, Vigge Mortensena i Brada Pitta. 
Američki časopis People otkrio je da je broj zahvata koji modeliraju muške usnice porastao 400 posto - od 2000. do  2016. 
Nije ni čudo. Selfiji su fokusirani na usnice, a sve više na društvenim mrežama rade ih i muškarci. Bit će zanimljivo pratiti kako će se zbog tehnologije, medija i interneta u budućnosti mijenjati 'idealna lica'.

 

Photo: None

Komentari 0