Beauty

8 stvari koje (unatoč preporukama) ne smiješ nanijeti na lice jer će ti uništiti kožu

  • Koliko si puta čula da pasta za zube pomaže kod prištića? Pa, možda i pomogne, ali pritom napravi i štetu...
  • Nasuprot tom prastarom "savjetu" novi je da se šminka fiksira lakom za kosu. Užas!
  • Najluđi savjet? Maska za lice od ljepila za drva!

Internet je prepun kojekakvih suludih savjeta za borbu protiv proširenih pora, mitisera ili tamnih mrlja od sunca na licu. Često to pišu neodgovorne, neupuće osobe koje žele privući pažnju i nije ih briga što savjetuju nešto što može izravno štetiti našoj koži lica. Novi izazovi i ideje su sjajna stvar, ali postoje neke stvari s kojima se ne eksperimentira. Naše lice je jedna od tih stvari. Također mnogo je pogrešnih vjerovanja o čišćenju i njezi, zaostalih iz nekih neupućenijih vremna. Dakle, ovo su naši savjeti što NE stavljati na lice.

Možda vas zanima Saznaj kako zablistati poput J.Lo i zavesti svakog muškarca uz minimalan trud Rubrika Beauty Beauty

1. Losion za tijelo

Pronašla si losion koji divno miriši i čini ti se da su ti noge nakon njega njžne poput baršuna? Zašto taj losion ne bi jednako tako dobro prijao koži lica? Zato jer je koža lica ponešto drugačija. Losion za tijelo mogao bi ti začepiti pore, što onda vodi stvaranju mitisera ili prišteva. Kožu lica njeguj kako treba, dobrom kremom namijenjenom tom području jer to je investicija koja se isplati, hrani je i hidratiziraj da bi ostala svježa i elastična.

2. Pasta za zube

Ma koliko puta pročitala da je pasta za zube idealno sredstvo za sušenje prištića preko noći, nemoj nasjedati. Pasta za zube koristi se samo za zube, ne za prišteve. Makar, ima preporuka i da je utrljavaš u grudi kako bi bile veće! Nemoj raditi ni jedno ni drugo. Nabavi si kremu koja suši prištiće i samo nju koristi.

via GIPHY

3. Sapun

Lice čistiti običnim sapunom za ruke nije dobra ideja, čak i kad ti je koža lica masna. Većina sapuna je jako agresivna i kožu lišava zaštitnog masnog sloja. Zbog toga se koža isušuje i postaje osjetljivija. Često se na njoj pojavljuju crvene mrlje, iritirana koža pecka ili svrbi, može se i inficirati. Za lice uvijek upotrebljavaj nježni losion za čišćenje lica i za nekoliko dana osjetit ćeš promjenu.

4. Lak za kosu

Iako zvuči suludo, na internetu ima i savjeta da lakom za kosu fiksiramo ne samo kosu nego i make up. No, lak za kosu sadrži alkohol koji jako iritira i isušuje kožu. Postoje sprejevi koji fiksiraju make up, a mnogi koriste i osvježavajuće losione u spreju.

5. Limun/limeta

Postoje bezbrojni savjeti po internetu kako ožiljke od akni treba trljati polovicom limuna ili limete i s vremenom će nestati. No, kiselina u tom voću i još više psoralen, prirodni repelent za insekte, čine kožu izrazito osjetljivom na sunce. Na licu ti se mogu pojaviti mjehurićići kao da si se opekla ili nove mrlje. Zaboravi!

6. Ljepilo

Najluđi savjet za njegu lica: maska koju si možemo sami napraviti kod kuće od aktivnog medicinskog ugljena i ljepila za drvo. Dakle, samozvani eksperti savjetuju da tu masku staviš na mjesta gdje imaš mitisere, pustiš da se osuši i samo povučeš. No, dermatolozi upozoravaju: ljepilu nije mjesto na licu i neće ti pomoći da se riješiš mitisera. Možeš dobiti alergijsku reakciju ili nadražiti kožu i to ćeš dugo liječiti, a može se dogoditi da ti ostanu ožiljci i promijeni se pigment lica.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

7. Grubi piling

Ono što u kadi koristiš za piling ili eksfolijaciju mrtvih stanica kože tijela nipošto nemoj koristiti na licu. Koža lica isuviše je osjetljiva za grube šećerne ili solne pilinge. Zamisli da si po licu pređeš brusnim papirom - e ovo je podosta slično. Piling lica možeš napraviti sama kod kuće, ali s proizvodom za lice. 

Možda vas zanima Riješi kviz i otkrit ćemo ti kakva si na plaži! Možda se iznenadiš! Rubrika Life&style Life&style

8. Šminka kojoj je istekao rok trajanja

Piješ li mlijeko kojem je istekao rok trajnja? Najčešće ti se neće ništa strašno dogoditi od stare kozmetike, jedino su aktivni sastojci prestali djelovati. No, osjetljiva koža bi mogla patiti i završiti s nekom iritacijom. Ako proizvode za šminkanje imaš godinama, vjerojatno ti nisu potrebni. Baci ih. Lako je moguće da su se u njima nastanile neke bakterije i to može dovesti do infekcije. Naročito su opasne stare maskare jer je upala oka jako neugodna, a oko je osjetljivo. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0