Life&style
Nije dobro ujutro piti kavu nakon nemirne noći

Zašto ne bi trebala piti kavu nakon neprospavane noći, otkrilo je istraživanje

  • Za mnoge ljude je jutarnja kava je sinonim za razbuđivanje i početak dana ispunjen energijom
  • Posebno rado, i u dvostrukoj ili trostrukoj količini popit ćemo je ako je iza nas noć bez sna - tad nam kava treba još i više!
  • Ipak, znanstvenici savjetuju IZBJEGAVANJE kave ako noć prije nisi dobro spavala 

Za prave ljubitelje kave jutro ne može započeti bez šalice omiljene kave, jer dan inače ubrzo može postati loš. Uglavnom, u kavi nema ništa loše, uostalom, nekoliko istraživanja pokazalo je da je nekoliko šalica kave dnevno čak i zdravo. Znanstvenici s britanskog sveučilišta u Bathu sada upozoravaju da se kava ne smije ujutro piti bez ikakvih ograničenja. Prema njihovim riječima, svatko tko je imao nemirnu noć i loše je spavao, trebao bi preskočiti kavu.

Kava može poremetiti metabolizam

Razlog tome je rezultat novog malog istraživanja koje su znanstvenici objavili u „British Journal of Nutrition“. Sukladno tome, ispijanje šalice kave prije doručka, a nakon lošeg sna, može poremetiti regulaciju šećera u krvi. Za potrebe istraživanja ispitani su uzorci krvi od ukupno 29 odraslih osoba koje su sudjelovale u različitim pokusima tijekom tri dana.

Je li bezkofeinska kava zdrava? Pogledaj kako se 'vadi' kofein iz kave pa odluči

 | Autor: Unsplash/Jenny Ueberberg Unsplash/Jenny Ueberberg

Doručak i šećer u krvi

Tijekom istraživanja su sudionici neometano spavali jednu noć i dobili su zašećereni napitak s dovoljno glukoze i kalorija da simuliraju doručak sljedeći dan. Druge noći su se ispitanici budili svakih sat vremena i ujutro su ponovno uzimali zašećereno piće. I nakon još jedne noći, u kojoj su se ispitanici također budili svakih sat vremena, dobili su dodatnu šalicu jake crne kave, koja je sadržavala oko 300 miligrama kofeina, oko 30 minuta prije zaslađenog napitka ujutro. Redoslijed noći bio je nasumičan za svakog sudionika.

Crna kava je zdravija čista, bez mlijeka i šećera Možda vas zanima Evo zašto bi crnu kavu bilo najbolje piti 'čistu', šećera, ali i bez mlijeka Rubrika Life&style Life&style

Rezultati krvnih pretraga pokazali su da je nakon dodatne šalice kave ujutro razina šećera u krvi bila 50 posto viša za doručak nego kod ostalih ispitanika, a osobito nakon nemirne noći. Premda su se vrijednosti šećera u krvi općenito povećale kod svih sudionika nakon doručka, nisu bile tako visoke kao nakon kave.

James Betts, koji radi kao jedan od direktora Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam na Sveučilištu u Bathu, nadgledao je istraživanje i kasnije rekao: „Jednostavno rečeno, upravljanje šećerom u krvi ugroženo je kada je naše tijelo ujutro najprije došlo u kontat s kavom, a osobito nakon lošeg sna. To bismo mogli izbjeći ako prvo jedemo, a kasnije popijemo kavu ako imamo osjećaj da nam je još uvijek potrebna. Ovo otkriće može imati važne zdravstvene prednosti za sve nas.“

 | Autor: Unsplash/Jenny Ueberberg Unsplash/Jenny Ueberberg

Odgodi kavu za kasnije

Naravno, to ne znači da se moramo odreći kave. Ali, za naše zdravlje moglo bi biti bolje kada bismo si kavu priuštili tek nakon doručka. U svakom slučaju, još uvijek nema razloga za veliki strah. Naime, redoviti loš san ionako može negativno utjecati na metabolizam. Međutim, koliko je velik taj učinak, potrebno je dalje istraživati.

Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Kofein kao droga