Life&style
Je li kava bez kofeina štetna? Kako se ekstrahira kofein iz kave?

Je li bezkofeinska kava zdrava? Pogledaj kako se 'vadi' kofein iz kave pa odluči

  • Kaže se da je kava bez kofeina dobra alternativa za ljude koji ne podnose dobro kofein
  • Međutim, jesi li se ikada zapitala kako se kofein izdvaja iz kave? 
  • Ili, je li kava bez kofeina štetna? Imamo odgovore…

Neki ljubitelji kave vjerojatno će se zapitati zašto uopće postoji kava bez kofeina? Uostalom, nedostaje ono što se čini najvažnijom komponentom: kofein. Ali, ne podnose svi jednako dobro razbuđujući kofein. Trudnoća, osjetljiv želudac ili čak visoki krvni tlak mogu biti razlozi da odabereš varijantu bez kofeina, a da se ne moraš potpuno odreći kave. Čak i onima koji se žele počastiti šalicom kave kasno navečer, a kako bi bez problema zaspali, ponekad je bolje popiti kavu bez kofeina. Ali, kako je kava zapravo ostala bez kofeina? A što je s reputacijom da je kava bez kofeina štetna?

via GIPHY

Kava bez kofeina: kako se kofein ekstrahira?

Zrna kave bez kofeina izumio je Ludwig Roselius. Kažu da je smrt svog oca, koji je bio uvoznik kave, pripisao velikoj konzumaciji kave. Zatim je izumio kavu bez kofeina. U to vrijeme, kofein se ekstrahirao iz zrna kave uz pomoć benzena. To je otapalo koje se danas smatra kancerogenim i stoga se danas više ne koristi. Ali, koriste se otapala diklormetan ili etil acetat u uobičajenim procesima dekofeinizacije. Proces ugljičnog dioksida također je jedna od uobičajenih metoda. Ovdje se kofein ekstrahira iz zrna uz pomoć ugljičnog dioksida (CO2).

Diklorometan, etil acetat, ugljični dioksid: Koja je razlika između procesa dekofeinizacije?

Za procese dekofeinizacije u kojima se koristi diklormetan ili etil acetat, zrna zelene kave izlažu se vodenoj pari, a zatim se natapaju u odgovarajućem otapalu nekoliko sati. Ako se koristi diklormetan, zrno se nakon toga mora vrlo temeljito isprati, jer se također sumnja da je kancerogen. Ako se koristi etil acetat, kava bez kofeina može se čak označiti kao „prirodna“. Razlog je što se etil acetat može dobiti iz voća i povrća. CO2 proces radi se bez kemijskih otapala. Nepečena zrna se isperu ugljičnim dioksidom. 

Prava slastica za kavoljupce: Izašla je Milkina čokoladica Leo s okusom espressa

via GIPHY

Je li kava bez kofeina doista bez kofeina?

Čak i ako se kolokvijalno govori o kavi bez kofeina, izraz je zapravo pogrešan. Jer čak i kava bez kofeina još uvijek sadrži ostatke kofeina. Kako bi se nazvala „bezkofeinska“, sirova ili pržena kava može sadržavati do 0,1 posto kofeina. To je u prosjeku tri do sedam miligrama za šalicu kave. Za usporedbu: normalna šalica kave sadrži u prosjeku 90 miligrama, espresso 60 miligrama.

Što je krucijalno za savršenu aromu kave Možda vas zanima Kako napraviti savršenu kavu? Svi rade jednu veliku pogrešku kod kuhanja kave Rubrika Life&style Life&style

Je li kava bez kofeina štetna?

Kava bez kofeina nema najbolju reputaciju i ponekad je čak označena kao štetna. Pozadina je vjerojatno izvorno korišteno, a danas odbačeno kancerogeno otapalo benzen. Ali, za diklormetan, otapalo koje se danas ponekad koristi, također se sumnja da uzrokuje rak. Premda se zrna nakon upotrebe otapala moraju temeljito isprati, ipak mogu sadržavati najviše dva miligrama po kilogramu pržene kave.

Ako voliš piti kavu bez kofeina, bilo zbog trudnoće ili netolerancije na kavu, a ne želiš imati otapala u kavi, odaberi kavu bez kofeina s CO2 postupkom. Međutim, ne otkrivaju svi proizvođači postupak. Međutim, organski certificirana kava bez kofeina uglavnom se proizvodi postupkom CO2.

via GIPHY

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    ne moze te razbudit ujutro ,moze se piti popodne hehe